Bagdæk til kørestole

I denne kategori finder du vores udvalg af forskellige dæk til kørestole. Der findes mange forskellige typer og størrelser indenfor kørestolsdæk, men vi har forsøgt at gøre det så nemt og overskueligt som muligt.

Vores dæk fås med forskellige typer mønstre på, og dækkene er sorteret efter mønstret. Hvis du klikker dig ind på hver enkelt type herunder vil du derefter kunne se hvilke størrelser det pågældende dæk findes i.

Endeligt kan du ved specifikationerne for hvert enkelt dæk se hvilken slange der passer til dækket. Alle vores slanger til kørestolsdæk kan du se her.

6 vare(r)

pr. side

6 vare(r)

pr. side

 

Hvilken størrelse dæk skal jeg bruge til min kørestol?

Mange finder det utroligt svært at finde ud af præcist hvilke dæk de skal købe – og det er med god grund. Ved en cykel bruger man altid de samme dæk foran og bagpå, men det forholder sig anderledes med en kørestol, som jo typisk har små forhjul og store baghjul. Derfor er der væsentligt mere at sætte sig ind i.

Det bedste sted at start er ved at se på de dæk, som allerede sidder på kørestolen. På baghjulet på en helt almindelig kørestol kan der f.eks. stå følgende:

24 x 1 3/8 (37-540)

Det første tal betyder at dækket har en ydre diameter på 24”. Så kender du altså den ydre størrelse, som dækket ideelt set skal have. Det næste tal – i eksemplet 1 3/8 – hentyder til dækkets tykkelse målt på det bredeste sted. Derfor skal du forsøge at finde et dæk, som har præcist de samme mål. Gør du det, er du et godt stykke af vejen.

Det sidste tal i eksemplet, 37-540, er dækkets ETRTO-mål. Det beskriver vi nærmere i afsnittet herunder.
Hvad betyder ETRTO-målet?

Gennem tiden har man udviklet en række forskellige standarder til angivelse af størrelsen på dæk i mange sammenhænge, uanset om det er til biler, cykler, kørestole eller noget helt andet. Det er nemlig ikke nok kun at angive diameteren og tykkelsen – størrelsen på den ”ballon-facon” som dækket har, er også af betydning.

ETRTO står for ”European Tyre and Rim Trading Organisation”, og er en standardisering af størrelses-angivelser for dæk på tværs af Europa. Tallet er et udtryk for dækkets størrelse i millimeter. Derfor betyder 37-540 altså at dækket har en bredde på 37 mm og en indre diameter på 540 mm.

Baggrunden for at benytte størrelses-angivelser i både tommer og ETRTO-mål er, at et mål i tommer ikke altid er tilstrækkeligt nøjagtigt. Tre forskellige dæk kan f.eks. have millimeter-mål på henholdsvis 559, 571 eller 590 mm. – men alle vil i tommer være specificeret som et 26” dæk. I tabellen herunder har vi forsøgt at illustrere forskellen:


  ETRTO Mål i tommer
Angivet størrelse 37-622        28" x 1 5/8" x 1 3/8"
Ydre diameter - Ca. 28"
Indre diameter 622 mm. -
Dækkets bredde          Ca. 37 mm. Ca. 1 3/8" 
Dækkets højde - Ca. 1 5/8" 

Optimalt set skal du finde et dæk, som har præcist samme indgravering som det, der allerede sidder på kørestolen. Vi har mulighed for at få andre dæk hjem på særbestilling end dem der fremgår på hjemmesiden, så kontakt os gerne hvis ikke du finder det du søger.


Hvordan monterer jeg et nyt kørestolsdæk?

Det er forholdsvist nemt at skifte dæk og slanger på en kørestol, og de fleste kan enten selv gøre det, eller få hjælp fra en pårørende. Udskiftningen foregår efter nøjagtigt samme fremgangsmåde som på en cykel. Derfor skal du bruge et dækjern, som gør det muligt at løsne det gamle dæk fra fælgen hele vejen rundt. Derefter kan du ”kante” det af, og til sidst tage slangen af.

Det er også muligt kun at skifte slangen. I det tilfælde løsner du blot dækket på den ene side af fælgen hele vejen rundt, og tager så slangen ud og indsætter bagefter den nye slange.