Hvad er det særlige ved Kapok-materialet?

Du har muligvis bemærket vores soveværelses-kategori her på hjemmesiden, hvor vi forhandler et udvalg af båder dyner, hovedpuder og rullemadrasser. Fælles for dem alle er, at vi primært forhandler produkter i Kapok. Kapok er et materiale som har været anvendt gennem mange år, men alligevel er der mange som ikke kender til materialets fordele når det er til brug i soveværelset.

I dette blog-indlæg forklarer vi hvad der gør Kapok så specielt, og hvorfor mange ældre har stor fordel af at bruge dyner og puder i Kapok.

Kapok er små fibre som udvindes fra frøkapsler der vokser på kapoktræer. Kapoktræer vokser primært i Asien, Sydamerika og det østlige afrika. De kan blive op til 70 meter høje. Samtidigt kan kapoktræerne blive utroligt gamle – nogle af de ældste træer man har fundet vurderes at være op mod 200 år gamle.


Et bæredygtigt materiale

En af de store fordele ved kapok er, at det som nævnt er fibre der udvindes fra frøkapslerne. Derfor kan man altså ”høste” fra samme træ år efter år uden at skulle fælde det. Derfor er kapok et bæredygtigt materiale som ikke belaster naturen.

Når fibrene er udvundet fra frøskallerne bliver selve skallerne bagefter brugt som brændsel. Det sikrer, at intet går til spilde.


Materialets anvendelse

Historisk set blev kapok først anvendt som fyld i møbler og puder. Senerehen fandt man ud af at det var optimalt til brug i redningsveste, da flydeevnen er meget høj. Kapok kan nemlig ikke suge vand, men flyder istedet. Til gengæld kan det ikke spindes på samme måde som bomuld for eksempelt kan. Derfor kan man ikke lave tøj ud af kapok.

I dag bliver kapok primært brugt i hovedpuder, dyner og rullemadrasser. Det er ikke så udbredt et materiale, da det er dyrere end nogle af de alternative materialer. Det er blandt andet den forholdsvist manuelle fremgangsmåde under høstning der resulterer i højere priser – men kapok som materiale er på trods af prisen i fremgang. En stor del af fremgangen skal tilskrives de gode egenskaber materialet besidder.


Hvorfor har særligt ældre fordele ved kapok?

kapok-dyne-1Som beskrevet er kapok vandafvisende. Mange ældre døjer ofte med at have det varmt om natten, og de kommer derfor til at svede. Det betyder altså at man ender med en seng som er både varm og fugtig, hvilket ofte er dårlige betingelser for en god nats søvn. De fleste dyner er nemlig lavet i dun eller lignende – materialer som binder fugt til sig, og derfor bliver fugtige at ligge med.

Den unikke egenskab ved kapok er, at du med en kapokdyne eller kapokhovedpude vil opleve hvor svedtransporterende materialet er. Derfor vil du opleve at sengen føles varm og tør om natten.