Stokke

En god stok er næsten en nødvendighed for alle, som af og til har brug for lidt hjælp til at holde balancen. Der kan være mange årsager til, at begynde at bruge stok – enten i forbindelse med en skade, gigt, eller blot at man er dårligt gående. Hos LivetSomSenior kan vi tilbyde et bredt sortiment af forskellige stokke. Man ved ikke altid præcist hvad man søger - og måske er stokken ikke til dig selv, men skal bruges som gave.

Vores stokke er opdelt i underkategorier
Vores sortiment indenfor stokke og vandrestave er meget bredt. Du kan se alle vores stokke på denne side. Hvis du søger en bestemt type, kan du bruge vores underkategorier, som gør det hurtigere og lettere at finde præcist det du søger. Dem finder du i menuen ude til venstre.

1 til 20 ud af 48

pr. side

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

1 til 20 ud af 48

pr. side

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Stokke fås i flere forskellige materialer

Den klassiske stok har historisk set været i forskellige træsorter, såsom bøg, ask, eg og kastanje. Træ er et utroligt holdbart materiale, og brugen af træ gør hver stok helt unik. Til gengæld kan en træstok aldrig justeres i højden eller foldes sammen. Det er dog muligt at afkorte en træstok ved blot at save noget af længden. Her på LivetSomSenior sælger vi træstokke på både 87 og 92 centimeter. Hvis du selv ønsker at gøre din træstok kortere, bør du vælge den længste model.


Søger du en stok i kulfiber vil du opdage, at udvalget her er langt større end ved træstokke. De fås både som ensfarvede, og med alskens forskellige mønstre på. Vi fører blandt andet en række "Tea Party" stokke, hvilket traditionelt set er en stok i kulfiber med et mønster af blomster.Sådan vælger du den rigtige længde af din stok

For at finde den rigtige længde på din nye stok, skal du stå i oprejst position med sko på, og tage armene ned langs siden. Grebet på stokken skal gå op til dit håndled. Med en stok i den rigtige længde vil din albue normalt bøje 15-20 grader, når du holder på håndtaget.

En stor del af de stokke som sælges her på LivetSomSenior, kan nemt reguleres i højden. Det gøres ved hjælp af en simpel kliklås. Når den trykkes ind, kan stokken gøres kortere eller længere med en teleskop-indstilling. Det er beskrevet for hver enkelt stok hvilket interval den kan justeres indenfor. De korteste stokke går ned til 70 centimeter, og de længste op til 102 cm. Har du behov for endnu højere stokke kan du kontakte os, og vi kan så bestille dem hjem særligt til dig.

Vores træ-stokke er som udgangspunkt 87 eller 92 cm. De kan nemt saves til i længden. Du tager blot dupskoen af, og saver stokken ned til den korrekte længde.


Nogle stokke kan justeres i højden, og ved træstokke kan du selv save noget af, så din stok får den helt rigtige højde.En stok fås med mange typer greb

Der findes en række vidt forskellige typer greb på stokke. Hvilket greb der passer til dig er ofte en smagssag. Grebet har både en stor betydning for selve stokkens udseende, ligesom måden du holder på er væsentlig forskellig. En stok kan normalt fås med følgende typer greb/håndtag:

Rundt greb
Denne type greb på stokke er det helt traditionelle. Det runde greb bruges normalt kun på træstokke og spadserestokke. Det bruges dog ikke nær så ofte som tidligere, da mange efterhånden vælger stokke med derby-greb eller anatomiske greb.

Derby-greb
Denne type greb kan bedst beskrives som et håndtag, der giver associationer til et almindeligt dørgreb. Stort set alle de forskellige typer stokke, såsom sammenklappelige stokke, træstokke, vandrestokke og gangstokke kan fås med derby-grebet. Det er i dag den mest udbredte type greb til stokke, og et derby-greb kan bruges af både højre- og venstrehåndede personer.

Ergonomisk eller anatomisk greb
Formålet med stokken er, at flytte noget af benenes belastning til armene. Det kan imidlertid være uhensigtsmæssigt, hvis du samtidigt døjer med dårlige håndled eller manglende fingerkræfter. Det kan eksempelvist være som følge af seneskedebetændelse eller slidgigt. I de situationer anbefaler vi, at du vælger en stok med anatomisk greb. Det anatomiske greb har en udformning som gør, at du i højere grad kan fordele belastningen på hele håndfladen. Samtidigt er det nemmere at holde fast i, fordi fingrene ikke på samme måde skal "krumme" rundt om grebet. På grund af den måde, det ergonomiske greb til gangstokke er udformet på, passer det altid til enten højre eller venstre hånd. Du kan ikke bruge en venstre-hånds stok med anatomisk greb i højre hånd og omvendt.

Lille greb
Den sidste type greb som vi fører stokke med her på LivetSomSenior, er et lille greb. Det minder en del om derby-grebet, men er som nævnt mindre. Det kan være en fordel for personer med små hænder. Det lille greb er imidlertid ikke så udbredt til stokke. Det bruges ofte til stokke, der mere benyttes som en pynte-genstand, end en stok, som man skal gå med dagligt.


Vælg en foldbar stok, hvis den kun bruges af og til

En foldbar stok kan være særdeles praktisk, da den ikke fylder ret meget. De fleste stokke fylder under 30 centimeter når de er foldet sammen, hvilket betyder, at du kan have den med i tasken. Du kan tilkøbe en smart taske, eller en lille "holder", som sættes udover den sammenfoldede stok. Når du har lagt en sammenklappelig stok i indkøbskurven får du vist tilbehør, som passer til stokken. Noget af det tilbehør er blandt andet en rejseklips, som holder sammenklappelige stokke sammen, mens de ligger i tasken


Er du fast bruger af stok vil du normalt ikke opleve nogen fordele ved den foldbare stok. Bruger du imidlertid kun stok af og til, er det oplagt at købe en, som du kan have med dig rundt. Har du af og til behov for to stokke kan du også vælge, at den ene skal være almindelig, og den anden skal være foldbar. På den måde får du den fulde fleksibilitet.To stokke kan forbedre balancen

Hvis du føler, at én stok ikke er nok til at give den optimale balance, kan du med fordel prøve at bruge to stokke samtidigt. To stokke er primært en fordel, hvis du skal gå på ujævnt terræn som skovstier eller lignende, da du så får ekstra støtte på begge ben.

Alle vores stokke sælges enkeltvis. Ved krykkestokke og vandrestave er det ofte en særligt stor fordel at købe dem i par. Det er ofte muligt at låne krykkestokke på sygehuset eller skadestuen, hvis dit behov skyldes en skade. På grund af den lave pris, ser vi imidlertid flere og flere der vælger selv at købe en eller to krykkestokke. Mange bruger også en krykkestok som alternativ til en almindelig stok. Den store fordel er, at en krykkestok giver støtte til underarmen og albuen - hvorfor den ofte også omtales som en albuestok.Brug stokke på den korrekte måde

Har du ikke tidligere brugt stok, skal du følge nogle få, men vigtige regler. Vi ser desværre ofte, at man som nybegynder ikke sætter sig ordentligt ind i hvordan stokke skal bruges. Det betyder for det første, at du ingen gavn har af at gå med stok, og for det andet kan det resultere i utilsigtede skader.

Som udgangspunkt skal stokken holdes i den side, som du går bedst på. Når du tager et skridt med dit dårlige ben skal du så samtidigt flytte stokken – som du holder i modsatte hånd – med frem. Dermed sørger du for hele tiden at "dele" belastningen mellem det dårlige ben og stokken, mens det raske ben føres frem.

Trapper kræver en særlig teknik
Skal du gå op af en trappe med stok, skal du holde fast i gelænderet i samme side, som dit raske ben er i. Samtidigt holder du stokken i den anden hånd - altså den side, hvor dit dårlige ben er. Derefter løfter du dig op fra trin til trin. Træd først op med det raske ben. Tag derefter det dårlige ben, og løft det op altimens at du aflaster med både stokken og gelænderet.

Når du skal ned igen, er det knap så udfordrende. Ligesom før, skal du have dit raske ben ind mod gelænderet. Stokken holdes i siden med det dårlige ben. Sæt stokken ned på det næste trappetrin, og brug så både gelænderet og stokken, mens du træder ned med det dårlige ben.
Brug gangstokke til længere gåture

Selvom du ikke går med stok til hverdag, kan du alligevel have god gavn af en gangstok. På længere gåture - og særligt, hvis man går i skoven eller i kuperet terræn - kan selv personer med almindelig funktionsevne få deres balance forbedret ved at bruge en gangstok. Det samme gælder, hvis du går i områder, som er meget bakket. I lande som Østrig og Schweiz er det usædvanligt at se selv unge personer have en gangstok eller vandrestav med, når de er afsted på længere trekking-ture i bjergene.


En god spadserestok er perfekt til vandreturen

Selv langt tilbage i historien har træ været brugt som vandrestave. Formålet har altid været, at give støtte når man går – enten fordi terrænet er svært at gå i, eller fordi man af den ene eller anden årsag har været dårligt gående.

Op gennem tiden er man så i stigende grad begyndt at forarbejde træet, og derved fremstille egentlige spadserestokke. På nogle spadserestokke er der ikke noget egentligt greb, men i stedet blot en knop eller afrunding. Her hos LivetSomSenior har vi dog valgt kun at føre spadserestokke med greb, da de giver en bedre komfort for hånden.


Spadserestokke kendetegnes ved skaft i træ

Tidligere har spadserestokke udelukkende været fremstillet i træ. I de senere år er kategorien imidlertid blevet lidt bredere, og der findes ikke nogen fast definition. De fleste forstår en spadserestok som en stok, hvor skaftet er af træ, men hvor grebet kan være i flere forskellige materiale, f.eks. aluminium, kulfiber, plastik eller akryl. Her på LivetSomSenior sælger vi bl.a. spadserestokke i bøgetræ og spadserestokke i kastanjetræ, ligesom vi har med både derby-greb, rundt greb og et ergonomisk greb.


Lav selv den ønskede højde på din spadserestok

Da en spadserestok som beskrevet ovenfor har et skaft af træ, kan de ikke indstilles i højden. Nogle af vores stokke kan bestilles i to forskellige højder til henholdsvis herrer (92 cm.) og damer (87 cm.). Kan du ikke få en stok i netop den ønskede højde er det imidlertid nemt selv at tilpasse den, ved blot af save noget af i længden, indtil spadserestokkens højde passer til dig. Hvis du selv vil tilpasse din spadserstok, bør du købe en, som er 92 centimeter. Prisen er den samme uanset længden, men ved 92 centimeter kan du lettere forkorte af flere omgange, indtil din spadserestok får den helt rigtige højde.


En spadserstok har tidligere været allemandseje

I dag bruges spadserestokke primært af personer, som har behov for ekstra støtte når de går. Det er typisk på grund af bensmerter, eksempelvist som følge af en operation, slidgigt eller blot manglende kræfter i ben eller knæ. Tilbage i det 15. og 16. århundrede var en spadserstok imidlertid noget, som næsten alle mænd benyttede. Ofte var dens primære formål at skabe eller underbygge ens personlighed. Derfor ses det selv op til i dag, at spadserestokke fås i mange prisklasser. Her på LivetSomSenior har vi valgt kun at føre stokke i den billige og mellemdyre ende, men det er ikke usædvanligt at se spadserestokke med særlige greb koste op mod 1.500 kroner. Dertil kommer, at antikke spadserestokke er blevet et samlerobjekt, som i stigende grad handles på brugtmarkedet og på auktioner. Nogle af de spadserestokke, som sælges på auktioner, kan f.eks. have forgyldte greb, eller greb med dyrehoveder.