Fordele og ulemper ved foldbare vandrestave
Dette indlæg blev udgivet den 09/11/2015
.
Stavgang er i de senere år blevet særdeles populært, og vi oplever derfor også en stigende interesse for vandrestave. Særligt foldbare vandrestave er noget vi modtager mange spørgsmål omkring. De har nemlig den store fordel at de er nemme at have med i en almindelig taske eller kuffert.
Der er imidlertid også en række ulemper du skal være opmærksom på, og derfor vil vi i dette blog-indlæg gennemgå fordele og ulemper ved de forskellige typer vandrestave. Vi tager udgangspunkt i de vandrestave vi sælger her på LivetSomSenior, men vores råd og anbefalinger er gældende for vandrestave generelt set.
Når stavgang er blevet så populært skyldes det formentligt, at det er en motionsform hvor alle kan være med – og som ikke kræver enorme investeringer for at komme i gang. Erfarne vandrere lægger selvfølgeligt stort fokus på både fodtøjet, beklædningen og selve vandrestavene. Som nybegynder kan du dog fint klare dig med et par almindelige, gode sko (såsom kondisko, løbesko eller lignende) og almindeligt, praktisk tøj til udendørs brug. Derfor skal du i første omgang kun fokusere på at få købt nogle gode vandrestave.
Teleskop vandrestave er det mest almindelige
Vandrestave kan købes mange steder, og kaldes af og til også stave til stavgang. Vi har en del forskellige modeller i vores egen netbutik. Der findes også forhandlere, som er mere specialiserede indenfor frilufts-tilbehør – her skal du dog forvente et noget højere prisleje, da de normalt fokuserer på vandrestave til erfarne vandrere.
Den klassiske vandrestav kan gøres kortere eller længere med en teleskop-indstilling. Vi vil i dette indlæg ikke komme nærmere ind på hvilken længde du skal vælge, men blot nævne, at den optimale indstilling er afhængigt af både din egen højde, og de omgivelser og det terræn som vandrestavene skal bruges i.
Man kan stort set ikke købe en vandrestav uden at længden kan reguleres med en teleskop-indstilling. I langt de fleste tilfælde kan justeringen ske indenfor et ret stort interval. Vores almindelige, sorte teleskop vandrestave kan f.eks. reguleres fra 65 til 135 cm. Dét interval er så stort, at så godt som alle kan få dem indstillet til en passende højde.
Mindre højde-tilpasning på foldbare vandrestave
Vi har den seneste tid modtaget mange henvendelser omkring vores sammenklappelige vandrestave. Mange af vores kunder synes nemlig at det lyder enormt tiltalende at de kan være i en kuffert – og det er det også. Ved at bruge sammenklappelige vandrestave er man dog nødt til at indgå nogle kompromisser.
For det første kan de ikke højde-reguleres i samme omfang som en almindelig vandrestav. Det skyldes, at den almindelige vandrestav jo er opbygget som ét langt teleskop, hvor de forskellige dele kan forskydes langt ind i hinanden.
Dén konstruktion kan ikke lade sig gøre ved en foldbar vandrestav. Den har stadig en teleskop-indstilling, men kun i ét af de i alt 5 ”rør” som vandrestaven er opbygget af. Derfor kan sammenklappelige vandrestav kun reguleres over et mindre interval end almindelige vandrestave. Det er dog vigtigt at nævne at den minimale og maksimale højde selvfølgeligt er valgt ud fra hvilken højde de fleste vandrere normalt indstiller deres vandrestave til.
Som det ses på billedet er en af modellerne indenfor foldbare vandrestav opdelt i 5 elementer. De hænger sammen med en kraftig wire der løber fra toppen til bunden indvendigt. De samles nemt og hurtigt ved at klikke hvert enkelt rør ind i hinanden.
Kan jeg have foldbare vandrestave i håndbagagen?
Det korte svar: Ja, det kan du godt.
Når de lukket helt sammen fylder vores sammenklappelige vandrestav ned til 34 cm. i længden. Jævnfør de nuværende regler for håndbagage om bord på fly må en kuffert være op til 23 x 40 x 55 cm. (dybde – bredde – højde). Derfor kan den altså fint være der i længden. Hvor meget kufferten må veje er lidt forskelligt fra selskab til selskab. Ved SAS må den f.eks. veje 8 kg. Du har altså både rigeligt med plads og rigeligt med vægt tilovers til alt dit øvrige bagage.
Som en sidenote kan vi nævne at vores almindelige vandrestav i kortest mulige tilstand er 65 cm lang. Den kan altså ikke være i en kuffert der medbringes som håndbagage, men omvendt kræver det kun en lidt større kuffert eller taske før den vil kunne medbringes på ferier og lignende.