Skridttællere

En skridttæller er et simpelt men effektivt hjælpemiddel der gør det nemt at følge dit eget aktivitetsniveau i løbet af dagen. Derfor giver en skridttæller motivation til at bevæge sig mere, og hjælper en til at holde sig sund og rask.

2 vare(r)

pr. side

2 vare(r)

pr. side


Hvordan virker en skridttæller?

Ved du hvor langt du går om dagen? Måske har du et gæt, men det er meget få der rammer særligt nøjagtigt hvis de skal komme med et bud. Nogen går mindre end de tror, mens andre går meget længere end de selv lægger mærke til.

Ved at bruge en skridttæller kan du nemt få et godt indblik i hvor meget du egentligt bevæger dig i løbet af en dag. Derfor er skridttællere et godt redskab, som hjælper dig til at få rørt dig hver dag – men hvordan virker en skridttæller?

Når vi mennesker går medfører det altid nogle bestemte bevægelser i kroppen. For hvert skridt vipper kroppen lidt til den ene side mens benet svinges fremad. Ved det næste skridt svinger kroppen så til den modsatte side, og det modsatte ben føres frem. Hvert enkelt ”vip” i kroppen kan altså henføres til at man har gået ét skridt.

Før i tiden var mekaniske skridttællere det mest udbredte, men i dag er de helt udgået, og der findes kun elektriske skridttællere på markedet. Indenfor elektriske skridttællere findes der så igen to muligheder:

- Den ene type består indvendigt af to små kontakter. For hvert skridt er der en lille ”hammer” eller ”arm” der går ind og afbryder forbindelsen mellem de to kontakter, og hver afbrydelse registreres så som ét skridt.
- På nyere og mere sofistikerede modeller – såsom dem fra Omron – er alt mekanik fjernet, og der benyttes kun elektronik. Derfor har de ingen sliddele, og det betyder at de har en længere levetid. Som alternativ bruger de 2-3 ”accelerometre”. Et accelerometer kan måle accelerationer, og udover skridttællere bruges teknologien også i f.eks. mobiltelefoner.

Hvor mange skridt du har gået bliver så vist på et lille display på skridttælleren. I dag viser de fleste skridttællere også dine skridt omregnet til en distance – men da der er lidt forskel på hvor lange ens skridt er, vil det mest nøjagtige være at kigge på antal skridt. I nogle tilfælde indeholder en skridttæller også en funktion der viser forbrænding, altså hvor mange kalorier (kcal) man har brugt.

Der findes utroligt mange skridttællere på markedet – lige fra en billig skridttæller til omkring 100 kroner op til avancerede skridttællere til 3-400 kroner eller mere. Det er særligt funktionerne der adskiller de forskellige modeller fra hinanden, hvor en dyr men god skridttæller f.eks. også har hukommelsesfunktion, statistik og andre lignende funktioner.Hvor nøjagtig er en skridttæller?

Mange er interesserede i at vide hvor nøjagtig en skridttæller er – og særligt i at kende nøjagtigheden af den ene model fremfor den anden. Det er imidlertid svært at lave præcise angivelser af hvor nøjagtig en skridttæller er.

Det afhænger nemlig blandt andet af hvordan man går. Derfor kan en model være meget nøjagtig for nogle personer, mens andre personer har en gangart der gør det svært at registrere alle skridt.

Tilbage i september 2015 blev der lavet en undersøgelse af skridtælleres nøjagtighed. Undersøgelsen viste blandt andet at skridttællere er mere nøjagtige ved et raskt gåtempo end hvis man går langsomt. Faktisk skulle man over 5 km/t før målingerne var meget præcise:

- Ved et gåtempo på 3 km/t eller derunder var præcisionen på 60 – 70%
- Ved et gåtempo på 3 – 5 km/t var præcisionen på 74 – 91%
- Ved et gåtempo på 5 km/t eller derover var præcisionen på 96%

Der er altså en markant forskel i nøjagtigheden alt efter om man går langsomt eller hurtigt. For den enkelte person er det dog ikke altid at nøjagtigheden har så stor betydning. Hvis man går en tur hver dag – og altid går i nogenlunde samme tempo – så er skridttælleren stadig et redskab som gør det muligt at sammenligne hvor langt man gik den ene dag kontra den anden dag.

Når skridttælleren er unøjagtig ved lavt gåtempo skyldes det at man ved langsom gang ikke får bevægelse nok i kroppen til at skridttællerens accelerometer kan registrere skridtene.

Uanset om du går hurtigt eller langsomt kan du dog selve gøre nogle ting for, at din skridttæller bliver så præcis som muligt. Det er nemlig ret vigtigt hvor du sætter den. De fleste modeller er beregnet til at sætte fast i buksekanten eller bæntet, og den skal enten sidde foran ud for det ene ben eller på siden af benet. På den måde får accelerometeret optimale betingelser for at kunne registrere dine skridt rigtigt.Hvor mange skridt bør jeg gå om dagen?

Før du sætter dig selv urealistiske mål er det vigtigt at få en fornemmelse af hvor meget du går i forvejen. Et mål for hvor mange skridt du vil gå hver dag skal hænge sammen med dit nuværende aktivitetsniveau. Selve formålet med skridttælleren er så at du for det første får fuld synlighed over dit aktivitetsniveau, men også at du kan sætte dig nogle personlige mål som du kan indfri.

Forskellige foreninger og organisationer har tidligere lavet kampagner for at øge danskernes aktivitetsniveau, og flere af dem har haft 10.000 skridt hver dag som en målsætning. For mange ældre er 10.000 skridt dog rigtig meget.

I stedet for at kigge på hvor meget andre går og på at studere diverse tabeller anbefaler vi, at du i stedet lytter til din egen krop. Start med at find ud af hvor mange skridt du går i forvejen, og sæt dig så nogle mål som du gerne vil opnå om f.eks. 1 måned, 3 måneder og om et år.

På den måde får du delt processen op i nogle overkommelige opgaver, og du vil hurtigt begynde at konkurrere med dig selv. En skridttæller er også et rigtigt godt hjælpemiddel til at få gået den ekstra tur – f.eks. hvis du hen mod aftentiden kan se, at du ikke har været så aktiv i løbet af dagne. Vi anbefaler, at du går med din skridttæller hele dagen, så du får et godt indblik i dit generelle aktivitetsniveau, og ikke kun når du er ude på længere gåture.Hvilken model skal jeg vælge?

Som vi allerede har været inde på, så findes der et enormt udvalg af forskellige skridttællere. For det første findes der mange mærker, men hvert enkelt mærke indenfor skridttællere har også mange modeller.

Derfor kan man som kunde hurtigt blive lidt overvældet af de mange muligheder. Derfor har vi gjort en stor del af forarbejdet for dig ved nøje at gennemgå markedet og kun udvælge de bedste skridttællere. Den førende producent er Omron. Omron har både det største sortiment, og det er samtidigt deres produkter der vinder i langt størstedelen af de tests som foreninger, medier og lignende af og til laver af forskellige skridttællere.

Vi har valgt følgende to modeller fra Omrons sortiment:

- Omron Walking Style One
- Omron Walking Style IV

Den første model – ”Omron Walking Style One” – er en af de billigste skridttællere på markedet. Kvaliteten fejler imidlertid ikke noget, og den har samme præcision som dyrere modeller. Den har alle de basale funktioner som man har behov for, og så er den utroligt nem at betjene. Du kan hurtigt og nemt nulstille tælleren.

Den anden model – ”Omron Walking Style IV” – er en lidt dyrere model. Den er yderst præcis, og så har den nogle funktioner som man hurtigt vil blive glad for, blandt andet muligheden for at vise distance og kalorieforbrug. Derudover har den en indbygget 7-dages hukommelse, så du nemt kan sammenligne dagens aktivitetsniveau med de andre dage. Til forskel fra den lidt billigere Walking Style One behøver den ikke sidde i buksekanten – den kan også ligge i lommen, i tasken eller f.eks. hængende på håndleddet eller rundt om halsen.

I løbet af de sidste par år er der også begyndt at komme en ny type skridttæller på markedet, hvor den er indbygget i et armbånd. Den type kaldes enten ”fitnessarmbånd” eller ”aktivitetsarmbånd”. De har imidlertid den ulempe at de er uden display/skærm. Derfor skal de kobles sammen med en mobiltelefon, så det bliver hurtigt lidt kompliceret at anvende dem. Derudover koster et aktivitetsarmbånd typisk fra 1.000 kroner og opefter. Den store prisforskel sammenlignet med en almindelig skridttæller skyldes, at et fitnessarmbånd indeholder nogle flere funktioner såsom at kunne anvendes under cykling og styrketræning.

Jyllands-Posten lavede faktisk en undersøgelse af fitnessarmbånd i 2015, hvor de konkluderede, at et aktivitetsarmbånd til 1.000 kroner ikke tilbød nævneværdige funktioner, som en skridttæller ikke også har.En almindelig skridttæller er bedre end en app på mobiltelefonen

Mobiltelefoner kan mere og mere, og i dag indeholder stort set hver eneste mobiltelefon også et accelerometer. Derfor kan den i vid udstrækning også anvendes som en skridttæller. De er faktisk også forholdsvist præcise. Et amerikanst universitet lavede i 2015 en sammenligning af nøjagtigheden i henholdsvis en mobiltelefon og en række aktivitetsarmbånd.

Undersøgelsen viste at de forskellige enheder havde følgende afvigelser fra det egentlige antal skridt:

- Almindelig skridttæller: +/- 1%
- Mobiltelefon: +/- 6%
- Fitnessarmbånd: +/- 22%

Derfor kan man altså godt bruge ens mobiltelefon som skridttæller – men der er alligevel nogle ting at være opmærksomme på.

For det første skal mobiltelefonen helst sidde fast på kroppen for at være helt nøjagtig. Det kan f.eks. være i lommen eller i en ”armholder” til telefonen. Derudover er det væsentligt lettere at bruge en simpel og billig skridttæller end at skulle bruge en app i sin mobiltelefon.