Sådan vælger du den rigtige badestol

Når du første gang står overfor at skulle købe en badestol, har du formentligt ikke nogen synderlig baggrundsviden omkring hvilke ting ved badestolen du skal være særligt opmærksom på. Da der samtidigt findes mange forskellige muligheder med hensyn til både modeller og priser, kan det være svært at finde rundt i.

Vi prøver her at klæde dig lidt bedre på til at få truffet det rigtige valg, så du får en badestol, som passer til netop dine behov og dit badeværelse.

 


En badebænk gør det sikkert at bade

Hele formålet med en badestol eller badebænk er, at kunne sidde ned mens du bader. Uanset om badeværelsesgulvet er lavet med klinker eller terrazzo, bliver det utroligt glat når først der kommer vand på. Derfor udgør badet en – desværre ofte lidt overset – stor risiko. Det gælder i særdeleshed for blandt andet ældre og personer, som lider af balance-problemer.

Ved at bruge en badestol kan du sidde ned under hele badningen, og fjerner derfor helt risikoen for at falde.

I de følgende afsnit beskriver vi de forskellige modeller nærmere.

 

Hvor skal badestolen bruges?

Det første og altafgørende spørgsmål er, om du har brug for en badestol til brusekabine eller en badestol til et badekar. Du vil hurtigt erfare, at mulighederne indenfor stole til en brusekabine er en del flere, end når man skal bruge en badestol eller badebræt til badekar.

 

Badestol til brusekabine

Som netop nævnt findes der et ret bredt udvalg indenfor badestole, når de skal kunne badebænkbruges i en brusekabine. Du skal starte med at måle bredden og dybden på din brusekabine. I mange huse og lejligheder er brusekabinen 60x60 cm., men mål hellere op for en sikkerheds skyld. Dermed er du sikker på at du får valgt en stol, som pladsmæssigt passer godt ind i omgivelserne.

På den ene side skal stolen være så stor, at den er god at sidde på – men på den anden side skal der være tilpas meget frirum omkring stolen. Det er vigtigt, at du ikke føler dig indeklemt mens du sidder på den, ligesom det helst skal være muligt at nå hanen/blandingsbatteriet fra siddende position.

Vi anbefaler at du som minimum har 10 centimeter frirum i siderne, dvs. målt fra badestolen og ud til væggen. I dybden afhænger det lidt af placeringen på blandingsbatteriet. Sidder det på endevæggen vil man typisk sætte sig med ryggen mod det, og skal derfor bruge 20-30 centimeter plads bagud. Dermed kan du vende rundt og få fat i bruseren nogenlunde uhindret.

Sidder blandingsbatteriet i stedet i siden er dybden på stolen knap så afgørende.

Nogle badebænke har håndtag i siderne. Det kan enten være som en del af selve stolesædet eller som egentlige støttegreb, der går op ude i hver side af stolen. Den type håndtag kan være en fordel, hvis du har behov for ekstra støtte når du skal sætte dig eller rejse dig. Overvejer du en badestol med håndtag skal du igen være opmærksom på pladsen.

 

badebraet-til-badekarBadebræt til badekar

Søger du i stedet en badestol til badekar er mulighederne stærkt begrænsede sammenlignet med stole til brusekabiner. Her på LivetSomSenior fører vi kun én type badestol til badekar, nemlig et ”badebræt”. Det er et sæde, som monteres på tværs af badekarret.

Vi skal være ærlige og sige, at et badebræt ikke fungerer helt så optimalt som en rigtig badebænk – men i mange situationer kan det være den eneste udvej.

Inden da bør du imidlertid tage nogle mål i badekarret. Afhængigt af størrelsen kan der muligvis stå en almindelig badestol i bunden. Udfordringen er dog, at badekar tit runder meget i kanterne, hvilket gør det svært at få en stol til at stå stabilt.

 


Ryglæn kan give ekstra støttebadestol med ryglæn

De fleste badestole på markedet består blot af et sæde, men der findes også nogle få modeller med ryglæn. Her på LivetSomSenior sælger vi f.eks. to modeller, hvoraf den ene også har armlæn – men der findes givetvis også en del andre forskellige badestole med ryglæn rundt omkring i butikkerne.

Et ryglæn giver selvsagt den fordel, at du får endnu mere støtte mens du bader. Med et
ryglæn skal du ikke både holde dig oprejst samtidigt med, at du også skal bruse/vaske dig – i stedet kan du fokusere kræfterne på det sidstnævnte.

Der er dog også ulemper, som for nogle overskygger fordelene. Et ryglæn optager væsentligt mere plads. Derudover kan ryglænet gøre, at det bliver næsten umuligt at komme til bruseren/blandingsbatteriet.

Derfor skal du nøje overveje de fysiske rammer inden du vælger en badestol med ryglæn. Dermed ikke sagt, at det ikke sagtens kan være det rigtige valg – men sørg for at have ovenstående med i overvejelserne, så du ikke ender med at fortryde dit køb.

 


sammenklappelig badestolEn sammenklappelig badestol sparer plads

Lige så praktisk og anvendelig en badestol er – ligeså upraktisk og uhåndterlig kan den være. Det gælder særligt, hvis I er flere der deles om badeværelset, men kun en af jer har brug for
en badestol. I et almindelig badeværelse er der sjældent synderligt meget gulvplads, så derfor er det sjældent en mulighed bare at sætte stolen til side mens den ikke bruges.

I de tilfælde kan en sammenklappelig badestol være et godt valg. Den type stole kan nemt og hurtigt foldes sammen, og fylder ikke meget ude i siden af brusekabinen.

Ulempen ved den foldbare type stole er, at de ikke tåler en nær så høj belastning. Hvor en almindelig badebænk ofte er godkendt til belastninger på 130-150 kg., kan en sammenklappelig model ofte kun klare 100-120 kg.

 



Afsluttende ord om det, at købe en badestol til ældre

Med de forskellige råd og kommentarer ovenfor har vi forsøgt at klæde dig lidt bedre på til at skulle købe en badestol. Som vi skrev i starten er det ikke et område som særligt mange har erfaring indenfor, så man er tit lidt på herrens mark, og ved ikke rigtigt hvad man skal vælge.

Vi ser desværre alt for ofte, at folk køber en badestol i byggemarkedet til 150 kroner, og ikke tænker nærmere over hvor og hvordan den skal bruges, og hvor mange kilo den skal kunne holde til. En god badestol til ældre koster fra omkring 300 kroner og opefter. Medmindre du har brug for noget helt specielt bør du gå efter en stol i prislejet 3-600 kroner.

De billigere stole er ofte af en tilsvarende lavere kvalitet, og de dyrere stole er omvendt ofte fremstillet til brug på plejehjem og hospitaler, hvor de bruges langt mere intensivt end i et normalt, privat hjem.

Vi bruger cookies

Websitet anvender cookies til at håndtere navigation og huske, hvad du kommer i indkøbskurven og statistik.

Acceptér
LIVETSOMSENIOR ApS Kontakt:
Adresse: Haraldsborgvej 20 4000 Roskilde
Telefon:+45 70 40 40 24 E-mail: kontakt@livetsomsenior.dk Jeppe Vestergaard Helle Munk