Swipe to the left

Sådan går du stavgang på den rigtige måde

Sådan går du stavgang på den rigtige måde
6. mar. 2024

Stavgang er en effektiv måde til at styrke muskler og led, forbedre konditionen, holde stofskiftet i gang, og forebygge en lang række af de livsstilssygdomme, som mange af os døjer med, når vi kommer op i årene. Samtidig hjælper stavene til at mindske belastningen på knæ og andre led, når du går. Men hvordan går du egentlig stavgang på den rigtige måde, og hvad skal du være opmærksom på, når du skal vælge vandre- eller stavgangsstave til stavgang? Det – og meget mere – får du svar på i denne artikel.

Stavgang er ikke kun en effektiv måde at holde sig fysisk aktiv på, men også en aktivitet, der understøtter både fysisk og mental sundhed. Og som kan give mange gode timer sammen med andre. Det er også en let tilgængelig og overkommelig form for motion, der nemt kan tilpasses dine individuelle behov og præferencer.


Hvad er fordelene ved at gå stavgang

Blandt de vigtigste fordele ved at dyrke regelmæssig stavgang som senior kan bl.a. nævnes:

 • Forbedret kondition og stofskifte: Stavgang er en effektiv måde at forbedre dit kardiovaskulære system på, så du kan få et bedre blodomløb, forbedrer dit stofskifte og opnår en bedre kondition.

 • Styrkelse af muskler og knogler: Stavgang styrker både muskler og knogler, hvilket er særlig vigtigt for din mobilitet i hverdagen.

 • Forebyggelse af livsstilssygdomme: Regelmæssig motion i form af stavgang kan hjælpe med at forebygge en række livsstilssygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes.

 • Regulering af appetitten: Motion har en positiv effekt på din appetitregulering, hvilket kan hjælpe dig med at opretholde en sund vægt. Eller hjælpe dig med at reducere en eventuelt aldersrelateret vægtforøgelse.

 • Mindre belastning på led: Stavgang mindsker belastningen på knæ og andre led, da stødet fra hvert skridt bliver mindre end ved almindelig gang. Det gør det til en mere skånsom motion, der er ideel for dig, som døjer med ledproblemer.

 • Forbedret balance og stabilitet: Brugen af stave giver ekstra støtte, hvilket kan forbedre din balance og stabilitet, hvilket igen mindsker risikoen for fald og deraf følgende skader.

 • Mental sundhed: At være udendørs og i bevægelse har også en positiv effekt på din mentale sundhed, ligesom det kan reducere stress og angst samt forbedre dit humør. Det har aldrig skadet med noget ”luft til hjernen”.

 • Social interaktion: Stavgang kan nemt gøres til en social aktivitet, hvor du går sammen med din partner, gode venner eller deltager i stavganggrupper, som kan give dig øget socialt samvær og fællesskabsfølelse.

Sådan går du stavgang på den rigtige måde

Selv om det virker meget intuitivt og lige til at gå stavgang, kræver det faktisk lidt øvelse at mestre teknikken i stavgang korrekt. Den rigtige teknik er ikke kun vigtig for at opnå maksimal effekt af motionen, men også for at undgå skader.

Så giv dig selv lidt tid til at vænne dig til bevægelserne, og justér løbende din teknik for at sikre, at du går korrekt og effektivt ved at følge denne trin-for-trin guide til, hvordan du går stavgang korrekt:

 • Startposition: Stå med højre ben foran venstre, næsten som om du tager et skridt. Læn dig let fremad, så vægten primært er på forfoden af dit forreste ben.

 • Placering af stavene: Placer din venstre stav i jorden cirka ud for hoftebenet med staven parallelt med dit bageste ben (venstre ben).

 • Det første skridt: Når du er klar til at gå fremad, trykker du venstre stav i jorden og presser den bagud, mens du læner din vægt frem over højre fod. Løft dit venstre ben bagud, så fodsålen er vinkelret på underlaget, og lad benet svinge frem, samtidig med at du sætter din højre stav i jorden ud for hoftebenet.

 • Skift af ben: Med venstre ben nu forrest og højre stav i jorden, gentager du bevægelsen med det modsatte ben og den modsatte stav. Husk, staven altid skal være parallel med dit bageste ben.

 • Bevægelse af arme og hænder: Dine arme skal bruges aktivt til at skubbe fra med stavene. Vær opmærksom på ikke at knuge for hårdt om stavene, da det kan føre til overbelastning. Når du fører armen bagud, skal du lægge kraft i skubbet, men løsne grebet om staven, når hånden passerer ud for hoften.HUSK: Undgå pasgang

Det er vigtigt ikke at gå i pasgang, hvor samme sides ben og stav bevæger sig fremad samtidigt. Sørg for at højre ben og venstre stav bevæger sig sammen, og omvendt for venstre ben og højre stav. Hvis du har svært ved at finde rytmen, kan det hjælpe at læne kroppen en anelse mere fremad.

HUSK OGSÅ: Opvarmning og afrunding

Start altid med en let opvarmning for at forberede dine muskler og led på de forestående udfordringer. Opvarmningen kan være en kort gåtur uden stave eller lette strækøvelser, før du begynder stavgangen.

Tilsvarende er det vigtigt, at du altid afslutter din stavgang med en nedkølingsperiode, hvor du går i et roligere tempo. Samt afslutter med strækøvelser for at gøre det nemmere for dine muskler at restituere sig efter træningen.

Hvordan vælger du de rigtige stave til stavgang

Når du skal vælge den rigtige stav til stavgang, betyder det ikke noget, om du vælger en stavgangsstav eller en vandrestav. Det er i princippet nøjagtigt det samme. Hvad der er mere vigtigt, er, at du får valgt stave, der passer til din højde. Samt at kvaliteten af stavene er i orden, så du opnår den bedste sikkerhed og får anskaffet stave, som kan holde længe.

En mere systematisk fremgangsmåde til at vælge de rigtige vandre- eller stavgangsstave kunne f.eks. se sådan her ud:

 • Vil du bruge én eller to stave: Overvej først, om du ønsker at bruge én eller to stave. Det er værd at bemærke, at en vandrestav aldrig kan erstatte en almindelig stok, der bruges til at gå rundt med. Du kan læse mere om fordelene ved bruge én eller to stave efter gennemgangen.

 • Find den rigtige længde: Den ideelle længde på dine stave opnår du, når stavens længde giver dig en 90 graders vinkel i albuen, når stangspidsen rører jorden. Dette sikrer, at staven understøtter dig korrekt, uden at du forstrækker armen eller bøjer for meget i albuen. Se tabellen nedenfor, når du skal vælge den rigtige længde på dine stavgangsstave.

 • Praktisk funktionalitet: Der findes mange forskellige typer stavgangsstave med flere forskellige, praktiske funktioner indbygget. Overvej f.eks. disse egenskaber, når du vælger dine stave:
  • Justeringsmuligheder – som gør det muligt at tilpasse længden på stavene helt præcist.

  • Sammenklappelighed – gør det nemt at transportere stavene i f.eks. din taske.

  • Støddæmpning – reducerer belastningen af dine led, særligt i kuperet terræn.

  • Vægt – lette stave er lettere at svinge, mens tungere stave føles mere stabile.

  • Låsemekanismer – sikrer, at stavene ikke ændrer længde, når du bruger dem.

Én eller to stave – hvad skal du vælge?

Selv om to stave er det mest almindelige, når du går stavgang, kan der være fordele ved kun at bruge en stav. Hvad du vælger, er helt op til dig, og skal vi kort opsummere fordele og ulemper ved at bruge én versus to stave, kan de helt kort opstilles sådan her:

Fordele og ulemper ved én stav:

Fordele:

 • Øget balance og stabilitet, især på jævnt terræn.
 • Mindre belastning på den ledende arm og skulder.
 • Nemmere at håndtere og bære én stav, hvis du kun har brug for lidt støtte.

Ulemper:

 • Mindre symmetrisk kropsarbejde, hvilket kan føre til ubalance i muskeludvikling.
 • Mindre effektivt i forhold til kalorieforbrænding og konditionstræning, da kun én side af kroppen er aktiv.

Fordele og ulemper ved to stave:

Fordele:

 • Symmetrisk træning af kroppen, hvilket fremmer ensartet muskeludvikling og forbedrer din positur.
 • Øget kalorieforbrændingen gennem en større involvering af overkroppen under gangen.
 • Forbedrer balance og stabilitet yderligere, hvilket er særligt gavnligt på meget ujævnt terræn.

Ulemper:

 • Kan være mere udfordrende at koordinere bevægelserne, især for begyndere.
 • Større belastning på arme og skuldre, da begge sider af kroppen er aktivt involveret.
 • Mindre praktisk, når du skal håndtere andre genstande, da begge hænder er optaget af stavene.

Valget mellem én eller to stave afhænger også af, hvilke mål du har med din træning. Det er altid en god idé at prøve begge metoder for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig.


Sådan indstiller du længden på dine stavgangsstave korrekt

Sørg for at stavenes længde er korrekt indstillet i forhold til din højde. Forkert indstilling kan medføre ubehag eller smerter i arme, skuldre, ryg og nakke.

Som udgangspunkt bør du vælge denne længde på stavene, hvis du måler:


Din Højde

Anbefalet Stavlængde

Under 150 cm

100 cm

150 cm – 170 cm

1150 c10 cm

172 cm – 180 cm

120 cm

Over 182 cm

130 cm

Alt efter, hvor tæt og på hvilken side af de enkelte højdeintervaller du ligger, kan du justere stavene yderligere ved hjælp af justeringsmulighederne på stavene. Det gør du ved at stille dig med din albue bukket i en 90 graders vinkel med stavlængden låst op.

Når albuen er helt vinkelret, og staven føles godt, solidt plantet på overfladen, låser du stavlængden fast med låsemekanismen.

Skal du vælge lette eller tunge stave?

Ligesom du kan vælge mellem én eller to stave, når du går stavgang, er det også værd at overveje fordele og ulemper ved lette eller tunge stave. Igen handler det om dine personlige præferencer, samt hvad du føler, gør dig mest tryg og sikker – samt belaster dig mindst muligt.

Fordele og ulemper ved lette stavgangsstave

Du skal vælge lette stave, hvis du ønsker:

 • Reduceret svingvægt: Lette stave minimerer belastningen på arme og skuldre, da de kræver mindre energi at svinge. Det gør dem ideelle til lange vandreture eller stavgang, du ikke bliver unødigt træt af.

 • Hurtigere bevægelse: Med lette stave kan du bevæge dig hurtigere, da de nemmere følger dine bevægelser uden at hæmme din hastighed.

 • Mere energiøkonomisk: Du bruger mindre energi på at manøvrere lette stave, hvilket kan gøre din stavgang mere effektiv, specielt på længere ture.

Til gengæld risikerer du, at stavene føles mindre stabile, især for nye brugere eller i meget ujævnt terræn. Samt at stavene lettere går i stykker under brugen.

Fordele og ulemper ved tunge stavgangsstave

Omvendt skal du vælge tungere stavgangsstave, hvis du gerne vil have:

 • Øget stabilitet: Tungere stave kan give en følelse af større stabilitet og robusthed, især på ujævnt terræn eller for personer, der foretrækker en mere solid støtte.

 • Bedre holdbarhed: Tungere stave er ofte lavet af materialer, der tåler hårdere brug, hvilket gør, at de ikke så nemt får skader under brugen.

Til gengæld kan tungere stave føre til hurtigere træthed i arme og skuldre, især på længere vandreture. Og den øgede vægt kan gøre det mere besværligt at manøvrere stavene hurtigt, hvilket kan hæmme din naturlige gangrytme.

Find de rigtige stavgangsstave hos LivetSomSenior.dk

Hos LivetSomSenior.dk fører vi et stort udvalg af vandre- eller stavgangsstave. Samt forskellige former for praktisk tilbehør som f.eks. dupsko.

Har du brug for hjælp til at vælge de helt rigtige stavgangsstave til din træning? Eller har du spørgsmål til nogle af produkterne? Så er det bare at give os et ring på 70 40 40 24 alle hverdage mellem 8 og 17. Tjek også videoerne ud på de enkelte produkter, som viser, hvordan de forskellige stave samles, indstilles og anvendes i praksis.

LIVETSOMSENIOR ApS Kontakt:
Adresse: Haraldsborgvej 20 4000 Roskilde
Telefon:+45 70 40 40 24 E-mail: kontakt@livetsomsenior.dk Jeppe Vestergaard Helle Munk