Varmepuder

4 vare(r)

pr. side

4 vare(r)

pr. side


En varmepude afhjælper muskelspændinger

Hvis du af og til døjer med muskelspændinger er en varmepude et ideelt redskab at have ved hånden. En varmepude opvarmer musklerne, og gør det muligt for dem at slappe af. Derudover giver varmen en rar og beroligende fornemmelse i kroppen – særligt på de mørke og kolde vinteraftener.

Varmepuder kan f.eks. bruges mens du sidder i sofaen, i en lænestol eller hvis du ligger i sengen. Den har desuden mange anvendelsesmuligheder. Er nakken anspændt kan du f.eks. have varmepuden liggende henover dine skuldre mens du sidder i sofaen.

En varmepude kan også anvendes hvis du lider af seneskedehindebetændelse. Rigtigt mange danskere får på et eller andet tidspunkt i deres liv seneskedehindebetændelse som følge af en overbelastning. Et af de mest udsatte områder er normalt enten håndleddet eller underarmen.

For at komme betændelsestilstanden til livs er det vigtigste at du stopper med de aktiviteter der har forårsaget betændelsen. Derefter skal dine sener og muskler så have mulighed for at hvile – og til det formål har de brug for varme. Når vores muskler og sener bliver opvarmet bliver de mere afslappede, og du undgår at komme til at anspænde dem unødigt. Hvis det er underarmen eller håndleddet anbefaler vi at du lægger puden rundt om armen, og lader den sidde et godt stykke tid mens du f.eks. ser fjernsyn. Hold så vidt muligt armen helt i ro, så varmen fra din varmepude får tid til at løsne op for anspændtheden.

Varmepuder kan også bruges til andre dele af kroppen såsom benene eller fødderne.Varmepuder fås i forskellige størrelser

Har du behov for at få opvarmet et større område end hvad en varmepude kan klare, kan du overveje et varmetæppe. Et varmetæppe fungerer efter nøjagtigt samme princip, men er væsentligt større end en varmepude. Fordi det er større er et varmetæppe selvfølgeligt også noget dyrere – og det er kun i sjældne tilfælde at man har behov for a få opvarmet et så stort areal.

Derfor anbefaler vi at du starter med en varmepude. Den vil i langt de fleste tilfælde være stor nok til at kunne opvarme de anspændte muskler, og så er den desuden væsentligt lettere at håndtere.

En varmepude måler typisk 30x40 cm. Det er stort nok til at den for eksempel kan dække henover skuldrene eller hele underarmen – men stadig så lille, at den er nem at håndtere.Skal du vælge en varmepude til mikroovn eller en elektrisk varmepude med ledning?

Indenfor varmepuder findes der to typer:

- En varmepude til mikroovn, som indeholder en slags korn der bliver opvarmet
- En el-varmepude, som tilsluttes stikkontakten

En varmepude der opvarmes i mikroovnen har den fordel, at den ikke kræver strøm. Derudover kan man faktisk relativt lave den selv – så det kan altså være en meget billig løsning.

Omvendt har den type varmepuder den ulempe, at det er svært at styre hvilken temperatur de får. Varmen er desuden ikke konstant – den aftager i takt med at kornene i puden afkøles. Derfor er man nødt til at varme den op til en meget høj temperatur hvis den skal kunne holde varmen i mere end 5-10 minutter.

En varmepude med ledning har derimod en konstant temperatur. Den indeholder nemlig små varmelegemer, som fordi den er tilsluttet strøm kan holde varmen hele tiden. Derudover kan du – normalt ved hjælp af en lille betjeningsknap på selve ledningen – vælge mellem forskellige varmeniveauer.

Selvom en hjemmelavet varmepude der opvarmes i mikroovnen er en billig løsning, så har den altså alligevel nogle ulemper sammenlignet med en rigtig varmepude.Flere varme-niveauer i en elektrisk varmepude er en stor fordel

Som vi skrev længere oppe, så er det en stor fordel når en elektrisk varmepude har flere temperatur-niveauer. Alt efter hvor på kroppen puden skal bruges er der nemlig forskel på hvor meget varme der er behov for. Ved håndleddet er huden meget tynd, og derfor vil man i de fleste tilfælde kunne nøjes med en relativt lav temperatur dér. Det samme gælder for fødderne.

Ved ryggen og skuldrene vil mange til gengæld foretrække en højere temperatur, da der for det første er tale om større muskelgrupper, men også fordi varmen skal ”trænge længere ind” for at give den optimale effekt.

Elektriske varmepuder har typisk tre forskellige niveauer at vælge mellem. Der er dog forskel på hvor mange watt hver enkelt pude er på, og det laveste niveau på én varmepude giver derfor ikke nødvendigvis samme mængde varme som laveste niveau på en anden elektrisk varmepude.Varmepuder bør altid have en automatisk afbryder

En elektrisk varmepude indeholder varmelegmer som opvarmes ved hjælp af strøm. Derfor bør de altid kun være tændte når de er i brug. Når ikke du bruger varmepuden anbefaler vi, at du tager stikket ud af stikkontakten.

Heldigvis har de fleste elektriske varmepuder i dag en indbygget afbryder så varmepuden selv slukker/afbryder efter et givent stykke tid, f.eks. 90 minutter.

Når du køber en varmepude bør du være opmærksom på om den har en indbygget afbryder. Det er heldigvis tilfældet på langt de fleste puder i dag, men der er stadig nogle billige modeller som ikke har funktionen. Vælger du sådan en skal du altså huske at tage den ud af stikket hver gang du er færdig med at bruge den.