Swipe to the left

Hvorfor skal jeg bruge støttestrømper?

Hvorfor skal jeg bruge støttestrømper?
25. mar. 2024

Støttestrømper, kompressionsstrømper eller flystrømper? Kært barn har mange navne. Men hvorfor kan du få brug for at gå med støttestrømper i hverdagen, når du bliver senior? Og hvilken effekt har strømperne på dine ben, dit blodomløb og risikoen for at få blodpropper og vand i benene? Læs med her, og får svar på disse og mange andre spørgsmål om støtte- eller flystrømper.

I hverdagens travlhed tænker vi sjældent over den belastning, vores ben bærer. For mange, især seniorer, kan denne belastning dog mærkes gennem træthed, væskeansamlinger eller endda smerter i benene. Her kommer støttestrømper ind i billedet, og kan gøre en markant forskel.

Støttestrømper, også tit omtalt som kompressions- eller flystrømper, er designet til at støtte og forbedre blodcirkulationen i benene. De virker ved bekæmpe tyngdekraftens virkning og fremmer en sundere blodgennemstrømning fra benene tilbage til hjertet. Derfor kan de være relevante for dig, hvis du oplever ubehag eller bliver træt i benene, eller gerne vil forebygge helbredsudfordringer, der påvirker benene.

Hvad er forskellen på støttestrømper og kompressionsstrømper?

Selv om støtte- og kompressionsstrømper bruges synonymt, er der rent teknisk en forskel. For støttestrømper bruges primært til raske ben for at forebygge de sundhedsmæssige udfordringer og gener, du kan læse om i denne artikel.

Kompressionsstrømper derimod anvendes til ”syge” ben, der kræver behandling. Derfor giver de oftest også en væsentlig kraftigere støtte til benet end du kan opnå med almindelige støttestrømper.

Reducerer risikoen for væskeansamlinger og blodpropper i benene

Støttestrømper afhjælper ikke kun trætte og ømme ben efter en lang dag. De er også en forebyggende løsning mod mere alvorlige problemer som blodpropper og vand i benene. Ved at anvende en gradvis kompression fra anklen og op mod knæet eller låret, kan støttestrømper mindske risikoen for blodpropper og reducere ophobningen af væske i benene. Det skyldes at strømperne støtter og forbedrer blodomløbet i benene.

Så ved at bruge støttestrømper i hverdagen sænker du risikoen for helbredsmæssige problemer på grund af dårligt blodomløb og væskeansamlinger i benene, samtidig med at du opnår en forbedret livskvalitet. Samtidigt tager du et proaktivt skridt mod at bevare benenes sundhed og velvære.

Alt efter dit behov kan du få flere forskellige niveauer af støtte i strømperne, der spænder fra mild til meget kraftig. Her kan din læge rådgive dig om det rigtige støtteniveau til netop dit behov lige nu. Senere kan det blive nødvendigt med øget støtte, og dermed at gå over til kompressionsstrømper. Så husk at spørge lægen igen efter noget tid, eller hvis du oplever begyndende problemer med vand i benene på trods af, at du bruger støttestrømper.

Hvordan fungerer støttestrømper?

Forstil dig, at støttestrømper fungerer som en blid, men fast hånd, der holder om dine ben. Det giver et tryk på huden og de underliggende muskler, der hjælper med at presse blodet opad mod hjertet.

For når du står eller sidder stille i lange perioder, kan tyngdekraften få blodet til at samle sig i benenes lavere dele. Det er her, støttestrømperne kommer ind i billedet. De strammer mest omkring anklen og trykket aftager gradvist op ad benet. Det hjælper med at "skubbe" blodet opad og forhindrer det i at hobe sig op i benene. Altså kan du også tænke på det som at hjælpe floden (dit blod) med at flyde mere frit op ad bakken (mod dit hjerte).

For personer, der oplever "vand i benene" eller den slags hævelser, som fagfolk kalder et ødem, kan denne blide kompression også hjælpe. Når blodet ikke strømmer effektivt, kan væske sive ud i vævet og forårsage hævelse. Ved at forbedre blodcirkulationen minimerer støttestrømperne risikoen for denne væskeophobning, hvilket reducerer ubehaget ved hævede ben.

Det betyder, at støttestrømper også spiller en vigtig rolle i at reducere risikoen for blodpropper i benene, noget som læger kalder ”dyb venetrombose.” Men fordi strømperne holder blodet i bevægelse, hjælper de med at forhindre, at blodet "klumper sig sammen" og danner en prop.

På grund af det bedre blodomløb til benets muskler, kommer dine ben samtidig til at føles meget lettere og energiske, hvilket betyder, at du føler dig mindre træt i benene i hverdagen.

Støttestrømper til både mænd og kvinder

Støttestrømper fås i mange forskellige udformninger og farver, som gør det muligt at bruge dem for både mænd og kvinder. Tidligere var de meget tykke og klodsede at se på. Men udviklingen inden for disse hjælpemidler har gjort det muligt at fremstille støttestrømper, der ligner helt almindelige strømper eller nylonstrømper, hvilket gør dem mere tiltalende og mindre medicinske at se på.

For mænd findes der støttestrømper, der ligner almindelige sokker, som du kan bruge til både arbejde og fritid. De kommer ofte i neutrale farver som sort, grå og marineblå, hvilket gør dem nemme at integrere i din daglige påklædning.

Til kvinder findes der et bredt udvalg af støttestrømper, der ligner almindelige nylonstrømper eller strømpebukser. De fås i forskellige hudfarver, og er designet til at være diskrete, selv når du har kjole på. Altså kan du nyde godt af støtten fra strømperne, uden at det er tydeligt, at du bruger et aldersrelateret hjælpemiddel.

Derfor kan du trygt tage støttestrømper på, når du skal ud i sociale sammenhænge, uden at folk nødvendigvis lægger mærke til, at du bruger dem. I dag skal du se godt efter og vide, hvad du skal se efter, hvis du skal opdage, at folk går med støttestrømper. Så ”virkelighedstro” er de.

Find de helt rigtige støttestrømper til dit behov

Hos LivetSomSenior.dk tilbyder vi et bredt udvalg af støttestrømper til både mænd og kvinder i flere forskellige design, farver og kompressionsstyrker (lav, middel eller høj). Fordi støttestrømper sidder tæt til benet kan det også være relevant at anskaffe sig en strømpepåtager.

LIVETSOMSENIOR ApS Kontakt:
Adresse: Haraldsborgvej 20 4000 Roskilde
Telefon:+45 70 40 40 24 E-mail: kontakt@livetsomsenior.dk Jeppe Vestergaard Helle Munk