Lær mere om hvilke typer stokke der findes

Hvad enten du er på udkig efter stokke, krykker eller vandrestave, kan det være svært at sætte sig ind i de mange forskellige muligheder der findes. For det første findes der et utal af forhandlere – lige fra stormagasiner over til butikker, der også sælger diverse frilufts-udstyr.

I denne artikel beskriver vi nogle af de ting du skal være opmærksom på, så du bliver bedre rustet til at træffe det rigtige valg.

 



I hvilke situationer har du brug for gangstøtte?

Det første du skal overveje er hvornår du egentligt har behov for gangstøtte. Er det kun mens du går i skoven og i mere uvejsomt terræn bør du som udgangspunkt vælge et par gode vandrestave. For nemheds skyld kan du eventuelt vælge sammenklappelige vandrestave, som ofte er lidt lettere at have med rundt.

Er det i stedet på mere daglig basis at du føler et behov for støtte anbefaler vi at du køber en stok. For mange er en stok bare en stok – men der er faktisk nogle ting du skal tage stilling til.

 

Hvilket materiale skal din nye stok være lavet i?

Grundlæggende findes der kun to forskellige materialer, nemlig træ og aluminium.

Træ har den fordel, at strukturen i træet gør hver stok unik, og at det er et helt naturligt materiale. Derudover er stokke i træ som regel billigere end aluminium. Omvendt er en af de store ulemper ved en træstok, at den ikke kan være højdeindstillelig. Desuden kan træstokke ikke klare helt så høje belastninger.

Aluminium er derimod et særdeles holdbart materiale. En anden fordel ved en aluminiums-stok er det store udvalg af alskens farver og mønstre, som gør det nemt at finde en stok der understøtter netop din personlige stil.

Stokke i aluminium er i langt de fleste tilfælde højdeindstillelige. Det betyder, at du nemt kan finde en højde der passer til netop dig, men også, at du kan ændre højden alt efter om du har sko på eller ej. Endeligt fås der mange forskellige sammenklappelige stokke lavet af aluminium.

Nogle af ulemperne ved aluminium er for eksempel prisen, og at de kan blive ridset. En sammenklappelig stok kan med tiden også blive slidt i samlingerne. Med hensyn til højdeindstillingen "låses" den med et gevind der strammes, som også kan blive slidt med tiden. Som udgangspunkt bør en aluminiumsstok dog nemt kunne holde i indtil flere år.

En lidt alternativ løsning er – som ganske mange gør – at have flere forskellige stokke, så man har noget til forskellige lejligheder. Det er for eksempel ikke usædvanligt, at man har både gangstokke til brug derhjemme, en sammenklappelig stok til tasken og endeligt en mere elegant selskabs-stok.

 

Skal stokken være sammenklappelig?

Den helt store fordel ved en foldbar stok er selvfølgeligt, at det er nemt at klappe den sammen og tage med i tasken. Det er imidlertid kun en fordel, hvis du rent faktisk gør brug af dét, at den er sammenklappelig. Skal den bruges det meste af tiden opnår du ikke noget ved at købe sammenklappelige stokke.

 

Vælg mellem de fire typer greb/håndtag

Der findes givetvis andre typer greb rundt om i verden, men på LivetSomSenior sælger vi stokke med fire forskellige slags håndtag, som alle er ret forskellige fra hinanden.

 

Almindeligt, halvrundt grebrundt-greb

Det halvrunde greb er uden tvivl det mest traditionelle greb du finder. Det bruges næsten udelukkende på træstokke, hvor man under fremstillingen gør brug af en tidskrævende bøjningsmetode. Man starter ud med et lige stykke træ, som sættes i hårdt spænd på det øverste stykke, som sidenhen bliver til grebet. Man strammer så løbende til, indtil træet opnår den ønskede halvcirkelform.

Dette traditionelle greb er foretrukket blandt mange - nok mest på grund af det traditionelle. Dog har det den fordel, at det er nemt at hænge stokken fra sig – enten henover armen, på en stumtjener, eller på en stol mens man sidder ned.

 

derby-grebDerby-greb

I takt med at det halvrunde greb ikke er så udbredt som tidligere, har det velkendte derby-greb vundet mere og mere indpas blandt landets mange stokke-brugere.

Selve begrebet ”derby-greb” er for mange et helt ukendt ord, men billedet her ved siden af viser hvilken type håndtag vi taler om.

Et derby-greb er nemt for alle at holde ved, og ligger særdeles godt i hånden. Derudover kan det fås uanset om du søger en stok i træ eller aluminium, og uanset om den skal være sammenklappelig eller ej.

 

Lille greblille-greb

Det tredje greb er et greb, som af udseende minder en del om derby-grebet, men som er lidt mindre. Det har ikke noget bestemt navn, men er simpelthen blot kendetegnet ved, at det er mindre end de andre typer.

Det lille greb bliver primært brugt på selskabsstokke – eller ”Tea Party”-stokke, som det hedder på engelsk. Det er med andre ord ikke meningen, at man skal gå med stokken hele tiden. I stedet er den i overvejende grad blot en pyntegenstand.

Derfor er det heller ikke usædvanligt, at en stok med et lille greb også har en eller anden form for mønster – ofte med blomster eller andre typer for farverige mønstre.

 

stok med anatomisk grebErgonomisk/anatomisk håndtag

Den sidste grebstype du hurtigt støder på indenfor stokke er det ergonomiske greb. Det ser væsentligt anderledes ud end de tre andre typer, men har nogle væsentligt fordele.

Et anatomisk håndtag adskiller sig ved, at du ikke bruger fingrene helt så meget, men at du i stedet kan bruge hele håndfladen til at holde fast på stokken. Det er særligt en fordel fordi du:

- Fordeler belastningen fra fingrene til hele håndfladen

- Skåner dit håndled

- Reducerer risikoen for gigt (eller forværring af eksisterende gigt/slidgigt)

Hvor alle de førnævnte stokke kan bruges med begge hænder er en stok med anatomisk greb i stedet lavet specifikt til enten højre eller venstre hånd. Forskellen skal findes i, at stokkens håndtag jo skal passe præcist til håndens opbygning, og derfor er de forskellige (højre/venstre) spejlvendte af hinanden.

 

Hvornår skal jeg gå med krykker i stedet?

I indledningen nævnte vi også krykker – eller albuestokke, som nogle kalder dem. Krykker bruges normalt kun i forbindelse med en skade eller nyligt overstået operation, hvor der er et ekstra stort behov for aflastning af enten en af fødderne/benene eller i nogle tilfælde begge fødder/ben.

For de fleste vil det at gå med krykker være en midlertidig ting, enten frem mod helt at kunne gå uden nogle former for støtte, eller indtil en almindelig stok hjælper til at opretholde den fornødne balance.

Tidligere har sygehuse og skadestuer stillet krykker til frit udlån, men det har ændret sig en del gennem de senere år. I dag er det ofte således, at du kun får stillet krykker til rådighed hvis det er absolut nødvendigt. I andre tilfælde – som ved en forstuvet fod – må du i stedet selv sørge for krykker. Det stiller mange i en svær position, fordi hvor kan man købe krykker? – Faktisk ikke ret mange steder.

På LivetSomSenior kan du også købe krykker som kan bruges af alle. Der findes også specielle modeller på markedet, som f.eks. har ergonomisk greb, eller en sammenklappelig krykke.

 

Nu er du klædt på til at købe en stok

Med denne vejledning har vi forsøgt at give dig lidt indsigt i hvilke muligheder der findes, så du er klædt bedre på til at købe en stok, som passer til netop dig.

Sidder du stadig med uafklarede spørgsmål er du velkommen til at kontakte os, og vi vil så hjælpe dig på bedste vis.

Vi bruger cookies

Websitet anvender cookies til at håndtere navigation og huske, hvad du kommer i indkøbskurven og statistik.

Acceptér
LIVETSOMSENIOR ApS Kontakt:
Adresse: Haraldsborgvej 20 4000 Roskilde
Telefon:+45 70 40 40 24 E-mail: kontakt@livetsomsenior.dk Jeppe Vestergaard Helle Munk