Blog
Synes du, dit toilet er blevet lidt for besværligt at komme op fra? Så er en toiletforhøjer en nem og billig løsning, der samtidig gør det muligt at tilføje armlæn på toilettet, så du får endnu nemmere ved at bruge det. Samtidigt kan du sidde mere behageligt og stabilt på toilettet. Men hvordan vælger du den rigtige højde på din toiletforhøjer – og hvordan kan du være sikker på, at den passer til netop dit toilet. Læs med, og få svar på disse og andre ofte stillede spørgsmål om forhøjere til toilettet i denne artikel.
Med alderen synes mange, at toilettet ”bliver lavere”, hvorfor det kan blive en udfordring både at få sat sig på og komme op fra toilettet igen. Samtidig får nogen også brug for bedre støtte, når de sidder på toilettet.
Hvad er en toiletforhøjer?
Her kan en toiletforhøjer løse både højde- og stabilitetsproblemer på én gang. For som navnet antyder, gør toiletforhøjeren toilettet højere, så det bliver nemmere at sætte sig og rejse sig igen. Samtidig kan du få toiletforhøjere som er udstyret med armlæn, så det bliver lettere – og mere komfortabelt – at sidde på toilettet.
Toiletforhøjeren er typisk lavet som et højt toiletsæde i plast, der enten lægges løst eller monteres fast på toilettet. Det første er praktisk, hvis I er flere, som bruger toilettet, og ikke alle har brug for eller føler det behageligt, at sidde på et forhøjet toilet. F.eks. fordi forhøjelsen gør det svært for dem at nå gulvet med deres fødder. Det andet er praktisk, hvis du har brug for en fast forhøjelse på toilettet.
Vil du se, hvordan en toiletforhøjer ser ud i praksis, kan du se de toiletforhøjere, som vi tilbyder hos LivetSomSenior.dk.
Hvad skal du overveje, når du skal vælge toiletforhøjer
Når du skal vælge den rigtige toiletforhøjer, er der en række praktiske detaljer, som du bør tage stilling til først. Overordnet set drejer det sig om:
- Vurder dit behov: Overvej først, om en fastmonteret eller flytbar toiletforhøjer er den bedste løsning på dit behov. Fastmonterede toiletforhøjere er ideelle til permanent brug, mens løst monterede er gode til et midlertidigt eller lejlighedsvist behov, f.eks. efter en operation eller hvis de andre som bruger toilettet, ikke har behov for forhøjelsen.
- Toilettets type: Kontroller hvilken type toilet du har. De fleste toiletforhøjere passer til almindelige toiletter fra kendte mærker som f.eks. Ifö og Gustavberg. Har du et væghængt toilet, skal du vælge en særlig model designet til dette.
- Med eller uden låg: Du kan få toiletforhøjere både med og uden låg. Her vælger de fleste typisk en forhøjer med låg, hvis de har brug for en permanent toiletforhøjelse. Til en løst monteret toiletforhøjer er der ikke behov for låg, da du bare klapper toiletbrættet og det tilhørende låg ned, når toiletforhøjeren ikke ligger på toilettet.
- Med eller uden armlæn: Afgør om du har brug for armlæn til ekstra støtte eller komfort, når du sætter dig ned, sidder og, rejser dig op. Armlæn kan være en stor hjælp, men de kan også gøre toilettet bredere og eventuelt kræve at du ændrer placeringen af toiletpapiret. Derfor er nogle armlæn udstyret med en indbygget toiletpapirsholder. Som alternativ til armlæn kan du også anvende en toiletstøtte, som giver endnu højere stabilitet. Den hviler nemlig ned på gulvet, og kan derfor klare at du lægger mere vægt på den når du skal rejse dig op.
- Valg af rigtig højde: Toiletforhøjere fås i flere forskellige højder, som alle er beregnet ud fra, at du fjerner eller klapper det almindelige toiletsæde op. Vælg mellem toiletforhøjere på 5, 10 og 15 cm ved at følge guiden lidt længere nede på siden.
- Montering: Løse toiletforhøjere skal bare lægges på toilettet, når de skal bruges, og kræver derfor ikke værktøj til monteringen. Fastmonterede toiletforhøjere er en mere permanent løsning, hvor du fjerner det eksisterende toiletsæde før monteringen, og spænder toiletforhøjere fast direkte på toilettet.
- Rengøring: Vælg en toiletforhøjer uden kanter for at gøre det nemmere at rengøre og holde toilettet hygiejnisk. Overfladen kan aftørres med en fugtig klud, og for en grundigere rengøring kan du afmontere toiletforhøjeren for at rengøre undersiden. F.eks. under bruseren. Toiletkummen rengøres som normalt med toiletbørste og eventuelt toiletrens.
Sådan finder du den rigtige højde på din nye toiletforhøjer
Når du skal finde frem til den rigtige højde på din nye toiletforhøjer, kan du med fordel gå frem efter denne fremgangsmåde:
- Mål knæhøjden: Start med at måle fra afstanden fra knæhasen til gulvet – når du sidder på en almindelig stol.
- Mål toilettets højde: Mål derefter højden på dit toilet med det nuværende toiletsæde klappet op fra gulvet til toppen af porcelænet.
- Beregn forskellen: Træk derefter toilettets højde fra højden af dit underben. Forskellen mellem disse to mål angiver, hvor meget du behøver at hæve toiletsædet for at opnå den optimale og mest komfortable siddehøjde.
- Vurdér din siddeposition: For at sikre dig, at du har fundet den mest optimale højde til dit brug, bør du også se på, hvordan du sidder på toilettet i dag. Er toilettet markant lavere at sidde på, end godt er, bør du overveje en af de højere modeller af toiletforhøjere, typisk 10 eller 15 cm. Hvis siddehøjden kun skal justeres en smule, kan en forhøjer på 5 cm være tilstrækkelig.
- Vælg med eller uden armlæn: Samtidig kan du også afgøre, hvorvidt du har behov for en toiletforhøjer med eller uden armlæn baseret på dine præferencer og behov for ekstra støtte ved brug af toilettet.
Hvilke højder kan du vælge mellem?
De toiletforhøjere vi fører hos LivetSomSenior.dk fås 3 forskellige højder, som du kan vælge mellem:
- 5 cm: Dette er den mindste og mest diskrete forhøjelse. Den er typisk tilstrækkelig for dem, der kun har brug for en lille justering for at gøre det nemmere at sidde ned og rejse sig op. Typisk på fra 3-4 til 6-7 cm.
- 10 cm: Dette er ”mellemhøjden”, som er ideel til dig, som har brug for en forhøjelse på mellem 8 og 12 cm i forhold til den nuværende højde på toilettet med sædet klappet op. Vi sælger flest toiletsædeforhøjere på 10 cm.
- 15 cm: Dette er den største forhøjelse, som vores toiletforhøjere tilbyder. Den passer godt til dig, som skal bruge en forhøjelse på mellem 13 og 18 cm for at gøre toilettet nemmere at bruge i hverdagen.
Du kan få modeller både med eller uden armlæn til de fleste højder, ligesom du kan få en flytbar toiletstøtte, hvis du kun har brug for armlæn i forbindelse med dine toiletbesøg.
Det lavere alternativ: Et blødt toiletsæde
Har du kun brug for en minimal forhøjelse på et par centimeter af dit toilet, kan du også overveje et såkaldt ”blødt toiletsæde”. Det monteres direkte oven på det eksisterende toiletsæde, og kan fjernes igen efter brug.
Bløde toiletsæder er udformet i blødt skum, som udover forhøjelsen også gør det mere behageligt at sidde på toilettet sammenlignet med et almindeligt toiletsæde. Altså er denne løsning særlig velegnet, hvis du ikke har brug for en væsentlig forhøjelse, men både ønsker lidt ekstra komfort og et lille løft.
Er du stadig i tvivl om, hvilken toiletforhøjer du skal vælge?
Hos LivetSomSenior.dk går vi op i god og grundig rådgivning af kunderne. Derfor finder du grundige produktbeskrivelser og en instruktionsvideo på dansk til alle vores produkter.
Har du yderligere spørgsmål til produkterne, eller brug for et godt råd til at vælge den helt rigtige toiletforhøjer til dig behov? Så er du altid velkommen til at ringe på hverdage mellem 8 og 17 på tlf. 70 40 40 24 eller sende os en mail på kontakt@livetsomsenior.dk.
Varme er en effektiv måde at afhjælpe muskelstivhed, muskelspændinger og ledsmerter på. Her har den elektriske varmepude i dag afløst den gamle varmedunk med varmt vand i. Men faktisk kan du også lave din helt egen, hjemmelavede varmepude med ganske få materialer, som de fleste ligger inde med. Lige til at opvarme i mikroovnen. Få opskriften her, og læs mere om både de fordele og ulemper, der er ved en hjemmelavet varmepude.
I gamle dage var en varmedunk en fast del af de behandlingsmuligheder, som enhver husstand lå inde med. Den kunne bruges til alt lige fra at lindre et maveonde over nakke-, led- og rygsmerter og til behandling muskelspændinger. Samt til at reducere menstruationssmerter. Ulempen var, at der skulle hældes varmt vand i varmedunken. Så var vandet for varmt, kunne du brænde dig på varmedunken. Og blev varmedunken utæt, løb det varme vand ud.
Den elektriske varmepude
Senere kom så den elektriske varmepude. Den er skabt af et stykke stof med indlejrede varmetråde i. Fordelen er, at den ikke bliver utæt, ikke bliver for varm, og nemt kan tilpasses til det område, der skal behandles. Samt at moderne, elektriske varmepuder er udstyret med termostatsikring, så du undgår, at der går ild i varmepuden under brugen. Eller hvis du glemmer at slukke den.
Ulempen er, at de koster penge og bruger strøm. Så hvad gør du, hvis du gerne vil spare på både penge og strøm, men omvendt også godt kunne tænke dig en dejlig varmepude, du nemt kan bruge i din hverdag?
En hjemmelavet varmepude til mikroovnen
Her kan en hjemmelavet varmepude, der opvarmes i mikroovnen, være et billigt og nemt alternativ til at skabe en god kilde til varme og komfort. Uanset om du har brug for at behandle muskelspændinger og ledsmerter, eller bare gerne vil have lidt ekstra varme på en kold dag.
Det skal du bruge til at lave din egen, hjemmelavede varmepude
Varmepuden kan laves af materialer, som de fleste ligger inde med derhjemme. Den syes sammen med enten nål og tråd eller en symaskine.
Til varmepuden skal du bruge
- Et stykke stof, fortrinsvis bomuld eller en anden mikrobølgevenligt tekstil.
- Tørre ris, hvedekerner eller hørfrø som fyld (ris er det mest almindelige valg).
- Nål, tråd eller symaskine til at sy varmepuden sammen med.
- Eventuelt duftende urter eller æteriske olier, hvis du ønsker en duftende varmepude.
Sådan syer du selv din egen varmepude
Er du lidt ferm med nål, tråd og saks, kan du have kreeret din egen varmepude på mellem et kvarter og en halv time ved at følge denne fremgangsmåde:
- Skær stoffet: Start med at skære dit stof i den ønskede størrelse og form. En simpel firkant eller et rektangel er nemmest at arbejde med. En god startstørrelse kan være omkring 30 x 20 cm, men du kan tilpasse størrelsen efter behov.
- Sy stoffet: Sy stoffet sammen på tre sider, så du har en slags pose. Hvis du bruger en symaskine, går det hurtigere, men du kan også sy i hånden. Sørg for at efterlade en side åben, så du kan fylde din pude med varmemateriale.
- Sy eventuelt kanaler i varmepuden: Vil du gerne sikre en mere jævn fordeling af fyldet i varmepuden, kan du sy nogle kanaler i stoffet, når puden er syet sammen i kanterne. Så ender fyldet ikke med at hobe sig op i bunden af varmepuden.
- Tilføj fyld: Fyld din stofpose med ris, hvedekerner eller hørfrø. Du behøver ikke at fylde den helt op. Halvt eller to tredjedele fuld giver den bedste fleksibilitet og komfort. Hvis du ønsker det, kan du også tilføje et par dråber af din foretrukne æteriske olie eller tørrede urter som lavendel for en beroligende effekt.
- Sy eventuelt små rum i varmepuden: Har du syet kanaler i varmepuden, kan du sy på tværs af kanalerne i takt med at du fylder kanalerne op. Det giver endnu bedre styr på fyldet, og sikrer at det altid er jævnt fordelt.
- Luk puden: Sy den åbne side af din pude sammen, så fyldet bliver holdt inde i varmepuden. Sørg for, at sømmen er stærk, så intet fyld slipper ud ved brug.
Så er din nye varmepude klar til brug.
Sådan bruger din hjemmelavede varmepude
For at opvarme din varmepude, placerer du den i mikroovnen. Opvarm nu varmepuden i 1-2 minutter på høj effekt. Vær opmærksom på, at opvarmningstiden kan variere afhængigt af mikroovnens effekt. Så det er en god idé at starte med den laveste tid og tilføje mere tid om nødvendigt.
Læg nu varmepuden på det sted, du ønsker at behandle med varme. Eller læg den i sengen inden sengetid, for at varme sengen op.
Det bør du holde øje med, når du bruger din hjemmelavede varmepude
Selv om det lyder ret ukompliceret at bruge din hjemmelavede varmepude, er der dog nogle ting, som det er vigtigt at holde øje med af sikkerhedsmæssige grunde. Særligt vigtigt er det, at du:
- Kontrollerer varmepuden for eventuelle tegn på slid eller skade før opvarmning.
- Ikke overopvarmer varmepuden, da dette kan give skader på stoffet eller sætte det i brand.
Derfor er hjemmelavede varmepuder måske alligevel ikke så god en idé
Selvom det kan virke som en god og økonomisk idé at lave din egen varmepude til mikroovnen, er der flere ulemper og risici ved denne DIY-løsning, som det er vigtigt at være opmærksom på.
Vi har allerede nævnt problemerne med brandsikkerhed og overopvarmning. De er nogen af de største risici ved hjemmelavede varmepuder. For uden korrekt temperaturkontrol kan materialerne i en hjemmelavet varmepude nemt antænde. Især hvis de opvarmes for længe eller ved for høj effekt i mikroovnen.
Derudover kan du risikere:
Ujævn varmefordeling: Hjemmelavede varmepuder kan have tendens til at varme ujævnt, hvilket betyder, at nogle områder kan være for varme, mens andre er for kolde. Dette kan reducere effektiviteten og komforten ved brug af puden.
Fugt og mug: Materialer som ris, hvede eller hørfrø, der ofte bruges som fyld i hjemmelavede varmepuder, kan tiltrække fugt. Over tid kan det føre til dannelse af mug og bakterier indeni puden. Det udgør ikke kun en sundhedsrisiko, som i værste fald kan være med til at fremme udviklingen af allergier. Det kan også føre til en ubehagelig lugt.
Kortere levetid på varmepuden: Hjemmelavede varmepuder er typisk ikke nær så holdbare som kommercielle produkter, fordi de måske ikke er syet med samme styrke og kvalitet i materialerne. Det betyder, at de kan gå i stykker eller blive slidte hurtigere, hvilket nødvendiggør hyppigere udskiftning.
Mangel på sikkerhedsfunktioner: Kommercielle, elektriske varmepuder er ofte udstyret med sikkerhedsfunktioner som automatiske timere og overophedningsbeskyttelse, der slukker ved risiko for brand eller skader på dig. Hjemmelavede varmepuder mangler disse funktioner, hvorfor du kan være uheldig at brænde dig alvorligt på varmepuden.
Elektriske varmepuder – det nemme, sikre og økonomiske valg
Så selv om det kan lyde som en god måde at spare penge på i hverdagen, er der nogle alvorlige risici og uhensigtsmæssigheder forbundet med at lave og bruge din egen varmepude i hverdagen. Samt et vigtigt forarbejde med at opvarme varmepuden på den rigtige måde. Det bør du som minimum tage højde for og have med i overvejelserne, før du beslutter dig for at sy din egen varmepude.
Alternativet er at købe en kommercielt produceret varmepude til opvarmning i mikroovn eller en elektrisk varmepude – f.eks. fra vores store udvalg af varmepuder hos LivetSomSenior.dk. De er designet med sikkerhed og komfort i tankerne, og de elektriske modeller kommer med praktiske funktioner som ensartet varmefordeling og indbyggede sikkerhedsforanstaltninger. Og så slipper du for at skulle nørkle med at sy din varmepude selv, ligesom du ikke behøver varme varmepuden op på forhånd.
Varmepuderne fås i flere forskellige udformninger, f.eks. til brug på nakke og skuldre. Og de elektriske modeller har et maksimalt strømforbrug på omkring 0,15 kWh for en times brug. Så udgiften til strøm er minimal – selv på dage med en høj strømpris.
Har du spørgsmål til de forskellige varmepuder – eller brug for et god råd til at vælge den rigtige, sidder vi klar på telefonerne på tlf.: 70 40 40 24 fra 8-17 på hverdage. HUSK: Du kan se videoinstruktioner i brugen af alle vores varmepuder, så du nemt kan finde ud af, hvordan du bruger dem.
Slidgigt i fingrene er en irriterende forhindring for at udføre hverdagens mange opgaver, som kræver, at du bruger dine hænder og finmotorikken i dine fingre. I dette artikel ser vi nærmere på, hvordan du med det rigtige udstyr og de rigtige øvelser kan styrke både dine gribeevner og din finmotorik, så hverdagens opgaver bliver nemmere, og du føler dig knapt så begrænset.
Slidgigt i fingrene kan forvandle dagligdags gøremål til udfordrende prøvelser, hvor selv det at åbne en dør, knappe dit tøj, spise din mad eller skrive en besked bliver en næsten uoverkommelig opgave. Det sætter en naturlig dæmper på din lyst til at gøre andet end det absolut mest nødvendige. Og kan få dig til at vælge sociale arrangementer og sammenkomster fra – eller holde op med at lave det, du synes er sjovt og givende i hverdagen.
Kort sagt kan slidgigt i fingrene hurtigt sætte et kraftigt aftryk på din hverdag – og fratage dig din livslyst. Men med de rette træningsredskaber og øvelser kan du forbedre dine fingres styrke og finmotorik, så du igen kan gribe hverdagen an med fornyet kraft og selvtillid.
Derfor skal du træne dine fingre, når du har slidgigt
Det er essentielt for seniorer at vedligeholde og forbedre styrken og finmotorikken i fingrene. Især hvis du er udfordret af slidgigt. Regelmæssig træning af fingre og hænder bidrager ikke kun til at bevare muskelstyrken, men er også med til at opretholde en god bevægelighed i leddene i fingrene.
Det er særligt vigtigt for personer med slidgigt, da sygdommen kan medføre stivhed, smerter og nedsat bevægelighed i fingrene, hvilket gør dine daglige aktiviteter mere besværlige. Ved at udføre nogle enkle øvelser med specialdesignet træningsudstyr, kan du reducere smerterne og forbedre fingerfunktionen, så du genvinder din livskvalitet.
Øvelserne hjælper med at holde fingrene smidige og stærke, og ved at bruge så lidt som bare 15 minutter dagligt på din træning, kommer du hurtigt til at opleve en signifikant forbedring i fingrenes funktion og får langt færre smerter og ubehag af at bruge dem.
BEMÆRK: Før du begynder din træning, er det vigtigt, at du har konsulteret egen læge for at få diagnosticeret din dårligere bevægelighed og årsagen til smerterne i dine fingre. Samt eventuelt konsulteret en fysioterapeut for at få et skræddersyet træningsprogram. Derudover skal du være opmærksom på forøgede smerter og ubehag under træningen. Og konsultere læge eller fysioterapeut igen, hvis smerterne bliver ved eller forværres af træningen.
Sådan styrker du muskler og finmotorik i fingrene med lette øvelser
For at styrke muskler og finmotorik i i dine slidgigtramte fingre, kan du prøve disse tre enkle øvelser, som du kan udføre med særligt træningsudstyr til håndtræning:
- Klem på en massagebold eller en håndtræner: Hold en massagebold, et håndtræningsæg eller en håndtræner i hånden, og klem fingrene sammen omkring redskabet. Start med at klemme i 3 sekunder ad gangen, og gentag øvelsen 15-20 gange. Dette vil hjælpe med at styrke både håndleddet og fingrene ved at forbedre fleksibiliteten og muskelstyrken. Sæt gradvist tiden op, efterhånden som du får flere og flere kræfter i fingrene. Sæt tiden ned igen, hvis du oplever forværrede smerter eller andet ubehag i fingre eller hånd.
- Styrk fingerkræfterne med en fingertræner: En fingertræner er en gummistjerne med huller i spidserne til håndens fem fingre. Sæt fingerspidserne i hvert sit hul, og træk fingrene fra hinanden. Hold trækket 5-10 sekunder, og tryk så efterfølgende fingertræneren sammen, og hold trykket i 5-10 sekunder. Gentag øvelsen 10 gange på hver hånd.
- Bogstavet "O": Denne øvelse er fremragende til at aktivere alle fingre og bekæmpe stivhed i hele hånden. Hold din hånd foran dig med strakte fingre, og bøj derefter fingrene forsigtigt, indtil de danner formen af bogstavet "O". Stræk fingrene ud igen, og hold dem strakt i et par sekunder, før du gentager. Udfør denne øvelse 10 gange på hver hånd.
Husk at varme hænderne op før du starter øvelserne. For eksempel ved at dyppe dem i håndvarmt vand eller ved at udføre en simpel opvarmningsøvelse, hvor du langsomt åbner og lukker hånden 10-20 gange. Det er vigtigt at udføre øvelserne i et roligt og jævnt tempo, og du må gerne opleve en ømhed i leddene efter træningen. Men du må aldrig opleve smerter i mere end 1-2 timer efter træningen. Så skal intensiteten sættes ned.
Øvelserne hjælper med at forbedre blodcirkulationen og bringe nødvendige næringsstoffer til musklerne og leddene, hvilket kan bidrage til at reparere og vedligeholde vævet. Det er vigtigt at holde kontinuitet i træningen for at se mærkbare forbedringer. Så træn dagligt – også i weekender og på ferier.
Find det rigtige træningsudstyr til håndtræning hos LivetSomSenior.dk
Som allerede nævnt finder du masser af træningsudstyr til håndtræning hos LivetSomSenior.dk. Har du brug for hjælp til at vælge det rigtige udstyr til hånd- og fingertræning, er det bare at give os et ring på 70 40 40 24 alle hverdage mellem 8 og 17 eller sende os en mail på kontakt@livetsomsenior.dk.
God fornøjelse med træningen.
Støttestrømper, kompressionsstrømper eller flystrømper? Kært barn har mange navne. Men hvorfor kan du få brug for at gå med støttestrømper i hverdagen, når du bliver senior? Og hvilken effekt har strømperne på dine ben, dit blodomløb og risikoen for at få blodpropper og vand i benene? Læs med her, og får svar på disse og mange andre spørgsmål om støtte- eller flystrømper.
I hverdagens travlhed tænker vi sjældent over den belastning, vores ben bærer. For mange, især seniorer, kan denne belastning dog mærkes gennem træthed, væskeansamlinger eller endda smerter i benene. Her kommer støttestrømper ind i billedet, og kan gøre en markant forskel.
Støttestrømper, også tit omtalt som kompressions- eller flystrømper, er designet til at støtte og forbedre blodcirkulationen i benene. De virker ved bekæmpe tyngdekraftens virkning og fremmer en sundere blodgennemstrømning fra benene tilbage til hjertet. Derfor kan de være relevante for dig, hvis du oplever ubehag eller bliver træt i benene, eller gerne vil forebygge helbredsudfordringer, der påvirker benene.
Hvad er forskellen på støttestrømper og kompressionsstrømper?
Selv om støtte- og kompressionsstrømper bruges synonymt, er der rent teknisk en forskel. For støttestrømper bruges primært til raske ben for at forebygge de sundhedsmæssige udfordringer og gener, du kan læse om i denne artikel.
Kompressionsstrømper derimod anvendes til ”syge” ben, der kræver behandling. Derfor giver de oftest også en væsentlig kraftigere støtte til benet end du kan opnå med almindelige støttestrømper.
Reducerer risikoen for væskeansamlinger og blodpropper i benene
Støttestrømper afhjælper ikke kun trætte og ømme ben efter en lang dag. De er også en forebyggende løsning mod mere alvorlige problemer som blodpropper og vand i benene. Ved at anvende en gradvis kompression fra anklen og op mod knæet eller låret, kan støttestrømper mindske risikoen for blodpropper og reducere ophobningen af væske i benene. Det skyldes at strømperne støtter og forbedrer blodomløbet i benene.
Så ved at bruge støttestrømper i hverdagen sænker du risikoen for helbredsmæssige problemer på grund af dårligt blodomløb og væskeansamlinger i benene, samtidig med at du opnår en forbedret livskvalitet. Samtidigt tager du et proaktivt skridt mod at bevare benenes sundhed og velvære.
Alt efter dit behov kan du få flere forskellige niveauer af støtte i strømperne, der spænder fra mild til meget kraftig. Her kan din læge rådgive dig om det rigtige støtteniveau til netop dit behov lige nu. Senere kan det blive nødvendigt med øget støtte, og dermed at gå over til kompressionsstrømper. Så husk at spørge lægen igen efter noget tid, eller hvis du oplever begyndende problemer med vand i benene på trods af, at du bruger støttestrømper.
Hvordan fungerer støttestrømper?
Forstil dig, at støttestrømper fungerer som en blid, men fast hånd, der holder om dine ben. Det giver et tryk på huden og de underliggende muskler, der hjælper med at presse blodet opad mod hjertet.
For når du står eller sidder stille i lange perioder, kan tyngdekraften få blodet til at samle sig i benenes lavere dele. Det er her, støttestrømperne kommer ind i billedet. De strammer mest omkring anklen og trykket aftager gradvist op ad benet. Det hjælper med at "skubbe" blodet opad og forhindrer det i at hobe sig op i benene. Altså kan du også tænke på det som at hjælpe floden (dit blod) med at flyde mere frit op ad bakken (mod dit hjerte).
For personer, der oplever "vand i benene" eller den slags hævelser, som fagfolk kalder et ødem, kan denne blide kompression også hjælpe. Når blodet ikke strømmer effektivt, kan væske sive ud i vævet og forårsage hævelse. Ved at forbedre blodcirkulationen minimerer støttestrømperne risikoen for denne væskeophobning, hvilket reducerer ubehaget ved hævede ben.
Det betyder, at støttestrømper også spiller en vigtig rolle i at reducere risikoen for blodpropper i benene, noget som læger kalder ”dyb venetrombose.” Men fordi strømperne holder blodet i bevægelse, hjælper de med at forhindre, at blodet "klumper sig sammen" og danner en prop.
På grund af det bedre blodomløb til benets muskler, kommer dine ben samtidig til at føles meget lettere og energiske, hvilket betyder, at du føler dig mindre træt i benene i hverdagen.
Støttestrømper til både mænd og kvinder
Støttestrømper fås i mange forskellige udformninger og farver, som gør det muligt at bruge dem for både mænd og kvinder. Tidligere var de meget tykke og klodsede at se på. Men udviklingen inden for disse hjælpemidler har gjort det muligt at fremstille støttestrømper, der ligner helt almindelige strømper eller nylonstrømper, hvilket gør dem mere tiltalende og mindre medicinske at se på.
For mænd findes der støttestrømper, der ligner almindelige sokker, som du kan bruge til både arbejde og fritid. De kommer ofte i neutrale farver som sort, grå og marineblå, hvilket gør dem nemme at integrere i din daglige påklædning.
Til kvinder findes der et bredt udvalg af støttestrømper, der ligner almindelige nylonstrømper eller strømpebukser. De fås i forskellige hudfarver, og er designet til at være diskrete, selv når du har kjole på. Altså kan du nyde godt af støtten fra strømperne, uden at det er tydeligt, at du bruger et aldersrelateret hjælpemiddel.
Derfor kan du trygt tage støttestrømper på, når du skal ud i sociale sammenhænge, uden at folk nødvendigvis lægger mærke til, at du bruger dem. I dag skal du se godt efter og vide, hvad du skal se efter, hvis du skal opdage, at folk går med støttestrømper. Så ”virkelighedstro” er de.
Find de helt rigtige støttestrømper til dit behov
Hos LivetSomSenior.dk tilbyder vi et bredt udvalg af støttestrømper til både mænd og kvinder i flere forskellige design, farver og kompressionsstyrker (lav, middel eller høj). Fordi støttestrømper sidder tæt til benet kan det også være relevant at anskaffe sig en strømpepåtager.
Har du overvejet at anskaffe en robotstøvsuger til at støvsuge derhjemme? Så er der værd at holde øje med højden på dine dørtrin. For netop høje dørtrin kan være en udfordring for robotstøvsugeren at forcere. Heldigvis er der en nem løsning på det, som samtidig kan være en hjælp i hverdagen for dig som senior. Få løsningen her – og få svar på et par af dine vigtige spørgsmål om støvsugerrobotter.
Robotstøvsugere repræsenterer en fantastisk teknologisk udvikling, der bringer betydelige fordele ind i hjemmet. Særligt for seniorer. For i takt med at vi bliver ældre, kan daglige opgaver som rengøring blive mere udfordrende. Det er her, at robotstøvsugeren træder ind som en hjælpende hånd, der letter byrden og sikrer, at hjemmet forbliver rent og indbydende uden den fysiske anstrengelse, der traditionelt er forbundet med støvsugning og gulvvask. For mange robotstøvsugere tilbyder både at støvsuge og vaske gulvet.
For mange seniorer er selvstændighed i eget hjem en central del af at opretholde en høj livskvalitet. Denne selvstændighed er en robotstøvsuger med til at forlænge ved at tage sig af en væsentlig huslig opgave. Altså er den ikke bare en praktisk løsning, men forøger både komfort og sikkerhed, fordi den reducerer risikoen for fald og skader, som nemt kan opstå, når du forsøger at manøvrere en traditionel støvsuger rundt i hjemmet.
Endelig er brugen af en robotstøvsuger et skridt mod et mere bekymringsfrit liv, hvor du kan bruge din tid og energi på det, der betyder mest. For eksempel din hobby, tid sammen med børnebørnene, vennerne eller tage ud at se og smage på verden. Fremfor at skulle tage dig af anstrengende rengøringsopgaver, som dræner dig for kræfter og initiativ i hverdagen.
Gør en robotstøvsuger lige så rent som en almindelig støvsuger?
Robotstøvsugere er designet til at gøre rengøringsprocessen nemmere og mere bekvem, især for dem, der måske ikke har den fysiske kapacitet til at håndtere en traditionel støvsuger. Mens robotstøvsugere er utroligt effektive til at opretholde daglig renlighed og fjerne overflade snavs og støv, kan de dog have visse begrænsninger sammenlignet med traditionelle støvsugere.
Traditionelle støvsugere, især de kraftigere modeller, er ofte bedre til dybdegående rengøring, hvor der kræves mere sugekraft, for eksempel for at fjerne dybere liggende støv, snavs og hår fra gulvtæpper. De giver også mulighed for manuelt at fokusere på specifikke områder eller bruge forskellige mundstykker til forskellige overflader, hvilket giver en mere tilpasset rengøringsoplevelse.
Robotstøvsugeren kan støvsuge på daglig basis
Robotstøvsugere er dog fantastiske til regelmæssig vedligeholdelse af renlighed, da de kan indstilles til at køre på bestemte tidspunkter og dermed reducere ophobningen af støv og snavs. De er særligt nyttige i hjem med få tæpper og primært hårde gulve. Desuden tilbyder de en stor grad af bekvemmelighed, da de arbejder autonomt og kan navigere rundt i de fleste hjem uden meget hjælp.
Netop fordi robotstøvsugeren er selvkørende, kan du sætte den til at køre dagligt. Derved får du fjernet stort set alt det støv og skidt i hverdagen, som har det med at blive trådt ned i og ophobe sig i tæpperne. Så i det store hele kan robotstøvsugere give stort set en lige så effektiv rengøringsoplevelse, som en ugentlig støvsugning med en traditionel støvsuger.
Men det betyder ikke, at du kan smide den traditionelle støvsuger ud. Den skal stadig bruges til at støvsuge møbler, og lejlighedsvis tage det skidt, din robotstøvsuger ikke får bugt med i hverdagen. Samt bruges, hvis du spilder f.eks. morgenmadsprodukter, jord fra potteplanterne eller andet, som med fordel kan støvsuges op. Hvis du ikke har anskaffet en håndstøvsuger til den slags.
Hvilke udfordringer kan besværliggøre anvendelsen af en robotstøvsuger?
Selvom robotstøvsugere tilbyder betydelige fordele, især for seniorer, kan visse udfordringer begrænse deres anvendelighed:
- Høje dørtrin og tæpper: Som allerede nævnt, har mange robotstøvsugere svært ved at navigere over høje dørtrin eller køre på tykke tæpper. Dette kan forhindre dem i at bevæge sig frit mellem rum, og kan medvirke til, at de sætter sig fast i langhårede tæpper, hvilket begrænser deres effektivitet.
- Stuer med mange eller lave møbler: Hjem med mange eller lave møbler, eller mange små genstande spredt på gulvet kan forvirre robotstøvsugeren og forårsage, at den kører fast eller overser områder.
- Sensorbaserede begrænsninger: Robotstøvsugere afhænger af sensorer for at navigere og undgå forhindringer. Mørke eller sorte overflader absorberer sensorens signaler, hvilket kan forvirre robotten og forhindre korrekt navigation.
- Batterilevetid: Selvom batteriteknologien forbedres, kan robotstøvsugeres batterilevetid stadig være en begrænsning. Især i større hjem, hvor det kan være nødvendigt at oplade robotten en eller flere gange for at fuldføre rengøringen.
- Vedligeholdelse: Selvom robotstøvsugere er designet til at mindske arbejdsbyrden, kræver de stadig regelmæssig vedligeholdelse. Som f.eks. tømning af støvbeholderen, rengøring af børster og filtre og påfyldning af vand på modeller med indbygget gulvmobbe. Dyrere robotstøvsugere fås dog med særlige dockingstationer, som tømmer støvbeholderen og påfylder vand, samtidig med at støvsugeren lader op. De skal dog stadig tømmes, men ikke nær så tit som robotstøvsugeren.
For at overkomme nogle af disse udfordringer, kan tilbehør som dørtrinsramper være en effektiv løsning for at sikre, at robotstøvsugeren kan navigere mellem forskellige rum uden problemer. Desuden kan en bevidst støvsugerrobotvenlig indretning og regelmæssig vedligeholdelse af robotten hjælpe med at maksimere dens effektivitet og levetid.
Dørtrinsramper løser problemer med høje dørtrin
De fleste robotstøvsugere kan forcere dørtrin på op til 1,5 til 2 cm i højden. Er dørtrinnene højere end det, er du nødt til at anskaffe en dørtrinsrampe. Det er en lille rampe i polyætylen eller aluminium, som kan lægges eller fastmonteres på hver side af dørtrinnet.
Hos LivetSomSenior.dk finder du dørtrinsramper, som passer til alle højder af dørtrin. Med rampen på plads smutter robotstøvsugeren nemt over selv høje dørtrin. Så kan du få støvsuget hele din bolig uden at skulle bære robotten fra rum til rum.
Dørtrinsrampen har samtidig den fordel, at du får sværere ved at falde over høje dørtrin. Og nemmere kan få f.eks. din rollator eller kørestol over dørtrinnene.
Så selv om du ikke bruger du den slags hjælpemidler i dag, kan du se din investering i en dørtrinsrampe som en fremtidssikring af din bolig. Og samtidig gøre dit hjem mere venligt at besøge for de af dine venner og familie som benytter rollator eller kørestol i hverdagen.
Altså er en dørtrinsrampe ikke kun en god ide, fordi din robotstøvssuger har svært ved at komme over dørtrinene i din bolig. Den gør hverdagen nemmere, og er med til at holde dig længere i eget hjem.
Stavgang er en effektiv måde til at styrke muskler og led, forbedre konditionen, holde stofskiftet i gang, og forebygge en lang række af de livsstilssygdomme, som mange af os døjer med, når vi kommer op i årene. Samtidig hjælper stavene til at mindske belastningen på knæ og andre led, når du går. Men hvordan går du egentlig stavgang på den rigtige måde, og hvad skal du være opmærksom på, når du skal vælge vandre- eller stavgangsstave til stavgang? Det – og meget mere – får du svar på i denne artikel.
Stavgang er ikke kun en effektiv måde at holde sig fysisk aktiv på, men også en aktivitet, der understøtter både fysisk og mental sundhed. Og som kan give mange gode timer sammen med andre. Det er også en let tilgængelig og overkommelig form for motion, der nemt kan tilpasses dine individuelle behov og præferencer.
Hvad er fordelene ved at gå stavgang
Blandt de vigtigste fordele ved at dyrke regelmæssig stavgang som senior kan bl.a. nævnes:
- Forbedret kondition og stofskifte: Stavgang er en effektiv måde at forbedre dit kardiovaskulære system på, så du kan få et bedre blodomløb, forbedrer dit stofskifte og opnår en bedre kondition.
- Styrkelse af muskler og knogler: Stavgang styrker både muskler og knogler, hvilket er særlig vigtigt for din mobilitet i hverdagen.
- Forebyggelse af livsstilssygdomme: Regelmæssig motion i form af stavgang kan hjælpe med at forebygge en række livsstilssygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes.
- Regulering af appetitten: Motion har en positiv effekt på din appetitregulering, hvilket kan hjælpe dig med at opretholde en sund vægt. Eller hjælpe dig med at reducere en eventuelt aldersrelateret vægtforøgelse.
- Mindre belastning på led: Stavgang mindsker belastningen på knæ og andre led, da stødet fra hvert skridt bliver mindre end ved almindelig gang. Det gør det til en mere skånsom motion, der er ideel for dig, som døjer med ledproblemer.
- Forbedret balance og stabilitet: Brugen af stave giver ekstra støtte, hvilket kan forbedre din balance og stabilitet, hvilket igen mindsker risikoen for fald og deraf følgende skader.
- Mental sundhed: At være udendørs og i bevægelse har også en positiv effekt på din mentale sundhed, ligesom det kan reducere stress og angst samt forbedre dit humør. Det har aldrig skadet med noget ”luft til hjernen”.
- Social interaktion: Stavgang kan nemt gøres til en social aktivitet, hvor du går sammen med din partner, gode venner eller deltager i stavganggrupper, som kan give dig øget socialt samvær og fællesskabsfølelse.
Sådan går du stavgang på den rigtige måde
Selv om det virker meget intuitivt og lige til at gå stavgang, kræver det faktisk lidt øvelse at mestre teknikken i stavgang korrekt. Den rigtige teknik er ikke kun vigtig for at opnå maksimal effekt af motionen, men også for at undgå skader.
Så giv dig selv lidt tid til at vænne dig til bevægelserne, og justér løbende din teknik for at sikre, at du går korrekt og effektivt ved at følge denne trin-for-trin guide til, hvordan du går stavgang korrekt:
- Startposition: Stå med højre ben foran venstre, næsten som om du tager et skridt. Læn dig let fremad, så vægten primært er på forfoden af dit forreste ben.
- Placering af stavene: Placer din venstre stav i jorden cirka ud for hoftebenet med staven parallelt med dit bageste ben (venstre ben).
- Det første skridt: Når du er klar til at gå fremad, trykker du venstre stav i jorden og presser den bagud, mens du læner din vægt frem over højre fod. Løft dit venstre ben bagud, så fodsålen er vinkelret på underlaget, og lad benet svinge frem, samtidig med at du sætter din højre stav i jorden ud for hoftebenet.
- Skift af ben: Med venstre ben nu forrest og højre stav i jorden, gentager du bevægelsen med det modsatte ben og den modsatte stav. Husk, staven altid skal være parallel med dit bageste ben.
- Bevægelse af arme og hænder: Dine arme skal bruges aktivt til at skubbe fra med stavene. Vær opmærksom på ikke at knuge for hårdt om stavene, da det kan føre til overbelastning. Når du fører armen bagud, skal du lægge kraft i skubbet, men løsne grebet om staven, når hånden passerer ud for hoften.
HUSK: Undgå pasgang
Det er vigtigt ikke at gå i pasgang, hvor samme sides ben og stav bevæger sig fremad samtidigt. Sørg for at højre ben og venstre stav bevæger sig sammen, og omvendt for venstre ben og højre stav. Hvis du har svært ved at finde rytmen, kan det hjælpe at læne kroppen en anelse mere fremad.
HUSK OGSÅ: Opvarmning og afrunding
Start altid med en let opvarmning for at forberede dine muskler og led på de forestående udfordringer. Opvarmningen kan være en kort gåtur uden stave eller lette strækøvelser, før du begynder stavgangen.
Tilsvarende er det vigtigt, at du altid afslutter din stavgang med en nedkølingsperiode, hvor du går i et roligere tempo. Samt afslutter med strækøvelser for at gøre det nemmere for dine muskler at restituere sig efter træningen.
Hvordan vælger du de rigtige stave til stavgang
Når du skal vælge den rigtige stav til stavgang, betyder det ikke noget, om du vælger en stavgangsstav eller en vandrestav. Det er i princippet nøjagtigt det samme. Hvad der er mere vigtigt, er, at du får valgt stave, der passer til din højde. Samt at kvaliteten af stavene er i orden, så du opnår den bedste sikkerhed og får anskaffet stave, som kan holde længe.
En mere systematisk fremgangsmåde til at vælge de rigtige vandre- eller stavgangsstave kunne f.eks. se sådan her ud:
- Vil du bruge én eller to stave: Overvej først, om du ønsker at bruge én eller to stave. Det er værd at bemærke, at en vandrestav aldrig kan erstatte en almindelig stok, der bruges til at gå rundt med. Du kan læse mere om fordelene ved bruge én eller to stave efter gennemgangen.
- Find den rigtige længde: Den ideelle længde på dine stave opnår du, når stavens længde giver dig en 90 graders vinkel i albuen, når stangspidsen rører jorden. Dette sikrer, at staven understøtter dig korrekt, uden at du forstrækker armen eller bøjer for meget i albuen. Se tabellen nedenfor, når du skal vælge den rigtige længde på dine stavgangsstave.
- Praktisk funktionalitet: Der findes mange forskellige typer stavgangsstave med flere forskellige, praktiske funktioner indbygget. Overvej f.eks. disse egenskaber, når du vælger dine stave:
- Justeringsmuligheder – som gør det muligt at tilpasse længden på stavene helt præcist.
- Sammenklappelighed – gør det nemt at transportere stavene i f.eks. din taske.
- Støddæmpning – reducerer belastningen af dine led, særligt i kuperet terræn.
- Vægt – lette stave er lettere at svinge, mens tungere stave føles mere stabile.
- Låsemekanismer – sikrer, at stavene ikke ændrer længde, når du bruger dem.
Én eller to stave – hvad skal du vælge?
Selv om to stave er det mest almindelige, når du går stavgang, kan der være fordele ved kun at bruge en stav. Hvad du vælger, er helt op til dig, og skal vi kort opsummere fordele og ulemper ved at bruge én versus to stave, kan de helt kort opstilles sådan her:
Fordele og ulemper ved én stav:
Fordele:
- Øget balance og stabilitet, især på jævnt terræn.
- Mindre belastning på den ledende arm og skulder.
- Nemmere at håndtere og bære én stav, hvis du kun har brug for lidt støtte.
Ulemper:
- Mindre symmetrisk kropsarbejde, hvilket kan føre til ubalance i muskeludvikling.
- Mindre effektivt i forhold til kalorieforbrænding og konditionstræning, da kun én side af kroppen er aktiv.
Fordele og ulemper ved to stave:
Fordele:
- Symmetrisk træning af kroppen, hvilket fremmer ensartet muskeludvikling og forbedrer din positur.
- Øget kalorieforbrændingen gennem en større involvering af overkroppen under gangen.
- Forbedrer balance og stabilitet yderligere, hvilket er særligt gavnligt på meget ujævnt terræn.
Ulemper:
- Kan være mere udfordrende at koordinere bevægelserne, især for begyndere.
- Større belastning på arme og skuldre, da begge sider af kroppen er aktivt involveret.
- Mindre praktisk, når du skal håndtere andre genstande, da begge hænder er optaget af stavene.
Valget mellem én eller to stave afhænger også af, hvilke mål du har med din træning. Det er altid en god idé at prøve begge metoder for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig.
Sådan indstiller du længden på dine stavgangsstave korrekt
Sørg for at stavenes længde er korrekt indstillet i forhold til din højde. Forkert indstilling kan medføre ubehag eller smerter i arme, skuldre, ryg og nakke.
Som udgangspunkt bør du vælge denne længde på stavene, hvis du måler:
Din Højde |
Anbefalet Stavlængde |
Under 150 cm |
100 cm |
150 cm – 170 cm |
1150 c10 cm |
172 cm – 180 cm |
120 cm |
Over 182 cm |
130 cm |
Alt efter, hvor tæt og på hvilken side af de enkelte højdeintervaller du ligger, kan du justere stavene yderligere ved hjælp af justeringsmulighederne på stavene. Det gør du ved at stille dig med din albue bukket i en 90 graders vinkel med stavlængden låst op.
Når albuen er helt vinkelret, og staven føles godt, solidt plantet på overfladen, låser du stavlængden fast med låsemekanismen.
Skal du vælge lette eller tunge stave?
Ligesom du kan vælge mellem én eller to stave, når du går stavgang, er det også værd at overveje fordele og ulemper ved lette eller tunge stave. Igen handler det om dine personlige præferencer, samt hvad du føler, gør dig mest tryg og sikker – samt belaster dig mindst muligt.
Fordele og ulemper ved lette stavgangsstave
Du skal vælge lette stave, hvis du ønsker:
- Reduceret svingvægt: Lette stave minimerer belastningen på arme og skuldre, da de kræver mindre energi at svinge. Det gør dem ideelle til lange vandreture eller stavgang, du ikke bliver unødigt træt af.
- Hurtigere bevægelse: Med lette stave kan du bevæge dig hurtigere, da de nemmere følger dine bevægelser uden at hæmme din hastighed.
- Mere energiøkonomisk: Du bruger mindre energi på at manøvrere lette stave, hvilket kan gøre din stavgang mere effektiv, specielt på længere ture.
Til gengæld risikerer du, at stavene føles mindre stabile, især for nye brugere eller i meget ujævnt terræn. Samt at stavene lettere går i stykker under brugen.
Fordele og ulemper ved tunge stavgangsstave
Omvendt skal du vælge tungere stavgangsstave, hvis du gerne vil have:
- Øget stabilitet: Tungere stave kan give en følelse af større stabilitet og robusthed, især på ujævnt terræn eller for personer, der foretrækker en mere solid støtte.
- Bedre holdbarhed: Tungere stave er ofte lavet af materialer, der tåler hårdere brug, hvilket gør, at de ikke så nemt får skader under brugen.
Til gengæld kan tungere stave føre til hurtigere træthed i arme og skuldre, især på længere vandreture. Og den øgede vægt kan gøre det mere besværligt at manøvrere stavene hurtigt, hvilket kan hæmme din naturlige gangrytme.
Find de rigtige stavgangsstave hos LivetSomSenior.dk
Hos LivetSomSenior.dk fører vi et stort udvalg af vandre- eller stavgangsstave. Samt forskellige former for praktisk tilbehør som f.eks. dupsko.
Har du brug for hjælp til at vælge de helt rigtige stavgangsstave til din træning? Eller har du spørgsmål til nogle af produkterne? Så er det bare at give os et ring på 70 40 40 24 alle hverdage mellem 8 og 17. Tjek også videoerne ud på de enkelte produkter, som viser, hvordan de forskellige stave samles, indstilles og anvendes i praksis.
At have ondt i halebenet kan være en både smertefuld og begrænsende tilstand, der påvirker alt fra din siddekomfort til din daglige aktivitet. Men hvad er årsagerne til halebenssmerter og hvordan kan enkle hjælpemidler og træning gøre en markant forskel i dit liv ved at lindre smerter og ubehag. Det – og meget mere – får du svar på i denne artikel.
At leve med smerter i halebenet kan gribe ind i mange forskellige aspekter af dagligdagen. Udfordringerne spænder lige fra basale aktiviteter som at sidde komfortabelt under måltider, kørsel og arbejde til dine muligheder for at udføre mere krævende fysiske aktiviteter som motion og fysisk arbejde.
Samtidig kan den konstante smerte dræne dit mentale overskud, hvilket gør det svært at opretholde et positivt syn på livet. Og koncentrere sig om det, du laver. Men heldigvis findes der løsninger, såsom halebenspuder, der er designet til at lindre smerten og forbedre livskvaliteten ved at tilbyde støtte og aflastning i hverdagen.
Hvor sidder halebenet?
Halebenet, også kaldet for ”coccygis” på latin, sidder i bunden af rygsøjlen og består af 4-5 sammenvoksede rudimentære halehvirvler. Halebenet er forbundet med korsbenet med nogle stramme ledbånd, og spiller en rolle i fæstet for de muskler, som indgår i bækkenbunden og den store sædemuskel. Halebenets bevægelighed er begrænset, og det kan forholdsvist nemt blive udsat for skader, der fører til smerter, specielt hvis du sidder meget ned i hverdagen.
Hvad er de mest hyppige årsager til ondt i halebenet?
Smerter i halebenet kan have en betydelig indvirkning på dagligdagen, idet de kan gøre det smertefuldt at sidde, rejse sig og udføre mange almindelige aktiviteter. Disse smerter kan skyldes en række forskellige årsager, og det er vigtigt at forstå dem, for at kunne håndtere og behandle smerterne effektivt. Her er en oversigt over de mest almindelige årsager til smerter i halebenet for seniorer:
- Et spark eller et fald: Direkte traume mod halebenet, som f.eks. et fald eller et slag, kan forårsage alvorlige smerter og skader på halebenet.
- Et brud eller en forstuvning: Disse skader kan opstå som følge af et fald eller slag og kræver ofte længere tids hvile og behandling.
- Stillesiddende arbejde: Sidder du meget ned, især på hårde overflader, kan det øge trykket på halebenet og forårsage smerter.
- Specielle anatomiske forhold: For eksempel kan et haleben, der stikker mere frem, øge risikoen for smerter, især hos kvinder.
- Misdannelse i leddet mellem halebenet og korsbenet: Dette kan føre til unormal bevægelse af halebenet og deraf følgende smerter.
- Inflammation eller cyster: Betændelse i området omkring halebenet eller cyster kan også forårsage smerter.
- Prostata-problemer hos mænd: Problemer med prostata kan i nogle tilfælde forårsage smerter nær halebenet.
Behandling af halebenssmerter varierer afhængigt af årsagen og kan omfatte hvile, antiinflammatorisk medicin, fysioterapi, brug af halebenspuder for at aflaste trykket, og i sjældne tilfælde kirurgi.
HUSK ALTID: Det er vigtigt at konsultere egen læge for få foretaget en udredning, få stillet en korrekt diagnose og få en passende behandlingsplan.
Kan du træne smerter i halebenet væk?
Har du ondt i halebenet, kan du arbejde på at styrke og træne de omkringliggende led, muskler og bindevæv for at lindre smerterne. Det foregår ved hjælp af øvelser, der fokuserer på at strække og styrke bækkenbundens muskler. Det kan være særligt gavnligt, da disse muskler spiller en vigtig rolle i styring af afføring, underliv og ben.
Blandt nogle af de øvelser, du selv kan træne led, muskler og bindevæv med omkring halebenet, kan nævnes:
- Massage med en lille bold eller skumrulle: Du kan enten gøre det stående op ad en væg eller liggende på gulvet. Ved at massere området omkring halebenet ”vækker” du musklerne og stimulerer blodgennemstrømningen i dem, hvilket kan mindske og lindre smerter.
- Halebenstegning: Stå på gulvet med let spredte ben og let bøjede knæ. Forestil dig, at du skal tegne en streg på væggen bag dig med dit haleben. Tegn en cirkel med halebenet så stor som muligt og med bløde, glidende bevægelser. Skift retning undervejs. Denne øvelse stimulerer og løsner musklerne i bækken, korsben og haleben. Prøv også øvelsen på alle fire på gulvet.
- Halebensfølelse og bækkenbundsspænding: Find dit haleben med 1-2 fingerspidser. Tryk der, hvor knoglerne stopper, og hold fingrene der, mens du tager en dyb indånding og samtidig spænder op i bækkenbunden. Nu kan du mærke halebenet flytte sig lidt væk fra fingrene – som om du logrer med halen. Når du slipper spændingen i bækkenbunden igen med en dyb udånding, mærker du måske halebenet glide ned mod fingrene igen. Prøv denne øvelse flere gange for at øge bevidstheden om halebenet og styrke bækkenbundsmusklerne.
Selv om det kan lindre, kan træningen ikke fjerne smerterne fuldstændigt. Men de kan forbedre din generelle komfort i hverdagen. Oplever du vedvarende eller pludseligt opståede, alvorlige smerter i halebenet, anbefales det at konsultere egen læge, som så kan henvise til en fysioterapeut for yderligere vejledning og behandling.
Hvordan behandles halebenssmerter?
En fysioterapeut vil typisk lave en grundig vurdering for at fastslå den mest effektive behandlingsplan baseret på dine specifikke symptomer og behov. Selve behandlingen af halebenssmerter involverer typisk en række forskellige metoder, der er designet til at lindre smerterne og forbedre funktionen i det påvirkede område. Behandlingen kan omfatte:
- Specifikke øvelser: Fysioterapeuten kan vejlede dig i øvelser, der er skræddersyet til dine specifikke symptomer og behov, for at styrke og stabilisere musklerne omkring halebenet.
- Manuel behandling: Det kan involvere teknikker til at sikre den bedst mulige bevægelse og funktion i lænden, bækkenleddene og leddet mellem halebenet og korsbenet. Manuel behandling kan hjælpe med at løsne stramme muskler og ledbånd samt korrigere eventuelle funktionsfejl.
- Massage: Massage af musklerne og ledbåndene omkring halebenet kan være med til at mindske spændinger og smerter. Det kan forbedre blodcirkulationen til området og fremme helingsprocessen.
- Udspænding: Udstrækning af ledbånd og muskler omkring halebenet kan også være en del af behandlingen. Det kan hjælpe med at øge fleksibiliteten og reducere smerter.
Hvad kan du gøre for at lindre ondt i halebenet i hverdagen?
For mange med ondt i halebenet kan tilstanden udvikle sig til en daglig udfordring, der påvirker alt fra siddekomfort til generel mobilitet. Smerterne kan forværres ved længerevarende siddende aktiviteter, hvilket gør hverdagens gøremål endnu mere besværlige og smertefulde. Heldigvis er der skridt, du kan tage for at lindre disse smerter og forbedre din livskvalitet.
En effektiv måde at aflaste trykket på halebenet og reducere smerterne er ved at bruge en såkaldt halebenspude. Disse puder er designet til specifikt at støtte og løfte halebenet op fra underlaget, så der ikke kommer et direkte pres på halebenet. Derved mindskes belastningen på det følsomme område. Så ved at bruge en halebenspude kan du forbedre din siddekomfort betydeligt, uanset om du sidder ved spisebordet, i bilen eller foran computeren.
Find den rigtige halebenspude til dig
Hos LivetSomSenior.dk forstår vi vigtigheden af at opretholde en aktiv og selvstændig livsstil, uanset alder. Derfor tilbyder vi et bredt udvalg af halebenspuder, der passer til forskellige behov og præferencer. Vores puder er fremstillet af kvalitetsmaterialer med temperaturfølsomt skum, der former sig efter din krop og giver optimal støtte og komfort. Eller er udformet som en luftpude, der løfter og fordeler trykket omkring halebenet, når du sidder ned. Så uanset om du leder efter en pude til hjemmebrug, til kontorstolen eller til bilen, har vi en løsning, som gør din hverdag mere overkommelig og smertefri.
Glem ikke, at tålmodighed også spiller en nøglerolle i håndteringen af halebenssmerter. Ofte vil smerterne aftage over tid, så længe området ikke belastes unødigt. En halebenspude kan være en del af løsningen, der giver dig den nødvendige aflastning og komfort, mens din krop heler.
Har du spørgsmål til valget af halebenspude eller de enkelte produkter, svarer vi alle hverdage mellem 8 og 17 på 70 40 40 24 eller kontakt@livetsomsenior.dk.
Knyster er både en smertefuld og yderst udfordrende lidelse, som kan gøre det svært at deltage i en aktiv hverdag som senior. Så hvad gør du, hvis du har fået en knyst, der giver dig ubehag og udfordringer i hverdagen? Og hvordan kan du lindre smerterne og gøre det nemmere at klare hverdagens aktiviteter? I denne artikel får du svar på alt om knyster, og hvordan du gør hverdagen mindre smertefuld og mere udholdelig med hjælpemidler og mere rummelige og komfortable sko.
Oplever du ubehag eller ligefrem kroniske smerter ved din storetås grundled, som ikke skyldes urinsyregigt? Eller er der begyndt at komme en bule på indersiden af foden lige omkring storetåleddet? Så kan det meget vel være tegn på en knyst.
Hvad er en knyst?
Knyster (Hallux Valgus) skyldes knogleudvækst ved siden af tåens grundled, som over tid får tåen – typisk store- eller lilletåen – til at pege ind mod eller ligefrem lægge sig over de andre tæer. Derved bliver bulen større, mere spids og følsom, ligesom området omkring knysten kan blive rødt og ømt. Det gør det smertefulgt at have sko på og besværligt at finde passende fodtøj, der ikke klemmer på bulen. Altså giver knyster ikke kun ubehag, men kan også gøre det til en udfordring at deltage i aktiviteter, der kræver, at du har fodtøj på.
Hvorfor får du knyster på fødderne?
Knyster på fødderne kan opstå af flere forskellige grunde. Blandt de mest almindelige årsager kan nævnes:
- Stramt, smalt og spidst fodtøj: Langvarig brug af fodtøj, der klemmer om fødderne, kan føre til udviklingen af knyster, især hos kvinder, da de ofte går i høje hæle eller sko, der ikke passer ordentligt til foden.
- Arvelighed: Knyster kan være genetisk betingede. Så hvis andre i din familie har knyster, er der en større risiko for, at du også vil udvikle dem.
- Gigtsygdomme: Knyster kan opstå som et resultat af visse former for gigt, f.eks. slidgigt, der påvirker leddene i fødderne.
- Fejlstilling af tæerne: En knyst kan også opstå ved leddet på andre tæer end storetåen, som for eksempel lilletåen, hvis tåen over tid er kommet til at sidde forkert.
- Fodens form: Hvis du har korte, brede fødder, er der større risiko for knyster ved storetåen og lilletåen, mens lange smalle fødder giver en øget risiko for knyster ved hælen. Fødder med høj vrist kan udvikle knyster på indersiden af vristen.
Alt efter årsagen til knysten kan du forebygge eller afhjælpe generne af knyster på forskellige måder. F.eks. ved at vælge det rette fodtøj og eventuelt bruge særlige hjælpemidler til at aflaste, træne og støtte fødderne bedre.
Hvorfor er knyster ofte et problem for seniorer?
Knyster har det med at blive et problem for seniorer, fordi tilstanden forværres med alderen. Det betyder typisk, at en knyst, som måske ikke var smertefuld i begyndelsen, med tiden kan udvikle sig til at forårsage betydelige smerter i tåleddet og skabe vanskeligheder med at finde passende fodtøj, som ikke forværrer problemet. Det kan begrænse mobiliteten og påvirke livskvaliteten betydeligt.
Hvad er symptomerne på knyster?
Er du begyndt at opleve:
- Smerter i tåleddene: Oplever du smerter ved eller omkring oftest store- eller lilletåens grundled, særligt når du går i bestemte typer fodtøj?
- Rødme og hævelse: Er området omkring grundleddet på tåen begyndt at blive rødt og hævet?
- Tæerne begynder at pege indad: Oplever du en begyndende fejlstilling af tåen, hvor store- eller lilletåen begynder at pege ind mod de andre tæer?
- Hård hud eller vabler: Oplever du tit, at der dannes hård hud eller vabler ved store- eller lilletåens grundled på grund af øget friktion og kraftigere tryk fra dit fodtøj?
- Har du det svært med fodtøj: Er det blevet sværere at finde fodtøj, der passer ordentligt uden at klemme eller give smerter?
Oplever du nogle af disse tegn, bør du straks tage skridt til at mindske trykket på tæernes grundled og konsultere en læge eller fodterapeut for rådgivning og eventuel udredning af problemet.
Kan knyster forsvinde af sig selv igen?
Har du først fået en knyst, kan den ikke forsvinde af sig selv. Selvom brug af rummeligt fodtøj og særlige øvelser kan reducere presset på leddet og dermed mindske rødmen, ømhed og smerter, fjerner det ikke selve knysten. Det kan allerhøjst reducere udviklingen.
Gør du ikke noget for at fjerne årsagen til, at knysten er opstået og lindrer tilstanden med ordentligt fodtøj og fodgymnastik, kan det blive nødvendigt med behandling. Ofte kan kirurgi være nødvendigt som en sidste udvej. Kirurgisk behandling involverer typisk, at knoglerne omkring leddet rettes op, den udbulende del af knysten fjernes og i svære tilfælde, kan det blive nødvendigt at erstatte tåens grundled med et implantat.
Hvordan kan du undgå eller reducere udviklingen af knyster?
Vil du gerne undgå at udvikle knyster eller reducere udviklingen af en knyst, kan du med fordel:
- Bruge ordentlige sko: Vælg sko, der passer til fodens bredde og som ikke klemmer tæerne sammen. Sørg for, at der er plads nok, så dine tæer kan bevæge sig. Sørg også for at vælge sko, hvor hælen ikke overstiger 2 cm i højden, da højere hæle øger presset på forfod og tæer. Tjek f.eks. vores udvalg af New Feet sko.
- Undgå bestemte skotyper: Undlad at bruge klipklapper og andre skotyper, som ikke giver en ordentlig støtte til foden, da det kan lægge ekstra pres på storetåen og forårsage et skævt trædemønster.
- Kend din skostørrelse: Det er vigtigt at kende den korrekte størrelse og bredde af dine fødder. Køb sko, der er en anelse for store, frem for sko der passer lige præcis eller er lidt for små. Det sikrer en god pasform og reducerer risikoen for at udvikle knyster.
- Brug indlæg: Overvej at bruge indlæg i dine sko for at understøtte svangen og undgå, at den falder indad på foden, så storetåen overbelastes.
- Stræk tæerne: Stræk dine tæer flere gange om dagen for at reducere stivhed, og brug en ”tåstrækker” hvis nødvendigt. Husk at tage skoene af og give fødderne en pause, når du kan, for at reducere trykket på tæerne.
Gode træningsøvelser til dig med knyster
Selvom du ikke kan få knysterne til at gå væk, kan bestemte træningsøvelser hjælpe dig med at bremse udviklingen af knyster og være med til at reducere smerterne. Øvelserne er beregnet på at forbedre fodens samlede funktion og styrke foden og gøre den mere fleksibel.
Prøv f.eks. at træne foden med en eller flere af disse øvelser:
- Fodmassage: Sæt dig behageligt, og læg en fodrulle, en massagebold eller en tennisbold under foden. Rul nu foden frem og tilbage over bolden eller rullen i 3-5 minutter – og gentag øvelsen på den anden fod. Også selv om du kun har en knyst på den ene af fødderne.
- Grib og træk: Du kan også sætte dig på en stol, lægge en vaskeklud eller et håndklæde på gulvet og løfte det op eller trække det hen over gulvet med tæerne. Gentag øvelsen i minimum 4-5 minutter pr. gang.
- Tåcirkler: Sæt dig med bare tæer, tag fat i storetåen med fingrene, og rotér den i cirkler for at øge fleksibiliteten og reducere stivheden i tåleddene. Rotér f.eks. tåen 20 gange med uret, hold en kort pause, og skift så retning. Gentag øvelsen 2-3 gange på hver storetå – og eventuelt også på lilletæerne eller andre tæer, som du oplever øm- eller stivhed i.
- Flet fingre med tæer: Flet tæerne ind mellem hinanden for at forbedre fleksibiliteten. Hold grebet et halvt minuts tid, og gentag øvelsen 2-3 gange.
- Sideløft: Stil dig op, og løft svangen ved at fordele vægten på ydersiden af fødderne. Gentag øvelsen 3-5 gange med en lille pause imellem hver gang.
- Hælløft med vægt på ydersiden: Sæt dig på en stol, løft hælen, mens du lægger vægten på ydersiden af foden. Hold løftet i 5 sekunder, og læg derefter foden fladt på gulvet igen. Gentag 10 gange på hver fod – også selv om du kun har en knyst på den ene fod.
- Rul med foden: Sæt dig, og løft skiftevis hælen og forfoden, så foden ”ruller” hen over gulvet. Det styrker musklerne og forbedrer fleksibiliteten i fodens led.
- Barfodsgang i sandet: Har du mulighed for det, så gå en tur barfodet i sandet. Det giver en naturlig fodmassage og styrker musklerne i både tæer og fod. Og er samtidig en god øvelse for balanceevnen.
Sådan kan du reducere smerter og gener ved knyster
Har du fået en knyst på foden, findes der flere forskellige måder at lindre smerterne og afhjælpe de gener fra knysten, som begrænser dig i hverdagen.
F.eks. kan du:
- Anskaffe knystbeskyttere: Du kan købe forskellige former for knystbeskyttere, som reducerer trykket fra skoen og mindsker friktion og irritation, når du har fodtøj på.
- Varmt fodbad med fodsalt: Et varmt fodbad med fodsalt kan berolige og få muskler og led til at slappe af. Det giver en dejlig lindrende effekt på smerter fra knyster.
- Isbehandling: Du kan også lægge is på fod og knyst ved hævelser og inflammation for at reducere ømhed og mindske hævelse. Køb en genanvendelige ispose eller brug f.eks. en pose frosne ærter fra fryseren til formålet.
- Læg fødderne op: Læg fødderne på en pude eller et sammenfoldet tæppe, når du sidder eller ligger ned, så fødderne hæves lidt op. Det er med til at reducere hævelser og smerter omkring knysten.
- Giv fødderne en pause: Giv dine fødder hyppige pauser, og lad dem hvile, især hvis du står meget op i løbet ad dagen. Det er med til at reducere belastningen på knysterne.
- Fodmassage: Massér dine fødder og særligt området omkring storetåen for at holde vævet blødt og tåen fleksibel. Som tidligere omtalt kan du bruge en tennisbold, en massagebold eller en fodrulle til at massere undersiden af foden.
Vælg gode, rummelige sko fra New Feet
Det allermest effektive ”våben” mod smerter og gener som følge af knyster er at vælge nogle gode sko med ekstra rummelighed, lav hæl og god støtte af foden. Det er samtidig med til at reducere risikoen for at udvikle knyster som senior.
Hos Livetsomsenior.dk fører vi sko fra mærket New Feet, som er designet specielt med fokus på rummelighed, støtte og komfort. Det gør dem ideelle for personer med knyster. Rummeligheden sikrer, at der ikke er unødvendigt pres på knysten og området omkring denne. Samtidig hjælper den indbyggede støtte af især svangen med at fordele vægten jævnt over foden, så du undgår yderligere belastning på knysten.
Skoene fra New Feet udmærker sig desuden ved deres høje komfort, der skyldes brugen af OrthoStrech. Det er et særligt blødt lædermateriale, der bedre kan tilpasse sig foden, giver ekstra fleksibilitet i forfoden, når du går, og reducerer trykket på de særligt følsomme områder på og omkring knysterne.
Knyster – hvad skal du gøre?
Vil du gerne have en mere tålelig hverdag med knyster – og effektivt reducere risikoen for at udvikle dem – er det essentielt at kombinere træningsøvelser, der styrker og øger fleksibiliteten i fødderne med brugen af ordentligt fodtøj, der giver bedre rummelighed, støtte og komfort, som f.eks. sko fra New Feet.
Tilsammen er det med til at lindre smerter, reducere gener og forbedre fodens sundhed over tid. Dog anbefaler vi altid, at du søger læge eller taler med en fodterapeut, hvis smerter og gener forværres. For jo før der gribes ind over for knysterne, jo mindre omfattende indgreb behøves der foretaget, hvis det skulle blive nødvendigt at bruge kirurgi til at fjerne knysten.
Har du spørgsmål til valg af hjælpemidler eller sko fra New Feet, er det bare at give os et ring på tlf.: 70 40 40 24 alle hverdage mellem 8 og 17. Eller sende os en mail på kontakt@livetsomsenior.dk.