Glidelagner

I denne kategori finder du vores glidelagner og andre relatede hjælpemidler som kan anvendes ved forflytning.

4 vare(r)

pr. side

4 vare(r)

pr. side

Hvordan virker et glidelagen?

Glidelagner er et forholdsvist ukendt hjælpemiddel. Faktisk er det mere eller mindre kun ergoterapeuter og personalet på plejehjem der er bekendte med hvad et glidelagen eller glidestykke er. Det er en skam, fordi faktisk er der rigtigt mange der kan have stor gavn af at bruge et glidelagen når de sover.

Et glidelagen gør det nemlig væsentligt lettere at vende sig i sengen om natten. Det er fremstillet i nylon med en meget friktionsfri overflade, og er formet som et ”rør”. Man ligger det så henover sengen, og fordi det er formet som et rør betyder det, at der er to glatte overflader som kommer til at ligge ovenpå hinanden.

De glatte overflader gør det muligt at dreje rundt i sengen, fordi de så ”følger med”. Ved et almindeligt lagen er man nødt til at løfte kroppen fra lagnet før man kan vende sig rundt. Det er særligt besværligt for blandt andet gravide og ældre.

Hvordan glidelagnet ligger i forhold til det almindelige lagen er lidt en smagssag. Det virker bedst ved at ligge oven på dit almindelige lagen, fordi du så får den bedst mulige friktion.

Der er imidlertid mange der foretrækker at have det liggende under deres almindelige lagen. Dels fordi et almindeligt lagen for mange føles rarere mod huden, men også fordi at man ellers kan komme til at skubbe glidelagnet væk fra dets plads i løbet af natten – og så forsvinder effekten selvfølgeligt.

Glidelagner bruges også som et hjælpemiddel til plejepersonale på f.eks. plejecentre. Glidelagner gør det nemlig lettere at assistere sengeliggende personer med at vende rundt i sengen. I særlige tilfælde – primært ved forflytning af patienter fra en seng til et løftesejl – kan det være en fordel at anvende to glidelagner.Hvilken størrelse glidelagen skal jeg vælge?

Glidelagner fås i forskellige størrelser. For de fleste vil det være tilstrækkeligt med et glidelagen der dækker det midterste stykke af sengen, da det ofte er dér ens vægt ligger ned mod sengen. Et glidestykke bør som minimum cirka gå cirka 15 cm op og ned i forhold til hoften. Vores glidelagen fås i længderne 70, 140 og 200 cm.

Et glidelagen på 200 cm svarer altså til sengens fulde længde. Man har typisk kun behov for et så stort glidelagen hvis man har ekstra svært ved selv at vende sig i sengen.

Vi anbefaler at man som udgangspunkt vælger vores Medium-model, hvor længden er på 140 cm. Det er for langt de flestes vedkommende rigeligt til at dække hele den del af kroppen hvor der typisk er det største behov for hjælp for at kunne vende rundt i sengen.Hvem har gavn af glidehandsker?

Der findes generelt mange hjælpemidler, som hver især gør forflytning til en lettere proces. Et af de nyere produkter indenfor området er glidehandsker. En glidehandske er fremstillet i samme materialer som et glidelagen, og er derfor meget friktionsfri på overfladen.

Ved at anvende glidehandsker bliver det derfor lettere at føre hånden ind under en sengeliggende person og assistere med at få drejet vedkommende rundt i sengen. Glidehandsker – eller transferhandsker, som de også kaldes – kan også bruges hvis man skal hjælpe en person op fra en kørestol.

Indvendigt har handsker naturligvist en anden overflade, så de bliver siddende på hånden mens du bruger dem.

Vores glidehandsker er udformet som små ”poser”, og de er lavet i en relativt stor størrelse, så de kan anvendes af alle uanset størrelsen på ens hænder. De leveres i pakker á 2 stk. – om du har behov for at anvende dem begge eller kun en af glidehandskerne afhænger af den konkrete situation.Hvordan anvendes et glidebræt?

Et andet bredt anvendeligt produkt indenfor denne kategori er vores glidebræt. Sidder man i kørestol er det ofte en udfordring at komme fra sengen og over i kørestolen. Et glidebræt gør processen langt nemmere, og med lidt træning vil du efterhånden kunne sætte dig over i kørestolen uden hjælp fra andre.

Et glidebræt bruges ved at stille kørestolen langs med sengen. Derefter klapper du armlænet bagover og ligger glidebrættet som en ”bro” eller sliske mellem sengen og kørestolen. Fordi glidebrættet er fremstillet med en glat overflade kan du nu glide henover brættet med hjælp fra dine arme.

Når du er kommet helt over i kørestolen flytter du glidebrættet og lukker armlænet ned igen.

Selvom vores glidebræt er fremstillet i kraftige materialer er det vigtigt at du får det placeret på en måde så det har bedst mulig understøttelse fra sengen og kørestolen. I mange tilfælde er det letteste at lægge det i en skrå linje fra sengen til kørestolen og at sætte dig på sengekanten med benene ned mod gulvet. Derefter kører du sidelæns henover glidebrættet.