Kørestolsrampe – sådan vælger du den rigtige længde
Dette indlæg blev udgivet den 04/11/2015
.
Når du står overfor at skulle købe en kørestolsrampe er der en række ting, som det er vigtigt at tage højde for. I denne artikel giver vi dig en række redskaber, som klæder dig bedre på til at få valgt den rette rampe til formålet.
Artiklen tager udgangspunkt i de ramper du kan købe i vores netbutik. Alle vores ramper er lavet til at være nemme at tage med på farten, men der er nogle forskelle der adskiller modellerne fra hinanden.
Skal du bruge en rampe til kørestol, elkørestol eller rollator?
Først og fremmest skal du tage stilling til hvad rampen skal bruges til. Der findes nemlig to forskellige typer. Den ene er en egentlig rampe, som har én bred køreflade på 65-70 centimeter. Den type rampe er normalt at foretrække, da den tåler en højere belastning. Ideelt set skal du gå efter en kørestolsrampe, som er godkendt til belastninger op til 300 kg. Derved sikrer du, at den kan bruges til alle tre formål.
Link: Se alle vores ramper til kørestole.
Der er også ramper som ikke tåler en nær så høj belastning, og som derfor ikke kan bruges af elkørestole. En almindelig kørestol vejer normalt 15-20 kg, mens en elkørestol kan veje helt op til 80-100 kg. Derfor kræver en kørestol med motor altså en rampe, som tåler en høj belastning.
Alternativet er en sliske til kørestol. Den type består af to skinner/slisker, som ligger ved siden af hinanden og danner to spor. Derfor kan de kun bruges af kørestolsbrugere, og ikke af rollator-brugere. Derudover skal de ligge ret præcist, dvs. med den samme afstand mellem sliskerne hele vejen op. Slisker fås i forskellige typer. De har den fordel at de ofte er teleskopiske, men tåler til gengæld ikke nær så høj en belastning. Vores teleskoprampe tåler fx kun 180 kg ved nogle længder.
Sådan udregner du hvilken længde rampen bør have
Som vi allerede har beskrevet, så findes ramper til kørestole i flere forskellige længder. Det er heldigvis forholdsvist simpelt at beregne hvilken længde du skal bruge. Det eneste mål du skal kende, er den stigning som rampen skal bruges til. Det kan f.eks. være højden på et trappetrin, som skal passeres før man kan komme ind i et hus eller en butik.
Som eksempel kan vi sige, at du søger en handicaprampe til et trin på 15 cm. Længden afhænger så af brugssituationen:
Eksempel 1: Til rollator eller manuel kørestol uden ledsager
I dette tilfælde skal du tage trinets højde og gange med 7. Til et trin på 15 cm skal du altså bruge en rampe på 7 x 15 = 105 cm.
Eksempel 2: Til kørestol med motor eller manuel kørestol med ledsager
I det tilfælde skal du gange trinets højde med 5. Til et trin på 15 cm skal du altså bruge en rampe på 5 x 15 = 75 cm.
De ovenstående eksempler er tommelfingerregler, og ved hver enkelt kørestolsrampe vi sælger er det angivet hvilken højdeforskel rampen passer til. Vores anbefalinger tager udgangspunkt i eksempel 5. Ved lave ramper er det muligt at bruge en rampe, som er lidt kortere end anbefalingen. Det skyldes, at det naturligvis er lettere at forcere en lidt større hældning på en rampe der kun er 50-100 cm, end at skulle køre op eller ned af en kraftig hældning over en distance på 2-3 meter.
Anbefalingerne tager udgangspunkt i Bygningsreglementet 2018, der dikterer hvilke standarder man bør overholde i forbindelse med nybyggerier.