Rollator til indendørs brug – det skal du se efter

Rigtigt mange ældre danskere har stor gavn af deres rollator i hverdagen. Er man dårligt gående kan en rollator nemlig i den grad være med til at give en friheden tilbage.

Som førstegangskøber kan det imidlertid ofte være svært at vide hvad man bør se efter når der skal vælges en ny rollator. Rollatorer er en af de ting, som man ofte ikke ved så meget om på forhånd.

I denne artikel ser vi derfor nærmere på hvad du bør være opmærksom på, hvis du skal vælge en rollator til indendørs brug. Læs videre, og bliv klædt på til at træffe det bedste valg før du køber.Der findes et hav af rollator-modeller...

Men hvilken model man skal vælge afhænger blandt andet af hvor og hvordan den skal bruges, og hvor meget du er villig til at ofre på den. Når du søger en indendørs rollator er der særligt fire ting du bør være opmærksom på – dem gennemgår vi herunder, punkt for punkt.Størrelsen på hjulenerollator-hjul

Når en rollator skal anvendes udenfor vil man typisk foretrække forholdsvist store hjul. Store hjul har nemlig den fordel at de lettere kan forcere forhindringer som kantsten eller små sten på vejen. Til gengæld har store hjul på en rollator den ulempe, at man ikke kan dreje helt så skarpt. Det betyder med andre ord at store hjul er mere pladskrævende.

Derfor vil små hjul både foran og bagpå normalt være det bedste valg ved en rollator som udelukkende skal anvendes i hjemmet. De små hjul gør det nemlig lettere at komme omkring møbler og lignende med rollatoren. Samtidigt kan de dreje skarpt, så selv på små områder vil det være muligt at vende rollatoren rundt.

På billedet til højre ser du forskellen på hjul-størrelsen fra en decideret udendørs rollator (vores Carl Oscar rollator med luftgummihjul) og så en rollator til indendørs brug (vores Trust Lets Go indendørs rollator).Skal den have et sæde eller en bakke?

Når en rollator bliver brugt meget udendørs er det rart at have et sæde, så der er muligheden for at tage et kort hvil mens man sidder på rollatoren.

Til indendørs brug er sædet imidlertid forholdsvist overflødigt. Derfor anbefaler vi at du i stedet prioriterer at få en rollator der enten har en bakke som standard, eller hvor du som minimum kan tilkøbe en bakke som tilbehør.

Bakken er nemlig langt mere praktisk når du skal have rollatoren med rundt i hjemmet. Den kan blandt andet bruges til at have en bog, dagens avis, telefonen, et glas vand eller noget helt andet liggende på. På billedet herunder ser du to forskellige løsninger med henholdsvis sæde og bakke:

rollator-bakke-saedeSe efter bredden

En anden vigtig ting at være opmærksom på ved en indendørs rollator er dens udvendige bredde. Du skal nemlig være sikker på at den kan gå gennem dørkarmene i huset. Det gælder særligt ved lidt ældre huse og lejligheder, da dørene her ofte er smallere end i et nyt hus.

Der findes ikke nogle konkrete standarder indenfor bredder på rollatorer. Mange producenter laver dog ofte deres rollatorer med en bredde på 60 – 62 cm. Ved ældre boliger er blandt andet døren til toilettet ofte meget smal – af og til helt ned til 60 cm. Når der så samtidigt skal være plads til døren betyder det med andre ord, at en rollator på 60 cm. ikke kan gå gennem døren.

Den smalleste rollator på markedet er Trust Lets Go, som har en udvendig bredde på blot 54 cm.Udformning af håndtag og bremser

En rollator er næsten altid lavet med to håndtag til at skubbe den med. På hvert håndtag sidder så samtidigt et bremsehåndtag. Ved den udformning skal der bruges to hænder både for at gå med rollatoren og for at bremse den.

Når rollatoren skal bruges indenfor kan det i nogle tilfælde være praktisk at have den ene hånd fri. Et godt eksempel er hvis man står ved køkkenbordet med rollatoren, og skal bremse rollatoren kortvarigt mens man tager noget fra køkkenbordet. Derfor findes der rollatorer hvor de to skubbehåndtag og bremsehåndtag er erstattet af ét tværgående håndtag med en ”bremse-bøjle” lige under. Den type håndtag kan ses på billedet herunder:

rollator-haandtag

Med den type håndtag er det altså muligt at styre eller bremse rollatoren med kun én hånd.Konklusion

Med denne købsvejledning håber vi, at du er bedre klædt på til at vælge din nye rollator til indendørs brug. Har du flere spørgsmål er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på 70 40 40 24. Du kan også se alle vores rollatorer til indendørs brug ved at klikke her.