Sådan går du med krykker
Dette indlæg blev udgivet den 01/10/2015
.
Tidligere var det helt normalt, at man som følge af en forstuvet fod eller lignende fik et par krykker med hjem som udlån fra sygehuset. På grund af løbende besparelser indenfor sundhedssektoren er situationen imidlertid en helt anden i dag, og derfor må rigtig mange selv ud og købe eller leje krykker når de kommer hjem fra sygehuset.
Et af de store problemer det medfører er en manglende viden om hvordan krykkerne faktisk bør benyttes for at få det optimale udbytte. Denne vejledning er skrevet til alle som enten allerede bruger krykker, eller som snart skal gøre det på grund af en planlagt operation.
Vi sælger et bredt udvalg af krykker i vores netbutik.
Kort introduktion til krykkestokke
Den store forskel på en krykke og en helt almindelig spadserestok er, at man med krykker kan løfte hele kroppen op, og at de giver støtte ved albuen. Stokke bør derimod kun bruges hvis man blot er en lidt gangbesværet, men generelt godt kan støtte på begge ben. En stok giver nemlig bare lidt aflastning af det ene ben, hvorimod krykker helt kan fjerne belastningen.
Derfor bruger man i langt de fleste tilfælde to krykker samtidigt.
Indstil krykkerne til den rigtige højde
Det første du skal gøre er, at få indstillet dine krykker til den rigtige højde. Det er vigtigt at du er omhyggelig med indstillingen, da en forkert højde kan have nogle forholdsvist store konsekvenser:
-Ved at indstille krykkerne til for lav en højde får du ondt i ryggen, da du så hele tiden krummer forover.
- Ved at indstille dem for højt får du i stedet ondt i skulderen, da den skal løfte sig unormalt højt op for at modsvare krykkens højde.
For at finde den rigtige højde skal du stå med ret ryg og armene ned langs siden. Albuerne skal være en smule bøjede, men ikke mere end at det føles som en naturlig måde at stå på. Når du står i den position skal håndtaget på krykkerne være ud for dine håndled.
Stort set alle krykkestokke kan indstilles i højden, og som oftest indenfor et ret højt interval. Generelt er det ganske sjældent, at man er enten for høj eller for lav til de almindelige krykker der sælges rundt omkring. Indstillingen sker enten ved hjælp af en lille klik-lås (det mest almindelige) eller ved at løsne et gevind (ses ikke så ofte). Vær opmærksom på, at låsen ved nogle krykker kan tages helt af. Det kan være lidt upraktisk, fordi bliver den først væk forsvinder muligheden for at låse krykken i en bestemt højde.
Højdeindstillingen skal selvfølgeligt være ens på begge krykker.
Bøj det dårlige ben bagud
Nu har du fået indstillet krykkerne til en ergonomisk korrekt højde, og er klar til at begynde at gå. Løft det dårlige ben op, og lad det bøje let bagud. Derefter sætter du begge albuestokke fremad, og støtter på dem med armene mens du fører det raske ben fremad.
Det er tit langt hårdere at gå med krykker end man først lige regner med. Det er primært fordi man jo skal løfte hele kropsvægten. Derfor skal du være lidt varsom med ikke at tage for lange skridt i begyndelsen.
I takt med at du vænner dig til at gå med krykkerne vil du hurtigt lære den rigtige teknik, hvor krykkerne indgår som en naturlig del af din gang, og hvor du får det rette ”sving” i hele underkroppen. Inden længe vil du kunne gå i et væsentligt højere tempo end i starten, og krykkerne vil ikke længere føles som nær så stor en forhindring.
Trapper kræver en særlig teknik
At gå ligeud med krykker er for langt de fleste en meget overkommelig udfordring. Trapper er imidlertid lidt sværere, og uden at kende de rigtige teknikker vil det virke som nærmest umulig at komme op eller ned af en trappe. Hvordan du skal gå afhænger af om du skal op eller ned af trappen:
Sådan går du op af trapper med krykker
Du skal helst holde fast i gelænderet i den side hvor dit raske ben er. Det kan selvfølgeligt kun lade sig gøre, hvis der enten er gelænder i begge sider, eller hvis den pågældende trappe har gelænder i netop den side.
I den modsatte hånd skal du nu holde den ene krykke som normalt, mens du samtidigt holder den anden krykke i samme hånd – liggende vandret i luften. Gelænderet kommer altså til at ”afløse” den ene krykke.
Nu løfter du din kropsvægt ved hjælp af gelænderet i den ene hånd og krykken i den anden hånd. Mens du løfter kroppen ”hopper” du op på næste trin med det raske ben. Tag krykken med op på det nye trin, og før hånden lidt længere op på gelænderet – og gentag så samme proces.
Det tager et stykke tid at nå hele vejen op, men ved at følge den metode vi netop har forklaret kommer du op med både den laveste risiko for at falde, og med det lavest mulige forbrug af kræfter.
Det er heldigvis lidt lettere når du skal ned igen. I modsætning til før skal du nu have det dårlige ben op langt gelænderet. Samtidigt holder du så begge krykker i den modsatte side – den ene i normal position mod jorden, og den anden hængende vandret i luften.
Selvom du i alle andre tilfælde har det dårlige ben bøjet en smule bagud skal du på vej ned af trapper holde det fremme foran kroppen. På den måde undgår du at det rammer trappetrin bag dig. Det er lidt hårdere at holde benet på den måde, men ved at følge beskrivelsen er du hurtigt nede.
Tag din krykke ned på det næste trin, og brug krykken kombineret med gelænderet til at løfte din kropsvægt mens du ”hopper” ned på næste trin med det raske ben. Vær meget forsigtig med ikke at gå hurtigere ned end at du hele tiden har fuld kontrol over situationen.