Derfor fås en rollator i så mange prisklasser
Dette indlæg blev udgivet den 25/09/2015
.
Antallet af rollator-brugere i Danmark er højere end aldrig før, og der findes efterhånden en del forretninger, hvor det er mulig at købe en rollator. Prisspændet indenfor rollatorer er dog væsentligt højere end ved mange andre produktgrupper. De billigste koster omkring 500 kroner, og de dyreste koster op omkring 8.000 kroner.
Derfor spørger mange sig selv – hvordan kan prisforskellen være så markant på produkter, som ved første øjekast ligner hinanden? Det tager vi et nærmere kig på i dette blog-indlæg.
Som en af de større forhandlere af hjælpemidler til ældre og handicappede her i Danmark, har vi med tiden tilegnet os en væsentlig viden omkring hvilke produkter der findes i markedet. Det er på baggrund af den erfaring, at vi nu vil prøve at beskrive hvordan en rollator kan være så billig eller så dyr som den nu engang er.
1. Hvilket materiale er rollatoren fremstillet i?
Rollatorer fås i mange forskelligt vægtklasser. Vægten på hver enkelt rollator hænger tæt sammen med hvilket materiale den er fremstillet i.
Stål er det billigste materiale, men samtidigt også det tungeste. En rollator til under 800 kroner er næsten altid fremstillet i stål. Derfor er vægten på de rollatorer tit på mindst 10 kilo. En så høj vægt gør, at det kræver rigtigt mange kræfter at manøvrere rollatoren, og særligt dørtrin og fortovskanter bliver svære at passere.
Derefter kommer aluminium, som er lidt dyrere, men til gengæld vejer det også mindre. Rollatorer i prislejet 1.000 – 3.000 kroner er ofte fremstillet i aluminium. Den gennemsnitlige rollator i denne klasse vejer 7-9 kilo.
Det dyreste materiale er kulfiber. Kulfiber er med tiden blevet et særdeles udbredt materiale indenfor blandt andet cykler. Det skyldes den lave vægt kombineret med høj styrke. De sidste 2-3 år er der kommet mange kulfiber-rollatorer på markedet. Ved at bruge kulfiber som materiale kan der spares yderligere 20-25% i vægt. En gennemsnitlig rollator i kulfiber vejer 5-6 kilo.
Når man første gang hører vægtforskellen lyder den ikke af synderligt meget. Efter så at have prøvet en rollator i de forskellige materiale er tilbagemeldingen imidlertid tit, at vægtforskellen gør en væsentlig forskel i hvor nemt det er at gå med rollatoren.
2. Hvordan er sædet?
Det er efterhånden blevet standard, at alle rollatorer har et sæde, og man skal lede længe for at finde en model hvor det ikke er tilfældet. Der er dog en række nemt genkendelige forskelle på sæderne indenfor de forskellige prisklasser.
For det første er sædet ofte forholdsvist småt på en billig rollator. Det er ikke usædvanligt at sædet har en dybde på kun 30 centimeter. Sammenlignet med en almindelig stol – eller blot en klapstol for den sags skyld – er 30 centimeter meget lidt. Derudover leveres en billig rollator normalt kun i én bredde, hvor dyrere modeller tilbyder valg mellem 2-3 bredder.
Endvidere kan sædets komfort være meget varierende. Nogle sæder er egentligt blot en hård plade i plastik, mens andre rollatorer har sæder i blødt skum med slidstærkt betræk. Skal du have mulighed for at holde et hvil hvor du sidder på rollatoren i mere end bare et minut eller to, bør du gå efter en rollator med et blødt sæde.
Nogle enkelte rollatorer har et sæde i form af et ”net” som er spændt på tværs af selve rammen. Den løsning bruges normalt hvis rollatoren skal kunne foldes sidevers sammen. Produktionsmæssigt er det ikke en synderligt omkostningstung løsning, men den giver alligevel et udmærket side med god siddekomfort.

3. Er rollatoren sammenklappelig?
Dette punkt kunne måske udelades fra vores indlæg, men nu nævner vi det alligevel. I dag bør du kun købe en sammenklappelig rollator. Der findes efterhånden heller ikke ret mange modeller, som ikke kan klappes sammen på den ene eller anden måde.
Hvordan de forskellige rollatorer klappes sammen er dog ret forskelligt:
Lodret lukning
Den mest brugte metode er at rollatoren foldes ”lodret” sammen. Det sker normalt ved at løfte sædet op, og derefter kan stellet så foldes sammen. Det er den mest udbredte metode, da det ved en rollator med et fast sæde er svært at lave den sammenklappelig på andre måder.
Fremgangsmåden fungerer fint. Det er nemt og hurtigt at gøre, og rollatoren bliver langt mindre, og dermed nem at have med i f.eks. bilen. Skal vi pege på en ulempe er det, at rollatoren ikke kan stå oprejst på hjulene ved denne type sammenklapning, men at den i stedet er nødt til at ligge ned.
Sidevers lukning

Som alternativ findes der også sammenklappelige rollatorer, hvor lukningen sker sidevers. Det er blandt andet tilfældet på en Topro Troja rollator. Topro er en norsk producent af rollatorer, som helt tilbage i 2002 introducerede den første Troja rollator. Det er en rollator i mellemprisklassen, men noget af det der særligt karakteriserer den er netop, at den lukkes sidevers sammen.
Det er muligt fordi sædet består af et net (som tidligere omtalt). Det giver den store fordel at rollatoren kan stå oprejst selv når den er klappet sammen.
Prisen har altså ikke længere så meget at gøre med, om det er en sammenklappelig rollator, men mere efter hvilken metode den lukkes sammen, og hvor stabil den føles i sammenklappet tilstand. Nogle rollatorer kommer som standard med en lås, som hjælper til at holde rollatoren ordentligt lukket sammen.
4. Hvilken type dæk har rollatoren?
Hjulene eller dækkene er en af de store sliddele på rollatorer. Det er samtidigt også en af de ting, hvor du finder den største forskel mellem en dyr rollator og så en billig rollator. For det første er en rollator med store hjul som udgangspunkt altid dyrere. Derudover kan en rollator fås med tre forskellige typer hjul:
Rollator med plastikhjul
De helt billige modeller har normalt hjul i forholdsvist hård plastik. Plastik er et billigt materiale, men desværre har det så godt som ingen stød-absorbering. Derfor vil en rollator med plastik-hjul føles hård at gå med.
Til en indendørs rollator er det normalt acceptabelt, men til udendørs brug bør du ikke vælge sådan en rollator.
Rollator med gummihjul
I mellemprisklassen bruges der normalt gummihjul. De er noget blødere end de plastikhjul vi beskrev ovenfor, og har også en lang levetid. Skal du bruge en udendørs rollator anbefaler vi stort set altid en rollator med gummihjul.
Denne type hjul består af kraftig gummi, der på den ene side giver en god stødabsorbering, og som samtidigt holder i lang tid. Desuden virker bremserne på en rollator normalt bedre på gummihjul end på plastik-hjul.
Rollator med luftgummihjul
Den sidste type dæk – som dog ikke bruges særligt ofte – er luftgummihjul. De er fremstillet på samme metode som der f.eks. bruges til cykeldæk. Fordelen ved lufthjul er, at du ved hjælp af lufttrykket selv kan styre hvor blød den skal føles at gå med.
Her skal du så imidlertid være opmærksom på, at et lavere lufttryk ganske vist gør den mere komfortabel at gå med, men samtidigt kræver den også flere kræfter at skubbe fremad. Det skyldes, at et lavere lufttryk øger modstanden mod underlaget.
En anden ulempe ved en rollator med lufthjul er, at de kan punktere, hvilket jo ikke er tilfældet med nogle af de to andre typer dæk. Søger du en rollator med store hjul er det som regel i denne kategori at du finder de største hjul. Vi anbefaler dog, at du først prøver en rollator med gummihjul – det vil for langt de fleste være en passende løsning.
5. Hvordan virker bremserne?

Stort set alle rollatorers bremsesystem virker på samme måde, nemlig med en håndbremse på hvert skubbehåndtag. Når man klemmer på håndbremsen (trækker håndtaget op mod dig selv) aktiveres der så en bremse mod baghjulene. Trykker man bremsen nedad går den i permanent lås, som er den indstilling der bruges når rollatoren står stille, eller når du skal sidde på den.
Også ved bremserne er der stor forskel på en dyr rollator og de billigste rollatorer. Bremserne virker tit lidt mere ustabile på en billig rollator, ligesom selve bremsehåndtagene kan være knap så komfortable som på en rollator i god kvalitet.
Desværre viser den store forskel på bremserne sig først efter nogen tids brug. Det er også årsagen til at mærker som Topro f.eks. tilbyder 7 års garanti, mens billigere modeller blot tilbyder de normale 24 måneder.
6. Kan der fås reservedele til den specifikke rollator?
En rollator skal gerne holde i mange år. Dog vil der utvivlsomt være dele, som med tiden bliver slidt op. Det drejer sig som oftest om hjulene, bremserne og bremsekablerne.
Vælger du en billig rollator skal du ikke forvente at kunne finde kompatible reservedele, da den type rollatorer ofte kommer fra mindre, ukendte mærker, som simpelthen ikke tilbyder salg af den slags komponenter.
Ved de dyrere modeller som en Topro rollator eller en Olympus rollator kan stort set alt fås som reservedele. Til gengæld betaler du så også mere for selve rollatoren, ligesom reservedele kan være forholdsvist dyre. Det er en af årsagerne til at mange køber en billigste rollator, og så blot skifter den ud hvis den går i stykker.
7. Har rollatoren særlige kendetegn eller egenskaber?
Nu har vi gennemgået nogle af de primære forskelle, som har stor indflydelse på hvad rollatoren koster. Som du nok kan se er der en række parametre, som er væsentlige at tage i betragtning. Der ses mange rollator-tilbud, hvor de koster helt ned til omkring 500 kroner. Her hos LivetSomSenior er vi imidlertid stærkt skeptiske overfor så billige rollatorer. Vi erkender imidlertid, at der uden tvivl er et behov for billige rollatorer i nogle tilfælde, f.eks. til indendørs brug, eller hvis rollatoren kun er til lejlighedsvist brug.
Uanset prisen anbefaler vi, at du altid kun vælger en letvægtsrollator – dvs. en rollator på maksimalt 7-8 kilo. En letvægtsrollator i aluminium fås fra omkring 1.000 kroner.