Til kvinder

Cirka dobbelt så mange kvinder som mænd oplever inkontinens på et eller andet tidspunkt i deres liv. Ufrivillig vandladning kan desuden ramme i alle aldre. For at imødekomme de mange forskellige behov fører vi derfor et nøje udvalgt udvalg af inkontinens-produkter fra TENA og Abena.

Vi fører både indlæg til brug om dagen og natten. De forskellige typer har uddybende beskrivelser og billeder når du klikker dig ind på dem herunder.

Uanset hvad du bestiller garanterer vi hurtig og diskret levering. Alle vores bestillinger afsendes i almindelige, brune papkasser, og der står ikke noget udenpå pakken om dens indhold.


Hvor mange kvinder oplever inkontinens?

Det er svært at sætte præcise tal på hvor mange danske kvinder der lider af inkontinens. Der er imidlertid ingen tvivl om, at det er mange. Undersøgelser viser, at op mod 500.000 danskere af og til døjer med ufrivillig vandladning. Man ved, at kvinder bliver ramt cirka dobbelt så ofte som mænd.

Mange er af den opfattelse, af inkontinens er noget, som kun rammer ældre – men faktisk kan det ramme i alle aldre. Det er ikke usædvanligt at se kvinder i både 20’erne og 30’erne have inkontinens-problemer. Der findes to forskellige typer inkontinens, som også kommer til syne på forskellige måder:

Stressinkontinens
Mange omtaler også denne type ufrivillig vandladning som ”anstrengelsesinkontinens”. Det skyldes, at man ved denne type inkontinens har svært ved at kontrollere blæren under anstrengelse. Det kan f.eks. være ved løb, maveøvelser eller hvis man hoster eller nyser. På den ene side er det lettere at håndtere denne type inkontinens, da man i en hvis udstrækning selv kan kontrollere eller undgå situationer, hvor der er risiko for pludseligt at tisse lidt. Ved denne type inkontinens er det desuden sjældent større vandladninger, men i stedet blot få dryp.

Omvendt kan stressinkontinens bevirke, at man helt afholder sig fra fysiske aktiviteter af frygt for, at det medfører til ufrivillig vandladning.

Urgeinkontinens
I modsætning til stressinkontinens, er der ved urgeinkontinens ikke en direkte sammenhæng mellem hvad du rent fysisk foretager dig med kroppen, og så det, at du pludseligt urinerer. I stedet opstår der et yderst pludseligt og kraftigt behov for at tømme blæren. Selvom mange kan mærke det kort tid forinden, vil det typisk komme så spontant, at man ikke kan nå på toilettet.

Lider du som kvinde af denne type inkontinens vil du også opleve, at du har vandladning væsentligt oftere, end før lidelsen begyndte. Mange beretter om helt op mod 10 vandladninger i døgnet, hvor de tidligere måske kun var på toilettet halvt så mange gange per døgn.Hvorfor får flere kvinder end mænd inkontinens?

Som tidligere beskrevet, oplever cirka dobbelt så mange kvinder som mænd inkontinens i kortere eller længere perioder af deres liv. Ved mænd er inkontinens ofte forbundet med sygdomme i prostata, som ligger rundt om urinrøret. Selv en lille forstørrelse af prostata kan medføre, at den presser på urinrøret, hvilket fører til inkontinens.

Ved kvinder kan det derimod skyldes en lang række faktorer. For det første er den kvindelige anatomi væsentlig forskellig fra mandens. Nogle af de hyppigste årsager er bl.a. en svag bækkenbund, hvilket ofte er relateret til graviditet, eller at kvinden for nyligt har født. Faktisk oplever utroligt mange kvinder problemer med at holde på vandet i månederne efter at have født. Derfor anbefales det altid, at kvinder dyrker knibeøvelser både op til og efter fødslen med henblik på, at styrke bækkenet.

Andre årsager til kvinders inkontinens er f.eks. nedsunket livmoder eller blot overvægt. Oplever du inkontinens må du aldrig holde dig tilbage med at konsultere din læge, men der er også nogle få simple ændringer, som du selv kan lave:

- Gå regelmæssigt på toilettet. Prøv eventuelt at skema-lægge det, så du løbende tømmer blæren henover dagen
- Er du overvægtig kan du med fordel prøve at tabe dig, da det også har stor indflydelse
- Hold øje med hvor meget du drikker, og skriv det ned. Du bør drikke mellem 1 og 2 liter væske i døgnet – for gennemsnittet er 1,5 liter passende i løbet af en dag.
- Lav knibeøvelserHvilke voksenbleer og andre produkter findes der til kvinder med inkontinens?

I starten forsøger mange kvinder sig med helt almindelige bind fra eksempelvist Libresse eller Always. Har du kun ganske mild inkontinens med få dryp henover dagen kan det være en tilstrækkelig løsning. Den type bind er imidlertid ikke udviklet til inkontinens, og er derfor ikke den optimale løsning.

Tena har et omfattende udvalg af forskellige typer bind, indlæg, voksenbleer og buksebleer, som alle er udviklet til lige præcist inkontinens. Hvilket Tena-produkt du skal vælge afhænger dels af hvor ofte du har inkontinens, hvor meget urin der kommer af gangen, og om du også lider afførings-inkontinens. På LivetSomSenior fører vi følgende ble-produkter til voksne:

Tena Lady Normal
Denne type indlæg er det mindste fra Tena, og egner sig kun til ganske mild inkontinens. Det bruges som et normalt bind, der lægges i trusserne. Det er kropsformet, så det er komfortabelt at have på. Tena Lady Normal passer ofte til stressinkontinens, hvor du kun drypper lidt.

Tena Lady Extra Plus InstaDry
Lider du i stedet af urgeinkontinens, skal du starte med Tena Lady Extra Plus InstaDry. Det er en voksenble, som har lidt højere sugeevne, og som hurtigt kan opsuge lidt større mængder urin.

Tena Lady Maxi Night
Når du skal sove, har du behov for et indlæg, som kan holde hele natten. Til det formål har Tena udviklet deres Lady Maxi Night, som har ekstra-høj sugeevne. Da man ikke bruger nær så mange natbind som dagbind, er der kun 6 styk i disse pakker.

Tena Pants Plus
Til forskel fra de andre Tena-produkter til kvinder, er deres Pants Plus det eneste inkontinens-produkt udformet som underbukser. Underbukserne kan bruges af både mænd og kvinder, og fås i tre forskellige størrelser.Kan jeg få bevilliget Tena-produkter?

Ønsker du at ansøge om bevilling af hjælpemidler, skal du kontakte din kommune. I første omgang vil du typisk blive visiteret af en kontinenssygeplejerske, som vil spørge ind til dine symptomer og omfanget. I den forbindelse udarbejdes der en hjælpemiddelansøgning, som du skal underskrive. Du skal selv betale for dine Tena-produkter frem til, at en eventuel bevilling er givet.

Der gives typisk kun bevilling til personer, som lider af varig inkontinens. Er dit behov kun midlertidigt, skal du selv købe og betale for voksenbleer i det nødvendige omfang.

Vurderingen af dit ønske om bevilling sker i henhold til servicelovens §112.


Tena Lady-serien indeholder produkter særligt udviklet til kvinder

Da Tena har en lang række række forskellige produkter, har de opdelt dem i forskellige serier. Det gør, at man som bruger nemt og hurtigt kan finde frem til de produkter, som bedst egner sig til den givne situation.

I denne kategori finder du alle vores produkter fra "Tena Lady"-serien, som er en række bind særligt udviklet til kvinder. De tre Tena Lady-produkter er:

Tena Lady Normal
Dette er det mest udbredte bind fra Tena. Det har pasform som helt almindelige indlæg, og har en hurtigtvirkende sugeevne.

Tena Lady Extra Plus
Extra Plus har en pasform meget lig Tena Lady Normal, men med en højere sugeevne. Disse bind er for nyligt kommet i en ny udgave kaldet "InstaDry". Det betyder, at de - udover at have en høj sugeevne - er blevet væsentligt hurtigere til at absorbere væske end tidligere.

Tena Lady Maxi Night
Et inkontinens-indlæg til natten skal være både komfortabelt og kunne holde hele natten igennem. Til det formål har Tena udviklet deres "Tena Lady Maxi Night". Pasformen minder om den samme som de øvrige Tena Lady produkter, men bindet er kraftigere. Derfor er stykprisen også en smule højere end de andre produkter, ligesom de kommer i poser af kun 6 stk.