Indret et gigt-venligt hjem

Vi ser desværre ofte, at gigtramte hurtigt erfarer hvordan selv små gøremål pludseligt bliver særdeles vanskelige. Ofte er der tale om ting, som man - før gigten slog til - betragtede som det mest naturlige i verden. Nogle af de klassiske eksempler er, at det for personer med gigt i fingrene stort set er umuligt at åbne skruelåg uden hjælpemidler.

Der bliver hele tiden opfundet nye, smarte hjælpemidler, som kan gøre hverdagen med gigt lidt lettere. I denne artikel kaster vi et blik på nogle af de redskaber, som kan give store fordele i hjemmet.

 


De typiske symptomer på gigt

Om du har gigt eller ej kræver en konkret vurdering fra din læge, men inden da kan lidt forhåndsviden gøre det lettere at få bekræftet din mistanke.

Selve begrebet ”gigt” er ikke én lidelse, men i stedet et ord der dækker over en gruppe af forskellige typer sygdomme med det til fælles, at de påvirker kroppens bevægelses-evner.

På tværs af de mange forskellige typer vurderer man, at omkring 700.000 danskere lider af gigt i større eller mindre udstrækning. Mange har måske endda gigt uden at være klar over det, fordi sygdommen har en så lav indflydelse på deres hverdag, at de ikke bemærker det.

Fælles for de forskellige typer gigt er, at langt de fleste patienter beskriver smerter i muskler, led og ryggen. De to mest udbredte gigttyper er umiddelbart leddegigt og slidgigt. Det er i overvejende grad ældre der får konstateret gigt – selvom det efterhånden heller ikke er noget særsyn hos den yngre del af befolkningen.

Nogle af symptomerne der ofte er gennemgående på tværs af typerne – og som du skal være særligt opmærksom på hos dig selv – er:

- Forringet balance/bevægelsesevne
- Stivhed i leddene (primært i arme og ben)
- Smerter i leddene

En af grundene til at mange først opdager gigten sent i forløbet er, at det er en sygdom der ”kommer snigende”. Den starter i det små, og forværres så langsomt. Hos nogle sker processen indenfor få måneder, hvilket gør det lettere at bemærke – mens det hos andre er en proces der foregår over flere år.

 

Brug de rette hjælpemidler til hverdagen

I takt med at kendskabet til gigt udbredes, og at man bliver bedre til at identificere symptomerne og diagnosticere patienterne, er det også blevet lettere at udvikle hjælpemidler og redskaber, som gør hverdagen lettere for personer med gigt.

Uanset om du har fået gigt i fingrene, fødderne eller noget tredje vil du ofte kunne finde nogle hjælpemidler, som passer til dig. Det vil ofte være en stor fordel at inddrage en ergoterapeut i processen, da de har et bredt kendskab til de mange muligheder der findes.bestik-med-tykt-skaft

Nogle af de ret alment kendte hjælpemidler er f.eks. gigt bestik med tykt skaft, badestole, toiletforhøjere, rollatorer og gribetænger.
Du finder normalt et mindre udvalg af de førnævnte produkter hos store supermarkeder, byggemarkeder og lignende. Derudover findes der virksomheder – som os her hos LivetSomSenior – der har specialiseret sig indenfor hjælpemiddelsområdet, og som derfor normalt har et bredere sortiment.

Sørg for at brug den nødvendige tid på at find nogle produkter, som du føler passer til dig. Du skal blandt andet være varsom med ikke at købe for billige ting. Har man først fået en dårlig oplevelse med et hjælpemiddel er man som regel mindre tilbøjelig til at prøve et lignende bagefter, selvom det nye eventuelt måtte være af en væsentligt bedre beskaffenhed.

 

Det skal du tage højde for i hjemmet

I de følgende afsnit giver vi en kort beskrivelse af hvad du skal være særligt opmærksom på i de enkelte rum i hjemmet. Derudover kommer vi med konkrete anbefalinger til ændringer du kan foretage eller hjælpemidler, som kan gøre hverdagen lidt lettere.

 

Køkken

I køkkenet er der typisk ikke behov for ændringer til selve indretningen. For nogle gigtramte kan bordplader i forskellige højder være en fordel. Det kræver imidlertid en hel ombygning af køkkenet, og det er derfor kun noget du bør overveje hvis køkkenet alligevel står overfor udskiftning.

I stedet kan du som en start overveje nogle lidt mindre ændringer:

 1. broedkniv-til-gigtAlmindelige køkkenknive er uhensigtsmæssige hvis du lider af gigt i håndled, arme eller skuldre. Måden man holder dem på giver en unødigt høj belastning i håndleddet. Hvis du i stedet bruger knive med et vinklet håndtag kan du holde underarmen og håndleddet i en ergonomisk korrekt stilling mens du skærer.
 1. Almindeligt bestik er forholdsvist tyndt, og er derfor svært at få et ordentligt tag i hvis du har gigt i hænderne. Derfor kan du med fordel udskifte det med bestik med et tykt skaft, som er væsentligt lettere at holde fast ved. Dén type ergonomisk bestik til ældre har normalt også en non-slip overflade, så det ikke glider i hænderne.
 1. I forlængelse af ovenstående omkring bestik kan hovedet ”drejes” 90 grader på nogle skeer og gafler. Det gør, at bevægelsen fra tallerknen til munden bliver kortere, og at du ikke skal vride nær så meget i skulderen.
 1. Der findes nogle forskellige håndtag og redskaber til at åbne skruelåg, kapsler, konserves-dåser og lignende. Nogle af dem kan kun bruges til én funktion, og andre er multiredskaber, som kan bruges til en række forskellige formål. Fælles for dem alle er, at de er en stor hjælp hvis du har gigt i fingrene eller hænderne.

Generelt er hjælpemidler til køkkenet forholdsvist billige i anskaffelse. Alle de ovenstående ting kan tilsammen erhverves for under 1.000 kr.

 

Badeværelse

I modsætning til ved køkkenet er badeværelset et af de rum, hvor det i mange tilfælde vil være fordelagtigt med nogle lidt mere omfattende ændringer. Du bør som minimum overveje følgende gigt-hjælpemidler til badeværelset:toiletforhoejer

 1. En toiletforhøjer, som gør det lettere at sætte sig på toilettet eller at rejse sig igen. Både
  Ifó, Gustavberg og flere andre toiletproducenter har også høje toiletter i deres sortiment, men det er en ret dyr løsning. Et højt toilet koster ofte fra 2.500 kroner og opefter, og medmindre du selv kan sætte det op kommer regningen til VVS’eren så udover.Der findes forskellige typer toiletforhøjere. Løse toiletforhøjere er særdeles lette at montere, da de ofte blot skal lægges direkte på toilettet, hvorefter man spænder en fingerskrue i hver side. En fastmonteret toiletforhøjer skrues derimod fast på samme måde som et normalt toiletsæde. Løsningerne koster hhv. omkring 300 kroner og 1.000 kroner.
 1. Opsætning af støttegreb/håndtag forskellige steder i badeværelset. I første omgang bør du fokusere på din brusekabine/badekar, da det er der risikoen for at falde er størst. Et støttegreb på væggen ved toilettet kan desuden være et godt alternativ til en toiletforhøjer med armlæn.
 1. Ved at bruge en badestol eller badebænk øger du sikkerheden i badet yderligere.badestol Der
  findes mange typer badestole – fra de helt billige i Harald Nyborg til de specialudviklede badestole til handicappede. I første omgang anbefaler vi, at du går efter noget i prislejet 3-500 kroner. Til den pris kan du nemt finde en god badestol, som både holder længe, og som giver ekstra sikkerhed.

Har du et badekar skal du være opmærksom på, at almindelige badestole ikke kan bruges – da de ikke kan stå ordentligt fast på bunden af badekarret. I det tilfælde kan du i stedet bruge et badebræt der sættes på tværs mellem badekarrets kanter.

Er brusekabinen lille kan du eventueltoverveje at købe en væghængt badebænk i stedet for en fritstående badestol.

Udgifterne til ovenstående spænder over et lidt bredere interval end ved køkkenet. Vælger du de billigste hjælpemidler kan alle tingene købes for 7-800 kroner, mens de dyre valg indenfor hver enkelt anbefaling vil give en samlet udgift på omkring 2.500 kroner.

 

Soveværelse

Også i soveværelset findes der en række forskellige remedier, som kan gøre det lidt lettere. Nogle af dem er blandt andet:gribetang

 1. En gribetang, som gør det nemt at samle tøjet op fra gulvet uden at skulle bukke dig langt ned. Der findes forskellige typer gribetænger, hvor nogle også har påklædningskrog, magnet og lignende. De ekstra funktioner er sjældent absolut nødvendige i første omgang. I stedet skal du fokusere på at få en gribetang som er nem at holde ved, og som har den rette længde for dig.
 1. En strømpepåtager er for mange gigt-ramte en uvurderlig hjælp om morgenen. En strømpepåtager er normalt udformet som et lille stativ eller en lille holder, som strømpen kan trækkes udover. Derefter sætter du så foden ind i stativet, og kan trække strømpen på.
 1. Føler du at sengen er svær at komme op af om morgenen kan du med en sengeforhøjer eller sengeklodser øge højden. Forhøjerklodser fås i vidt forskellige højder – hos LivetSomSenior sælger vi nogen på hhv. 10 og 25 centimeter. De kan også bruges som benforhøjere til en sofa, lænestol eller lignende.
 1. Det sidste hjælpemiddel vi umiddelbart vil anbefale til soveværelset er en skråpude. De fleste betragter normalt skråpuder som noget der bruges til at sidde på, men faktisk kan en skråpude til sengen være rigtigt god til at støtte nakken. Som med alt andet fås skråpuder i mange varianter. De fleste er lavet af granulatskum, men der findes også både trykaflastende skråpuder og skråpuder med luft. Skråpuden kan enten ligges under madrassen ved hovedgærdet eller blot direkte under hovedpuden.

 

Stue/opholdsrum

pedaltraenerNu er vi nået til det sidste afsnit, som bliver lidt mere generelt omkring hjemmet. Som de ovenstående beskrivelser og anbefalinger viser, findes der utroligt mange hjælpemidler, som alle gør livet med gigt lidt lettere.

Af andre ting du med fordel kan overveje er blandt andet en pedaltræner/sengecykel. En pedaltræner fungerer i princippet på samme måde som en kondicykel, men er væsentligt lettere at bruge. Det er en lille motionscykel, som kun består af et sæt pedaler. Du bruger den ved at sidde i sofaen eller på en stol, hvilket er den helt store fordel sammenlignet med en almindelig kondicykel.

Den kan også bruges som sengecykel i soveværelset, hvor du placerer den i fodenden af sengen. Dermed kan du få aktiveret og skabt blodomløb i benene inden du står op om morgenen.ramper-til-doertrin

Endeligt kan det være en fordel at få fjernet eller udlignet de mange dørtrin i hjemmet. Når
først mobiliteten svækkes udgør de en stor risiko. De to mest udbredte metoder er at montere en dørskinne eller en dørtrinsrampe. Der er en del mere arbejde forbundet med montering af dørskinner, da de gamle dørtrin først skal fjernes. Dørtrinsramper kan derimod sættes fast direkte på det eksisterende dørtrin, og kan derfor monteres ganske hurtigt.

Vi bruger cookies

Websitet anvender cookies til at håndtere navigation og huske, hvad du kommer i indkøbskurven og statistik.

Acceptér
LIVETSOMSENIOR ApS Kontakt:
Adresse: Knud Den Stores Vej 49A, kl. 4000 Roskilde
Telefon:+45 70 40 40 24 E-mail: kontakt@livetsomsenior.dk Jeppe Vestergaard Helle Munk