- Forside
- I hjemmet
- Personlige hjælpemidler
- Strømper
- Støttestrømper
Støttestrømper
Her ser du vores store udvalg af støttestrømper med kompression. Vi har modeller til både herre og damer - både i uld og bomuld med både let og kraftig kompression. Vi har også nylonstrømper med kompression i forskellige tykkelser.
Støttestrømper
Døjer du med trætte, hævede og tunge ben? Så er støttestrømper med kompression et rigtig godt hjælpemiddel, der kan give dig dine friske ben tilbage. Mange forbinder automatisk støttestrømper med den ældre befolkningsgruppe, men faktisk henvender strømperne sig til alle voksne, der har brug for at minimere gener og forebygge lidelser i benene. Støttestrømper er derfor ganske velegnede til længere flyrejser, personer med stillesiddende eller stående arbejde, gravide samt sportsudøvere.
Her hos LivetSomSenior.dk tilbyder vi et bredt udvalg af støttestrømper til mænd og kvinder. Du finder støttestrømper udformet som almindelige strømper, nylonstrømper og strømpebukser, så du altid kan få den støtte, du behøver i hverdagen.
Støttestrømper og kompressionsstrømper benyttes til forskellige formål
Ofte bruges støttestrømper og kompressionsstrømper synonymt, og man kan da heller ikke se forskel på de to typer strømper. Derfor er du måske af den opfattelse, at de har samme formål og egenskaber - men det er ikke helt rigtigt.
✓ Kompressionsstrømper bruges primært til allerede syge ben, der kræver lægelig behandling
✓ Støttestrømper bruges til raske ben for at forebygge skader
I modsætning til kompressionsstrømper anvendes støttestrømper altså til at forebygge diverse skader i benene, såsom muskelskader, blodpropper, åreknuder og åreforkalkninger. Støttestrømper er rigtig gode til at optimere blodomløbet, så du undgår hævelser og uro i benene. Det er især fordelagtigt i forbindelse med statisk arbejde, lange flyture og bilrejser.
Lider du af en kronisk lidelse, skal kompressionsstrømper altid ordineres af en læge. Du kan søge tilskud og bevilling fra din nærmeste kommune.
Hvordan hjælper støttestrømper?
Støttestrømper har som nævnt til formål at forebygge forskellige benskader samt at bidrage til større komfort ved længere tids statisk stående eller stillesiddende arbejde. Selvom støttestrømper og kompressionsstrømper er to forskellige typer af strømper, har de en fællesnævner, og det er at optimere og styrke blodets tilbageløb til hjertet samt at lede transporten af væske via lymfekarrene. Støttestrømperne virker ved at lægge et tryk, som forbedrer venepumpningen og cirkulationen af blodet i kroppen.
Kombinationen af vores stående eller siddende stilling, vores ben, der vender nedad, og tyngdekraften skaber risiko for årebetændelse, dvs. en blodprop i venesystemet. Blodet skal løbe opad for at komme tilbage til hjertet, men når vi sidder stille, har blodet tendens til at hobe sig op i benene, hvorved diameteren øges i venen. Når diameteren øges, daler tilbageløbshastigheden, og blodet har således større risiko for at størkne.
Vores hjerte og muskler samarbejder om at få blodet til at cirkulere rundt i kroppen. Hjertet pumper i gennemsnit 5 liter blod rundt pr. minut, og denne mængde stiger ved fysisk aktivitet. Musklerne arbejder sammen med vores veneklapper, der hjælper os til at få blodet til at cirkulere. Spænder vi i musklerne, bliver vores vener presset sammen, og blodet kommer tilbage til hjertet pga. veneklapperne.
Bruger du meget tid i stillesiddende eller -stående positioner, får dine muskler ikke lov til at arbejde, hvormed veneklapperne heller ikke bliver aktiveret. Det er denne inaktivitet af musklerne og den nedsatte blodcirkulation, der kan medføre hævede ben samt åreknuder og -forkalkninger.
Desuden bliver veneklapperne ofte naturligt svækket eller skadet med alderen, hvilket kan resultere i nedsat blodcirkulation. Derfor oplever mange ældre, at deres ben føles tunge og trætte. Særligt kvinder over 60 år har en øget risiko for at udvikle årebetændelse i benets venesystem. For at forebygge dette er en støttestrømpe en god hjælp.
Hvis du allerede har symptomer i benene, bør du kontakte din læge med henblik på at få en kompressionsstrømpe, der kan give et større tryk på musklerne og derved bedre aktivere veneklapperne, så din blodcirkulation bliver styrket.
Alle voksne kan drage nytte af støttestrømper
Mange forbinder ordet støttestrømper med ældre mennesker, og selvom strømperne da også er meget velegnede til ældre, som sidder meget ned og døjer med hævede og tunge ben, henvender støttestrømper sig i virkeligheden til alle sunde og raske voksne, der ønsker at komme problemer med hævelser i benene til livs.
Du kan f.eks. få glæde af at bruge støttestrømper, hvis du:
✓ Ofte er gående eller stående i længere tid ad gangen
✓ Har stillesiddende arbejde
✓ Er gravid og oplever hævelser i ben, ankler eller fødder
✓ Har tendens til åreknuder og åreforkalkninger
✓ Skal bruge meget tid i en bil eller på et fly
Hvilken strømpe skal du vælge?
Hvis det er første gang, du er på udkig efter et par støttestrømper, kan det være en udfordring at finde ud af, hvilken type du skal vælge. Det afhænger nemlig af flere faktorer. Du skal for det første overveje strømpens grad af kompression. Det måles i mmHg, der er en enhed for tryk. Graden af kompression angives i 4 forskellige klasser, alt efter hvor høj kompressionsgraden er:
Klasse 1: 15-21 mmHg
En støttestrømpe i klasse 1 giver en let kompression på hud, muskler og vener, der fører blodet tilbage til hjertet. Her bruges strømpen forebyggende og ved lettere problemer såsom hævede fødder, træthedssymptomer og mindre åreknuder. Du kan bruge støttestrømper i klasse 1 på daglig basis, uden at du behøve at konsultere en læge eller en sygeplejerske inden.
Klasse 2: 23-32 mmHg
En støttestrømpe i klasse 2 giver en middel til moderat kompression og anvendes primært ved større problemer, såsom åreknuder og hvor det er konstateret af sundhedspersonale, at venerne i benene ikke fungerer optimalt. Du må ikke bruge klasse 2 strømper dagligt, uden at du har aftalt det med en læge eller sygeplejerske.
Klasse 3: 33-46 mmHg + klasse 4:
Støttestrømper i klasse 3 og 4 har en meget kraftig kompressionseffekt med en stærk dybdevirkning. Strømper i disse klasser må kun anvendes efter aftale med en læge eller sundhedspersonale, der er uddannet indenfor området.
Klasse 4 støttestrømper bruges kun på hospitaler og i forbindelse med lymfeødem.
Kun klasse 1 støttestrømper kan købes i detailhandlen, og derfor er det også kun disse, vi fører hos Livetsomsenior.dk. Til gengæld finder du støttestrømperne i et væld af udformninger. Rigtig mange vælger strømper, der går op til knæet, men du kan også finde støttestrømper udformet som nylonstrømper og strømpebukser i forskellige farver og tykkelser.
Støttestrømper er velegnede til lange rejser
Har du en lang flytur eller bilrejse i kalenderen, kan du få stor glæde af et par støttestrømper. De er nemlig især effektive, når du skal stå eller sidde i længere tid, såsom i et fly eller en bil. Derfor kaldes støttestrømper også ofte for flystrømper eller rejsestrømper.
Støttestrømper anbefales, hvis du skal sidde stille i mere end 5 timer ad gangen. Sørg dog altid for at bevæge dig, så vidt det er muligt, så du kan sætte gang i blodomløbet. Som nævnt tilbyder vi støttestrømper, der ligner helt almindelige strømper eller nylonstrømper, så du diskret kan få den lindring, du har behov for på rejsen.
Sådan vælger du størrelsen på dine støttestrømper
Det er vigtigt at vælge støttestrømper, der passer til dig. Støttestrømperne, du finder i vores udvalg, følger de almindelige skostørrelser. Derudover har du mulighed for at vælge mellem to læg-bredder. Du finder din læg-bredde ved at måle omkredsen af din læg, hvor den er bredest. Sørg for at måle dine lægge om morgenen, når de ikke er hævede. Herefter vælger du blot det størrelsesinterval, som din lægomkreds falder indenfor.
Det er vigtigt, at du vælger det interval, der passer til dine ben, så du undgår, at strømperne bliver for stramme, da det kan føre til ubehag. En støttestrømpe skal sidde godt til og give et tryk på benet, uden at det føles generende og ubehageligt.
Vores nylonstrømper med kompression følger ligeledes de almindelige skostørrelser. Når du lægger strømperne i din indkøbskurv, vælger du blot det interval, din skostørrelse ligger indenfor.
Sidst, men ikke mindst, følger vores strømpebukser med kompression din tøjstørrelse og findes i seks størrelser. Hvilken du skal vælge afhænger af, hvilken størrelse du normalt bruger, og hvor lange ben du har. Du finder størrelsestabeller under de enkelte strømpers produktbeskrivelser.
Er du i tvivl om, hvilken størrelse du skal vælge, er du velkommen til at kontakte os hos LivetSomSenior.dk. Her hjælper vi dig gerne med råd og vejledning, så du kan få den helt rigtige støttestrømpe.
Hvordan tager man støttestrømper på?
I forhold til almindelige strømper kan støttestrømper føles forholdsvis umedgørlige og dermed være svære at tage på. Husk dog på, at støttestrømper har til formål at give et tryk om benet, og derfor skal de være stramme, så du får det optimale udbytte.
Når du først har prøvet at tage støttestrømper på et par gange, vil du nemt og hurtigt kunne påføre dem i dagligdagen. Prøv f.eks. at tage dine strømper på med denne metode:
1. Vend strømpen på retsiden og stik hånden ind i den ned til hælen
2. Vend strømpens skaft på vrangen ned til hælen
3. Fjern din hånd fra strømpen og sæt den på foden. Hælen skal sidde rigtigt uden at være drejet
4. Vend strømpens skaft på retsiden og træk det op over læggen. Strømpekanten bør slutte ca. 2,5 cm under knæet
5. Strømpen må ikke krølle, og strømpekanten må ikke lægge dobbelt
Du må ikke trække dine støttestrømper på, da det ødelægger elasticiteten. De skal i stedet lirkes eller skubbes op ad benet.
Selve dét at tage strømper på kan for nogle volde problemer, da man skal bøje meget i ryg, hofter og arme. Oplever du udfordringer med at påføre dine strømper, tilbyder vi et bredt sortiment af praktiske hjælpemidler, der gør opgaven meget nemmere.
Du finder bl.a. smarte strømpepåtagere og gribetænger samt et stativ specifikt til at hjælpe med at påføre støttestrømper.
Hvilken vedligeholdelse kræver støttestrømper?
For at bevare støttestrømpens elasticitet, tryk og holdbarhed, bør du vaske dem dagligt efter brug. Du kan enten skylle dem i hånden eller vaske dem i vaskemaskinen. Sørg for at læse vaskeanvisningen grundigt, inden du vasker. Det bidrager til at opretholde et korrekt tryk om anklen og læggen, samt at strømperne altid er friske. Undgå at bruge skyllemiddel, da det blot sætter sig i strømperne og ødelægger deres funktion. Lad dem lufttørre fladt på et håndklæde.
Du kan med stor fordel anskaffe dig flere par støttestrømper, så du altid har nogle at skifte imellem. Som almindelige strømper slides støttestrømper ved brug og vask, og derfor anbefales det, at du udskifter dem efter 6-8 måneder for altid at opnå den fulde effekt.
Ofte stillede spørgsmål om støttestrømper
Hvor lang tid må man have støttestrømper på?
Du kan anvende støttestrømper på daglig basis, så længe du har behov for det. Som hovedregel bør du dog tage dem af om natten i sengen for at give din hud mulighed for at ånde. Når du ligger udstrakt, er trykket på benene som regel også allerede reduceret, sammenlignet med når du sidder ned eller står op.
Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at du kun opnår den lindrende effekt, når strømperne er på. Skal du op om natten, bør du derfor have dem på. Hvis din læge har givet dig andre anvisninger, skal du naturligvis altid følge dem.
Hvad er forskellen på støttestrømper og kompressionsstrømper?
Som nævnt bruges støttestrømper og kompressionsstrømper ofte synonymt, men strømperne har forskellige egenskaber og formål. Dette er de vigtigste forskelle på de to typer strømper:
1. Kompressionsstrømper benyttes primært til syge ben, der kræver lægelig behandling.
2. Støttestrømper benyttes til raske ben for at forebygge diverse skader.
Medicinsk godkendte kompressionsstrømper har altid en medicinsk kompressionsklassifikation på emballagen og selve strømpen. Klassifikationen går fra 1 til 4, hvoraf det kun er klasse 1, der kan købes i detailhandlen. Alt over klasse 1 kan kun fås efter aftale med din læge eller andet sundhedspersonale, der er uddannet indenfor området.
Hvem bør bruge støttestrømper?
Støttestrømper kan bruges af alle sunde og raske voksne kvinder og mænd. Da støttestrømper giver god støtte og lindring til tunge og hævede ben, anvendes de ofte af ældre, personer med stillesiddende eller statisk stående arbejde, gravide, sportsfolk, til længere rejser samt af folk, der har en medicinsk grund.
Er der personer, som ikke må bruge støttestrømper?
Selvom mange kan nyde godt af støttestrømpernes fordele, er der personer, som ikke bør bruge dem.
Det gælder:
Diabetikere
Er du diabetespatient, bør du altid rådføre dig med din læge, da der findes strømper særligt udviklet til diabetikere, nemlig diabetesstrømper. Disse strømper er typisk mere hensigtsmæssige. Diabetikere med neuropati (nervebetændelse) skal aldrig anvende støtte- eller kompressionsstrømper
Personer med højre hjertesvigt
Personer med højre hjertesvigt, dvs. svaghed i højre hjertekammer må aldrig benytte støtte- eller kompressionsstrømper
Personer med infektioner i huden
Har du infektioner i huden, væskende sår eller væskende eksem på benene, bør du ikke bruge støttestrømper
Kontraindikationer
Personer med kredsløbslidelser i arterierne (arteriel insufficiens) bør generelt ikke bruge støtte- eller kompressionsstrømper
I allergitilfælde
Nogle mennesker kan være allergiske over for de materialer, der anvendes i støttestrømper og bør derfor ikke bruge dem. Får du en uventet allergisk reaktion, når du benytter strømperne, bør du kontakte din læge.