Julegaver til ældre – få idéerne her til julen 2016

Selvom der stadig er over 4 måneder til juleaften er det ikke for tidligt at begynde at overveje hvad de ældre i familien skal have i gave i år. Det er generelt svært at finde på kreative julegaveidéer – og særligt når det gælder julegaver til ældre, fordi tit har de allerede alle de ting, som man ellers kan finde på at give i gave.

Derfor har vi brugt vores erfaring fra de tidligere år til at sammensætte denne liste med forskellige ting, der alle egner sig rigtigt godt som en julegave til bedstefar eller bedstemor. Læs med her, og få god inspiration til hvad du f.eks. kan købe i julegave til den ældre del af familien – eller til hvad du selv kan ønske dig til jul.

Bemærk, at vi har oprettet en kategori på hjemmesiden med julegaver til ældre. Klik her for at komme til kategorien.

Praktiske redskaber til køkkenet, der gør madlavningen som senior lidt nemmere

Flere og flere seniorer bliver boende i deres eget hjem, og derfor står de også selv for at tilberede de fleste (hvis ikke alle) af dagens måltider. I takt med at man kommer op i årene er der imidlertid nogle ting i køkkenet der ikke er helt så nemt som tidligere.

Heldigvis findes der en lang række af praktiske hjælpemidler, som gør madlavningen lidt lettere – og som fungerer perfekt som julegaver:1. Bestik med tykt skaft

1-bestikAlmindeligt bestik er både tyndt og glat at holde ved, og mange ældre døjer med at holde ordentligt fast i det. Derfor kan man få en slags særligt bestik med tykt skaft, som er meget lettere at holde ved.

Forskellen på almindeligt bestik og så vores særlige bestik med tykt skaft er – udover det tykkere skaft – at skaftet har en særlig skridsikker overflade, så det ikke glider rundt i hånden. Derudover er der mulighed for at dreje hovedet på gaflen, skeen og teskeen 90°.

En pakke med 4 dele (en af hver slags) koster 320 kr.


2. Køkkenknive med ergonomisk håndtag

2-koekkenkniveI forlængelse af vores særlige bestik findes der også en særlig type køkkenknive, som blandt andet er velegnet til personer der lider af gigt i hænderne. Gigt er desværre meget udbredt blandt ældre, og derfor er det tit dem der har størst glæde af den her type køkkenknive.

Fordelen ved en køkkenkniv med et lodret håndtag er at man i højere grad bruger underarmen fremfor håndleddet når der skæres. Ved en almindelig køkkenkniv bliver håndleddet udsat for en ret høj belastning, og har man gigt eller seneskedehindebetændelser i hænderne eller håndleddet gør det derfor ondt at bruge den almindelige køkkenkniv.

Indenfor serien af ergonomiske køkkenknive fås både en brødkniv, en grøntsagskniv og en kødkniv. De koster hver især 145 kr, men kan også købes i en sampak til 399 kr.
En god siddepude, som giver lidt ekstra komfort

Mange ældre sidder ned væsentligt flere timer om dagen end de fleste andre. Derfor er det selvfølgeligt vigtigt at de sidder godt og komfortabelt. Vi har to forskellige typer puder, som har været særligt populære som julegaver de sidste par år:3. Trykaflastende siddepuder

3-trykaflastende-pudeKender du den følelse det giver at ligge på en Tempur-madras? Vores trykaflastende siddepude virker på samme måde. Den er opbygget i det mange butikker kalder ”memory skum”, men som i fagsprog hedder viskoelastisk skum.

Den helt store fordel ved memory skum er, at det giver en større aflastning på de steder hvor kroppens tryk er størst. Sagt på en anden måde, så hjælper den altså til at fordele trykket på hele området du sidder på.

Mange fejlvurderer effekten når de kun sidder på en trykaflastende pude i ganske kort tid. Memory skum fungerer nemlig bedst efterhånden som det varmes op af din kropsvarme.

Præcist som ved f.eks. topmadrasser, så er puder i memory skum dyrere. Vores trykaflastende puder koster fra 389 til 429 kroner afhængigt af størrelsen. Prisen afholder desværre mange fra at købe sådan en pude, selvom de vil få stor gavn af den – og netop derfor er det en perfekt julegave.4. Skråpuder

4-skraapudeEt godt alternativ til den trykaflastende siddepude er en skråpude, også kaldet kilepude. Ergoterapeuter har anbefalet dem i årevis, men alligevel er vi danskere lidt langsomme til at tage skråpuder til os. Effekten er ellers ikke til at tage fejl af. Ved at bruge en skråpude til at sidde på ”tvinger” man kroppen til at sidde i en mere oprejst position i stedet for at falde sammen.

Derfor forebygger en skråpude for det første rygsmerter, og for det andet bidrager den til at man langsomt får opbygget en stærkere rygmuskulatur.

Hos LivetSomSenior har vi danmarks største udvalg af skråpuder. Du kan vælge mellem hele 5 forskellige størrelser, og derudover fås de med forskellige typer betræk.

Udover de mange fordele ved selve det at bruge en skråpude, så er de generelt også populære som julegaveidéer fordi de fås fra blot 149 kroner uden betræk eller 229 kroner med betræk.

Vi anbefaler dog at du altid vælger en pude med betræk, da selve puden godt kan ”smuldre” lidt.

Hjælpemidler, som kan bruges mens man læser

Ældre læser bøger – mange bøger. Hvad er så mere oplagt end forskellige hjælpemidler, som gør det lettere for dem at læse? Vi har tre forskellige typer af produkter, som alle har noget med læsning at gøre:5. Læsepude eller læsestativ

5-bookseatBøger er tunge at holde, men tit er det nødvendigt for at de har den helt rigtige vinkel der gør det nemt at læse dem. Heldigvis findes der en række forskellige typer læsepuder og læsestativer som alle gør det lettere at læse bøger uden at skulle holde dem.

Den mest populære løsning er uden tvivl vores ”Book Seat” læsepude, som også har været flittigt brugt som julegave de sidste par år.

Læsepuden kan bedst beskrives som en ”sækkepude i miniformat”. Den indeholder små krøyerkugler, og har et område på forsiden hvor bogen stilles. Derudover har den en lille plastikskinne i bunden som holder siderne på plads mens man læser.

Book Seat fås i farverne rød og grå, og koster blot 275 kroner. Klik her for at se flere billeder og en video af den i brug.6. Sengebord

6-sengebordEn anden ting mange ældre har glæde af – men som de færreste tænker på at give i julegave – er et sengebord med hjul. Her tænker vi altså ikke på et almindeligt natbord, men derimod et bord hvor bordpladen kan gå indover sengen. Det særligt smarte ved den her slags sengeborde er at bordpladen kan vippes, og at den har en kant i bunden.

Derfor kan sengebordet faktisk bruges til at læse mens man ligger i sengen. Man vipper bare bordpladen lidt på skrå, og har så bogen eller avisen liggende på bordpladens kant mens man læser.

Højden kan selvfølgeligt indstilles, så den passer til den højde man nu engang er i når man sidder oprejst i sengen. Vi har to modeller – som julegave er det normalt det billige sengebord med hjul til 650 kroner der købes.
7. Forstørrelsesglas

7-forstoerrelsesglasDet sidste hjælpemiddel indenfor læsning som særligt sidste år var yderst populært er forstørrelsesglas. Teksten i både aviser, blade og bøger er ofte ret lille, og derfor døjer mange ældre med at kunne læse det. Forstørrelsesglas har eksisteret i hundredevis af år, men er stadig den dag i dag en genial opfindelse, som mange pensionister har stor glæde af på daglig basis.

Vores sortiment indenfor forstørrelsesglas er forholdsvist bredt, men der er alligevel to modeller som er særligt populære. Det er vores to læselupper med lys, som hver især koster 249 kr.

Klik her for at gå til kategorien med alle vores forstørrelsesglas.
8. Gør turen til supermarkedet lettere

8-indkoebsvognDen sidste julegaveidé til ældre vi vil nævne i denne artikel er en som hjælper både giveren og modtageren. Rigtigt mange ældre har nemlig stor glæde af en god indkøbsvogn med hjul. En god indkøbstrolley gør nemlig turen til supermarkedet meget lettere, fordi man så ikke skal bære de tunge dagligvarer hjem, men kan køre dem i indkøbsvognen.

Traditionelt set har en indkøbstrolley altid haft 2 hjul, så man kunne trække den efter sig. Vores to 4-hjulede modeller fra Playmarket er dog blevet mere og mere udbredte:

Playmarket GoUp – 1.299 kr.

Playmarket Go+ - 1.499 kr.

Det smarte ved en 4-hjulet indkøbsvogn er at man skubber den foran sig. Derfor skal man slet ikke bære noget vægt – og så hjælper den desuden til at give lidt balance-støtte på samme måde som en rollator. Begge de ovenstående modeller har derudover et praktisk rum med termo-isolering, så køle- og frysevarer holdes kolde på turen hjem fra købmanden.

De to ovenstående modeller er blot eksempler – klik her hvis du ønsker at se vores fulde sortiment indenfor indkøbsvogne.Det var 8 gode idéer til julegaver

Som vi skrev i starten af artiklen er det tit en udfordring at finde på gode julegaveidéer – og særligt til ældre. Derfor håber vi at du har fået noget inspiration til hvad du skal give i julegave her i 2016. Alle de nævnte produkter kan selvfølgeligt købes i vores netbutik, og vi er altid åbne overfor at bytte varer som ikke er taget i brug.